Banke Rust 2020

BANKE RUST 2020

17 deltagere, heraf 14 af klubbens egne spillere. Det er sådan set meget tilfredsstillende. Det ville bare være rart, hvis medlemmerne af SLS huskede selv at melde sig til, så Jens ikke skal ringe rundt og forhøre sig - just saying...😁


Vi spiller en modificeret Monrad, hvilket vil sige, at runderne lægges med de spillere, der forventes at deltage. Spillere med afbud trækkes ud af rundelægningen, så fokus er på så mange spillede partier som muligt blandt de tilbageværende. Der er ikke afsat tid til afbudspartier, hvilket betyder, at ikke alle får spillet 5 runder. Man rates selvfølgelig kun for spillede partier eller ved udeblivelse uden afbud. Runderne lægges først dagen før, de skal spilles - dog senest kl. 19.


Med nr. 1 og 3 på vores egen styrkeliste fraværende, må man sige, at favoritværdigheden ligger hos Sigurd, der ligger nr. 2 og er turneringens højest ratede spiller. Men vi ved jo allesammen, at rating bare er et tal, så der er mange andre, der sagtens vil kunne spille favoritten et puds.

Referat af 1. runde

HOVSA... Allerede inden start var der ændringer til indledningen. For pludselig stod Nicklas Winther-Jørgensen - indtil for nylig fra Maribo men nu Næstved -  i døren, og han kunne godt se på vores ansigter, at han vist ikke havde fået tilmeldt sig. Han havde skrevet det i sin egen kalender, men det er jo ligesom ikke nok... Held i uheld havde Morten pga. arbejde måttet trække sig fra turneringen et par timer tidligere, så der var en ledig plads, som Nicklas så fik. Kom ikke og sig, vi ikke er fleksible her i klubben. Men dette gjorde jo så ikke længere Sigurd til favoritten, men i stedet Nicklas, der stormer fremad i øjeblikket.


Efter lige at have brugt lidt tid på ovenstående, og på at Jens orienterede om den forestående affaldsindsamling, kom vi da endelig i gang med kun 20-25 minutters forsinkelse. Sådan er det her i klubben. Nogle vil måske mene, der er behov for en opstramning, men man skal huske på, at det først og fremmest skal være sjovt at gå til skak, og at der i en hvilken som helst klub (forhåbentlig) også foregår nogle andre ting end lige det strengt "faglige". Og så må man tage sig tiden til det. Det er jo ikke VM, vi spiller om.


Når man spiller efter monrad-princippet, er møderne jo temmelig tilfældige, og det kan give både topopgør og top/bund opgør allerede i 1. runde. Det første slap vi heldigvis for, men top/bund opgørene var der et par stykker af, og heller ikke overraskende var det dem, der blev først færdige. Det ene af dem (undskyld Henning) har Jens fortalt om her:


"Jeg kiggede de tidligere partier mod Henning Jakobsen igennem, og så, at han ofte spiller 1. d4, og 2. c4, så jeg forberedte mig på at spille Albins modgambit. Den går: 1. d4, d5 2. c4, e5 !? Herefter er det meningen at hvid skal spille dxe5, men Henning spillede 3. cxd5 - så er vi straks ude af forberedelserne 😊

 

Sort har alligevel initiativet og efter en serie afbytninger, der tjener til at holde hvid beskæftiget, nåede vi til denne stilling, hvor Henning netop har spillet 19.Kb2, efter at springeren på e4 har givet skak. Læg mærke til hvids uudviklede kongefløj. Det stærkeste sorte træk er 19. -,Sxf2. Hvid kan jo ikke få både springer a6 og La2 i bytte da tårnet er spærret inde på h1.

 

Jeg fandt på at spille Sb4, hvad også er ganske udmærket, og da Henning senere var så rar at sætte løberen i slag, fik jeg ”mit” point. Når man spiller imod en gambit, er det nødvendigt at finde det rette træk hver gang, og det er en stor udfordring på det niveau, hvor vi spiller".


3 partier blev spillet markant længere ud end de andre. Lars måtte dog til sidst strække våben overfor Henning M. som den første af de 3. Knud Ole og Jon havde et meget jævnbyrdigt parti, som Jon dog vandt til sidst, da hans fribonde fik fri passage til forvandling. Det sidste parti vandt Henning A. mod en rigtig godt kæmpende Finn, der dog til sidst måtte bøje sig for Hennings tårnslutspilsevner.


En lille sjov detalje... Udelukkende sorte sejre hele vejen igennem.


- Sigurd

Referat af 2. runde

Favoritternes fald er overskriften for denne aften!


Med 3 afbud var vi 14 deltagere til start. Først tabte Nicklas til Henning M., der fik lov at sætte mat med 2 springere (og inden der er nogen, der protesterer over, at det ikke kan lade sig gøre, så bare rolig - der var også masser af andre brikker på brættet). Og de var ovenikøbet de første, der var færdige. Det lignede en overraskende klar nedspilning af Nicklas.


Inden næste overraskelse vandt Flemming over Franz, og Peder måtte ned mod Klaus. Og så kom overraskelsen, da Sigurd tabte til Jens. Jens vil nok ikke kalde det en overraskelse, men fantastisk godt spil, og sådan har vi jo forskellige indfaldsvinkler til skakspillet... Sigurds undskyldning, der allerede var klar inden start, var, at han samme morgen havde underskrevet salgspapirerne på sin ejendom og lige nu havde lidt andre ubetydelige tanker i hovedet såsom hvor han og konen skal bo om 1½ måned og det faktum, at der er en hulens masse, der skal pakkes ned i samme tidsrum.


Men for at komme væk fra de dårlige undskyldninger, så er her afslutningen på partiet mellem Jens og Sigurd, og Jens har lavet det som en lille opgave:


"Den interesserede læser kan forsøge sig med denne stilling. Sort sætter mat i 5 træk. Ærgerligvis fandt jeg ikke matten. Jeg spillede f6, og vandt lidt senere – sorts fordel er vældig stor. Kig på stillingen. Hvis sort skakker i f-linjen, stikker hvid af via Kg4. Eller?


Nøglen er at spille Se7! efter tårnskakken, og så sætter f-bonden mat med f6. Så f6 er alligevel involveret, men først efter 25. Txf2, Kg4 26. Se7, og nu kan hvid højst udsætte matten et par træk, f.eks.: 26. -,e5 27. f6+, exf6 28. gxf6++.

Æv, at jeg ikke kunne sætte sådan et punktum".


Det lykkedes Henning A. at få Frank til at spille i 2 timer og 20 minutter, inden Frank opgav, og det er jo temmelig lang tid for vores 40-årige juniorspiller...


Henning J. kæmpede længe med en officer i underskud mod Jon, men måtte til sidst acceptere nederlaget. Aftenens mest lige parti blev spillet mellem Lars og Finn, hvor Finn i slutspilet havde en merbonde, og den blev afgørende til sidst.


- Sigurd


Referat af 3. runde

Sigurd havde lagt runden, men få timer før fik vi så et afbud. Uheldigvis var den afbudsramte spiller Nicklas, som kommer fra Næstved, så hurtig udrykning med at få ringet til ham via Finn Kristiansen, lykkedes kun delvist; Nicklas sad i toget og besluttede at komme og kigge, selv om han ikke skulle spille.

Kort før runden kom så endnu et afbud…


Peder kunne heldigvis handle hurtigt og lavede om på rundelægningen, så alle fik en modstander at spille med. Heldet var, at Nicklas så var ledig og alligevel fik noget ud af aftenen, da han vandt over Finn K.


I mit eget parti – som var det jeg så mest af – fik jeg fordel ud af midtspillet og havde en springer mod to bønder. Betalingen var, at Henning M. havde magten i de åbne e- og d- linjer, hvor han lykkedes med at få tårnene ned i min stilling. Da jeg omhyggeligt fik rodet tilstrækkelig rundt i det, endte partiet remis.

Ifølge Fritz havde jeg flere gode træk, som fastholder fordelen, men med to fjendtlige tårne på besøg i baghaven tabte jeg tråden og tillod evig skak fra hvids tårne på 7. række.


Jan A. spillede sit første ”Banke Rust” parti mod Klaus Nedergaard fra Nykøbing F. Jan tabte desværre, da han med hvid løb sur i kombinationerne omkring en 4-bonde variant ( hvide bønder på f4, e4, d4 og c4 ). Jeg så ikke de nærmere omstændigheder, men det er kendt, at de hvide bønder ser mere imponerende ud, end de faktisk er, og at stillingen kan være svær at spille mod de sorte udfordringer med bønder, springere og åbne tårnlinjer.


Niels Peder og Henning J. endte remis. De to foreslog på skift remis, og endte da også med at få synkroniseret deres opfattelser af partiet 😊

Knud Ole vandt over Lars, uden at jeg ved noget om hvordan.


Aftenens sidste parti stod mellem Frank og Jon, og Frank havde et fint initiativ og overtag i spillet. Jon lykkedes med at tvinge Frank ind i at forsvare sig mod de åbne tårnlinjer. Ganske som mine egne oplevelser mod Henning M. Den passive stilling betød at Frank ikke kunne realisere sit spil, og ganske langsomt svingede fordelen til Jon, der med få minutter tilbage på uret fik hele pointet.

Såvel undertegnede som Frank bør vist kigge lidt på aftenens tema med de åbne tårnlinjer 😊


- Jens P.

Referat af 4. runde

Denne gang en runde uden afbud og dermed 8 spillede partier. I starten af aftenen var der ikke de store overraskelser. Frank vandt over sin far, Nicklas vandt over Klaus Nedergaard og Lars vandt over Franz.


Men så skete der ting og sager. Undertegnede spillede nærmest lynskak mod Finn i min yndlingsåbning Skotsk, og det kom jeg ret godt ud af med 2 bønder i overvægt. Og så kom gummiarmen! Jeg lod Finn få overskuddet retur i sikker forvisning om, at slutspillet var vundet. Og det var det også, hvis jeg altså ikke lige havde hoppet til den gale side med min konge i diagramstillingen til venstre. Jeg spillede 40. Kc5 ?? og overså fuldstændig Finns meget naturlige svar 40. -, Td5+, der jo fjerner min gevinstbonde i f-linjen. 40. Ke5 havde været det rigtige træk.

Til sidst kæmpede jeg med en enkelt bonde i overvægt i en klar remisstilling. Men jeg syntes, Finn spillede slutspillet usikkert, så jeg vejrede morgenluft. Men jeg var nødt til at satse butikken på, at Finn (med de sorte brikker) ikke så den forcerede remis i diagramstillingen til højre... 

Det gjorde han! Hvis læseren ikke selv kan se den, fås svaret ved at trykke på diagrammet.


Dernæst tabte Jens topopgøret til Jon, der dermed har 4/4. Helt fantastisk præstation, der sandsynligvis spiller Jon ind som fast mand på 1.-holdet! Jens har selv skrevet om partiet:

"Jon spillede fejlfrit de16 træk, partiet varede. Jeg lavede en elendig plan, og afsluttede med at give mulighed for en springerskak med trussel på dronningen. Men på det tidspunkt var min stilling allerede rigtig dårlig".

Her er et link til Jens' parti: https://chesspastebin.com/view/22647


Jan fik banket lidt mere rust af, da han vandt et spændende slutspil mod Svend Aage. Hen mod slutningen af aftenen bandede Knud Ole fælt, og sådan noget i en skakklub er jo som regel tegn på et dårligt resultat - og ganske rigtigt. Her trak Henning Jakobsen det længste strå.


Til sidst var det de sidste 2 Henninger, vi ventede på. A-versionen var efterhånden i tidnød, men foran med 1 bonde. M-versionen brugte sin tidsmæssige fordel på bedste vis, så der var lidt sved på panden hos A, der til sidst overlevede på de tillagte 30 sekunder. A tilbød remis undervejs, men det blev afslået. 

Henning A. har selv skrevet om partiet: "Skak er en svær disciplin. Jeg spillede mod min gamle lærer/skaklærer Henning Mogensen. Mogensen har spillet omkring 200 partier mod sin computer, - og er i træning/toptræning. Efter at have spillet partiet igennem med "Monsteret" må jeg konstatere, at ingen af os udfører nogen nævneværdige fejl før træk 55. Ifølge "Monsteret" havde vi begge muligheden for at opnå en lille fordel undervejs. Selv havde jeg en glimrende mulighed, - men så den ikke. I træk 55 ofrer jeg en springer, men Mogensen kan holde remis med korrekt spil, - siger "Monsteret"
I partiet havde jeg to modstandere: Tiden (spillede de sidste 20 træk med 1-2 min) og Mogensen i toptræning. Et parti som fik fat i "Rusten".


- Sigurd

Referat af 5. runde

Så var det tid til, at de sidste rustflager skulle bankes af. Og det blev de så med en enkelt overraskelse, som undertegnede stod for - eller rettere var det måske Jan, der stod for den! Han spillede ganske enkelt hamrende sikkert, og det ene træk, jeg overså, udnyttede Jan til fulde og fulgte sejren helt til dørs. Som de fleste nok ved, ligger undertegnede i flytterod, og jeg glæder mig til at få pakket ud det nye sted og finde den skide flyttekasse, hvor jeg fik pakket min spillestyrke ned!


Men bortset fra det fik de øvrige deltagere i hver fald banket rust af. Jon spillede jo helt forrygende, men måtte ned til sidst mod Nicklas, så de 2 delte 1. pladsen. Jon fik en ratingtilvækst på ikke mindre end 153 point! Da han ikke kunne få 2 præmier, gik præmien for størst ratingfremgang til Henning M. med 86 point. Svend Aage og Frank delte 1. pladsen for spillere under 1300 i rating.


- Sigurd

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 8/9 2020 kl. 19.00

Tirsdag 15/9 2020 kl. 19.00

Tirsdag 29/9 2020 kl. 19.00

Tirsdag 6/10 2020 kl. 19.00

Tirsdag 13/10 2020 kl. 19.00

TURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal (hoveddommer og rundelægger)

Peder Skotte (assisterende dommer)

AFBUD

Afbud skal meddeles dommer Sigurd Marthendal på 93 95 79 63 så vidt muligt inden kl. 17 dagen før.

Husk også at informere modstanderen.

ARKIV