GBS Open

GBS Open 2024

Velkommen til den 1. udgave af GBS Open. Nyt navn, nyt spillested - samme koncept som SLS Open. Men vi har bare omdøbt turneringen set i lyset af den sammenlægning af de 2 klubber i Guldborgsund, som er lige på trapperne.


14 deltagere er langt fra prangende, men det giver da to 8-mands grupper med en oversidder i hver. Og så er der et friskt pust i form af 2 spillere, vi ikke har set før - Ole Sørensen fra Læseforeningen på Fyn og Kim Pedersen fra Faxe. Særligt velkommen til dem.


Et kig i den berømte krystalkugle får nok de fleste til i gruppe 1 at kigge på trekløveret Henning, Willy og Sigurd. Sigurd er højestratet og nykåret Guldborgsundmester, men afgav undervejs til titlen 1½point til de 2 andre, såå... Uden al tvivl vil der blive givet og taget uden hensyntagen til rating eller titler.


I gruppe 2 har Morten gode kort på hånden, men John og Svend Aage vil give ham kamp til stregen. Og så ved vi, at Henning altid er god for et benspænd eller to.


Jeg håber, alle får en god og hyggelig turnering.


- Sigurd

Referat af 1. runde

Første runde i GBS Open var præget af sygdoms-afbud oven i det lidt magre tilmeldingstal.

Vi, der var til stede, havde dog en god skakaften😊

Henning A. og jeg lykkedes med at spille et parti uden fejl, som derfor endte med en retfærdig remis.

Jeg var i fordel, men Henning forsvarede sig godt, og da jeg ikke fandt en god nok plan omkring træk 26, gik det som det gik.

Jeg troede, der var en bonde til mig på g6 efter tårndobling i f-linjen i træk 26, men det er der slet-slet-ikke-nikke-nej😊Glædeligt at jeg så det, inden jeg slog med løberen!

Ved siden af sad Willy og Jan. Det var det eneste af de øvrige partier, jeg holdt lidt øje med i øjenkrogen.

Jan vandt en bonde, men kunne ikke bevare overtallet, og i en stor tidnød fandt han ikke de rigtige træk, hvorefter Willy kunne køre pointet hjem i hel tilstand.

I gruppe to var der favoritsejre; John vandt over Erik, og Svend Aage gjorde det samme mod Henning J.

-Jens P.

Referat af 2. runde

Fuldt fremmøde! Hvilket i denne turnering vil sige 12 spillere - 6 fra hver gruppe. Svend Aage og Henning Andersen sad over.


Efter kun 1½ times spil var gruppe 2 færdig, og den korte version her er, at der ingen overraskelser var. Henning J. vandt over Flemming, John vandt over Benjamin og Morten vandt over Erik. Jeg nåede ikke at se så meget til disse partier.


I gruppe 1 vandt Willy som den første, og det gik ud over Jens. Det nåede jeg heller ikke at se så meget af, selvom jeg sad ved siden af. Jeg selv spillede mod Jan, og jeg var 99% overbevist om, at Jan ville lægge op til et spil Skandinavisk, så det havde jeg forberedt mig på, og det viste sig at være en god idé. Jeg medbragte en nyhed, som Jan ikke havde set før, og det gjorde udslaget. Men Jan hjalp dog selv lidt til...

I aftenens sidste parti mødtes de 2 udenbys spillere Kim og Ole. De kom ud i et tårnslutspil, hvor Ole havde en merbonde, men Kim forsvarede sig godt, og da begge spillere begyndte at mærke urets indvirkning på spillet, enedes de om remis.


- Sigurd

Referat af 3. runde

Fuldt fremmøde igen. Endda mere end det, da oversidderen Ole fra gruppe 1 dukkede op for at følge slagets gang. Vi kom i gang til tiden, men det var lige til øllet, da nøglen til skabet først dukkede op i sidste øjeblik. Derudover glimrede undertegnede ved fuldstændig at have glemt, at det var mig, der mod sædvane havde taget tasken med klubbens PC med hjem, hvori også spillerkortene lå. Så vi måtte klare os med min telefon...


Et foreløbigt topopgør fandt sted i gruppe 1 mellem Henning (1½ point) og Willy (2/2). Det opgør endte remis, og Willy er dermed stadig i front. Imens havde Jens og undertegnede et særdeles spændende og lige parti, lige indtil jeg i 24. træk slog en bonde på a3 og glemte min baglinje, og derfra var Jens nådesløs og fik en af sine trods alt lidt for sjældne sejre over mig. Som de sidste spillede Jan og Kim remis.


I gruppe 2 var der 2 favoritsejre til Morten og Svend Aage over henholdsvis Benjamin og Flemming. Kun i partiet Erik/Henning J. var der reel spænding om udfaldet. I tårnslutspillet havde Henning det bedste overblik og kørte hele pointet hjem.


- Sigurd

Referat af 4. runde

4. runde bød på flere spændende opgør, heraf 2 topopgør - 1 i hver gruppe.


I gruppe 1 var topopgøret mellem Henning og Sigurd. Der var chancer til begge parter undervejs - ikke de store, og ikke nogen de 2 herrer opdagede, så partiet endte i et slutspil med uligefarvede løbere - remis.

Jens vandt over Kim, og det parti viser Jens frem her med kommentarer:

Det sidste parti mellem Ole og Jan endte remis.


I gruppe 2 var der topopgør mellem Morten og John, der begge havde maksimumpoint. Det var et lige parti langt hen ad vejen, lige indtil Morten vandt... Så nu er det Morten og Svend Aage, der ligger i front med maksimum, skarpt forfulgt af John og Henning J.


- Sigurd

Referat af 5. runde

En uge før den officielle spillerunde, som Jens fortæller om i sit referat nedenfor, mødtes Willy og undertegnede, da jeg havde afbud. Indtil nu havde jeg endnu ikke præsteret at vinde over Willy - kun en remis for mange år siden, så der var lagt i kakkelovnen, og vores seneste parti var blevet gransket.

Det hjalp kun lidt, for man skal jo også kunne fortsætte resten af partiet. Willy afveg fra det forrige parti, og jeg fik en rigtig god fordel efter 11 træk - der var bare ikke nogen, der fortalte mig det...


Kort efter solgte jeg en bonde, og når man opdager det, inden modstanderen fører kniven, betyder det, at man ikke brugte tid nok! Willy spillede dog ikke blændende derefter, og jeg fik bonden tilbage + 1, så vi endte i et tårnslutspil, hvor jeg havde 4 bønder mod 3, og det mente jeg, jeg burde vinde. Men hjemmedatamaten siger remis, og det burde nok have strejfet mig på et tidspunkt, men min velkendte ærgerrighed spillede videre, og jeg har derfor stadig til gode at vinde over Willy...!


Det er hermed officielt: Willy er min onde ånd - 4½-½ i hans favør. Det er ikke optimalt.


Og så over til Jens og referatet fra den officielle rundeafvikling.


- Sigurd


Der blev spillet tre partier i 5. runde og et 6. rundes parti forud. Først færdige var Flemming S. og Erik. Flemming var imidlertid mest færdig.

Så et point til Erik. Det andet parti i gruppe to stod mellem Morten og Henning J. Jeg så først på partiet, da begge havde tre bønder og ulige løbere. Det blev selvfølgelig remis, selv om Henning gjorde helhjertede forsøg på at få hele pointet.


Mit eget parti i gruppe 1 mod Ole Sørensen endte i en remis efter 16 træk – på forslag fra Ole. Jeg havde lidt manglende spillelyst så...

Aftenens sidste point gik til Henning A., som vandt over Kim Pedersen. Henning fik aktiveret sin konge, som trængte ind i Kims stilling.

Der faldt et par bønder pga. træktvang og Kim opgav derfor.

-Jens P.

Referat af 6. runde - og et par udsatte partier

Selve 6. runde er der en anden, der må fortælle om, men det var ikke just et tilløbsstykke. Kun 3 partier blev afviklet - 2 i gruppe 1 og et enkelt i gruppe 2. Willy fortsatte sin sejrsstime og de 2 remiskonger Ole og Henning delte. Benjamin og Flemming delte i gruppe 2.


Runden for udsatte partier var heller ikke et tilløbsstykke. Her blev kun spillet 2 partier - 1 i hver gruppe. Inden da havde Jens og Jan "spillet" remis. Ole var ikke i hopla efter en lang arbejdsdag, så der kom hurtigt et remistilbud på bordet til undertegnede. Jeg havde dog brug for damage control, så jeg fortsatte. Men jeg kunne ikke udrette ret meget, og spillede faktisk temmelig dårligt. Så efter at have overlevet et katastrofetræk, som Ole heldigvis ikke opdagede, tog jeg klog af skade imod Oles 3. remistilbud i træk 24.


Imens vandt Svend Aage i gruppe 2 ikke overraskende over Benjamin og står nu med imponerende 6/6 og et kommende topopgør mod Morten i sidste runde.


- Sigurd

Referat af 7. runde

Så ringede klokken ind til sidste runde i GBS Open. Samtidig var det også sidste spillerunde i den officielle sæson, inden vi starter op igen i september under helt nyt navn og nye rammer. Men den tid den glæde. Over til skakken på denne sidste spilledag i sæsonen 23/24.


I gruppe 1 startede vi med præmieuddeling og klapsalver til Willy, der jo havde sat sig tungt på 1. pladsen allerede inden sidste runde. Så selvom Ole gav Willy hans eneste nederlag i turneringen, rokkede det ikke ved placeringen og en flot spillet turnering. Det var først i slutspillet, at Willy mistede en officer for 2 bønder, og den holdt ikke.

Henning vandt over Jan, og det fortæller han om her:

"Mit sidste parti var mod Jan, - med hvid lykkedes det mig vinde. Mest p.g.a. at Jan lavede en grov fejl i træk 34. Partiet kunne sagtens have været blevet remis.
Nå- sæson 23/24 blev med hele 13 remiser! Det er blevet svært at vinde et parti, - til gengæld tabte jeg kun til vores fremadstormende formand, - og en 2000 spiller i en holdkamp. Det sidste tabsparti “glemmer vi” (det var i holdkampen mod Holbæk, og det kan der læses om her...- red.).
Nu er sæsonen slut for mit vedkommende. Glæder mig til den kommende sæson med Guldborgsund Skakklub. God sommer (skak) til jer alle sammen. - Henning"

Undertegnede skulle prøve at lave damage control ved at forsøge at få min kun anden gevinst i denne turnering. Det lykkedes overhovedet ikke! Partiet kan ses i sin helhed nedenfor. Der er det hele. Missede gevinster, overseelse af mat i 3, fejlberegninger...

Kæmpe ratingtab til undertegnede, der nu er nede på 1753! Til gengæld er de fleste andre i gruppen nok glade for det, de har fået foræret.


I gruppe 2 var der sat specialølspræmie ved bræt 1, hvor Morten og Svend Aage skulle afgøre, hvem af dem, der skulle have præmien med hjem. Efter aftenens længst varende parti endte det hele i et løberslutspil, der sluttede remis. Dermed kunne Svend Aage glæde sig over at hjembringe sine specialøl med den imponerende score 6½/7. Morten blev nr. 2, mens Henning Jakobsen tog 3. pladsen.

Det sidste parti mellem Benjamin og Erik endte ligeledes remis.


- Sigurd

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 13/2 2024 kl. 19.00

Tirsdag 20/2 2024 kl. 19.00

Tirsdag 5/3 2024 kl. 19.00

Tirsdag 12/3 2024 kl. 19.00 - mulig afbudsrunde

Tirsdag 19/3 2024 kl. 19.00

Tirsdag 26/3 2024 kl. 19.00 - mulig afbudsrunde

Tirsdag 2/4 2024 kl. 19.00

Tirsdag 9/4 2024 kl. 19.00

Tirsdag 16/4 2024 kl. 19.00 - mulig afbudsrunde

Tirsdag 23/4 2024 kl. 19.00


Afbudspartier kan spilles en af ovennævnte røde datoer efter nærmere aftale.

PRÆMIER

Der vil være symbolske præmier til flg:

Gruppe 1:

Nr. 1

Gruppe 2:

Nr. 1

AFBUD

Afbud skal meddeles dommer

Sigurd Marthendal 93 95 79 63

senest kl. 17 på spilledagen. Afbud efter dette tidspunkt regnes som udeblivelse, altså som et ratet tabsparti. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Afbud 1. runde

Ole Sørensen - spiller mod Sigurd 16/4 i Nykøbing

Flemming Simonsen - spiller mod Morten 26/3 i Kettinge


Afbud 2. runde


Afbud 3. runde


Afbud 4. runde


Afbud 5. runde

Sigurd Marthendal - spiller mod Willy 26/3 i Kettinge

Svend Aage Hansen - spiller mod Benjamin 16/4 i Nykøbing

John Jeppesen - har trukket sig fra turneringen


Afbud 6. runde

Henning Jakobsen - spiller mod Morten 2/4 i Nykøbing

John Jeppesen - har trukket sig fra turneringen

Jan Andersen - spiller mod Jens 16/4 i Nykøbing


Afbud 7. runde

John Jeppesen - har trukket sig fra turneringen

TURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal (hoveddommer)

Jens Peter Petersen

ARKIV