Pokalturnering

2023

Kvalifikationsstævne i 2. HK


I år forsøgte vi at gentage succesen fra holdturneringen og stille med et fælleshold fra Guldborgsund i Pokalturneringen. Det lykkedes os at finde 5 villige spillere, men inden dagen oprandt, sprang Jens fra, da han lige har et utæt hus, han skal have styr på.


4 spillere er også nok, men så er vi da også på allesammen hele tiden. Afsted til Sorø gik det i Willys Skoda-flyder af en bil med Jakob, Brian, Willy og undertegnede indeni. Vi stillede op i bredderækken, hvor holdets gennemsnitsrating ikke må overstige 1800. Vi var bestemt ikke ratingfavoritter, men havde heller ikke et ueffent hold, så drømmen om finalen i Svendborg var ikke en urealistisk motivationsfaktor.


Vel ankommet til Sorø var noget af det første, vi erfarede, at finalen var flyttet til Skanderborg!! Pokkers til forskel fra "bare lige" at tage færgen over. 


Nå - men til skakken... Vores holdopstilling var som følger:

1. bræt Sigurd

2. bræt Willy

3. bræt Jakob

4. bræt Brian


Vores første modstander var Præstø, og det gav en fremragende start, hvor ingen af os tabte. Godt nok blev undertegnede udsat for tyveri ved højlys dag, da Morten fra Præstø tryllede en evigskak frem i en fuldstændig tabt stilling. Men 3-1 var et godt udgangspunkt.


Det holdt desværre ikke så længe, for allerede i 2. runde blev cifrene byttet rundt, da vi tabte til de senere vindere fra Sorø. Således bragt ned på jorden igen fik vi et uafgjort resultat mod Køge 2 og lå dermed halvvejs i turneringen på en delt 5. plads.


Det blev der ændret på efter frokosten, hvor Holbæk 2 fik en øretæve på hele 3½-½. Undertegnede fik endelig en sejr på øretævernes holdeplads. I 5. runde stod der så igen Holbæk på menuen, men denne gang 1.-holdet. De blev også slået, men dog knap så stort - 2½-1½.


Med de 2 seneste sejre var vi pludselig med helt fremme og skulle spille om finalepladser. Modstanderen i sidste runde var dog frygtindgydende Næstved med Mikkel Strange (ca. 2300) og Nicklas Winther-Jørgensen (ca. 2100) på de øvertse brætter. På forhånd var det klart, at Næstved-holdet ikke kunne kvalificere sig, da deres ratingsnit var blevet for højt, fordi en af deres spillere var udeblevet. Men derfor skulle vi jo spille mod dem alligevel. Det gik hverken værre eller bedre end, at vi tilføjede Næstved deres eneste nederlag, da vi vandt 2½-1½. Willy fik skovlen under Nicklas på 2. brættet, Brian vandt i sikker stil, og Jakob valgte en taktisk remis for at sikre holdsejren. Jeg selv spillede et godt parti mod Mikkel Strange, og Brian beskrev det efterfølgende sådan i en mail: "Sigurd gav en +2300-spiller seriøs sved på panden!". Men sved eller ej - jeg tabte alligevel.


Slutresultatet blev en 2. plads til Guldborgsund med 14½ point kun ½ point efter vinderne fra Sorø og med 1 point ned til Næstved på 3. pladsen. Et særdeles flot resultat som kom i hus, fordi alle vores spillere overpræsterede. Jeg selv fik 1 sejr og 2 x remis mod udelukkende højere ratede spillere, og Jakob gik ubesejret gennem turneringen. De individuelle scorer blev:

Sigurd 2

Willy 4,

Jakob 5 (og turneringens topscorer på 3. brættet)

Brian 3½.


Med en 2. plads kvalificerede vi os til pokalfinalen, men vi har efterfølgende valgt at trække vores hold fra finalen pga den lange afstand til Skanderborg. Det kommer desværre ikke til at hænge sammen. Næste år håber vi, at finalen er tilbage i Svendborg.


Sigurd.

De 4 musketerer fra Guldborgsunds pokalhold ved præmieuddelingen.

Fra venstre er det Brian Rosenberg, Willy Saugmann, Jakob Bjerregaard og Sigurd Marthendal.

2016

Kvalifikationsstævne i 2. HK


SLS stillede med et enkelt hold til årets pokalturnering, og det er første gang i klubbens historie, at vi gjorde det. Holdet stillede op i "Bredderækken", hvor ratinggennemsnittet ikke må overstige 1800. Holdet bestod af Michael, Jens, Sigurd og Morten i nævnte rækkefølge, da det er ratinglisten pr. 1. januar, der gælder for holdsætning.


Det viste sig, at vi var ratingfavoritter, så cigarføringen var høj i Jens' Berlingo på vejen til Sorø. Der blev drøftet, hvordan vi skulle komme til Svendborg, hvor pokalfinalen spilles pinsedag, og hvordan vi skulle "formøble" gevinsten på de sandsynlige 1400 kr.


Nå - men ved ankomst var vi 8 hold i modsætning til de 7, der var meldt ud, så nu ville det være 1600 kr. vi ville vinde. Der blev spillet 6 runder efter Monrad-princippet, så det betød, at der kun ville være et enkelt hold, vi ikke kom til at møde. Betænkningstiden var 20 minutter med et tillæg på 5 sekunder pr. træk. Det skulle vise sig at være svært at få urene stillet korrekt, men det lykkedes da til sidst, og i øvrigt var det en fin turnering i rimelige lokaler. Det var meningen, vi skulle have haft mere plads, men den kommunale bygning, det foregik i, var rimelig booket denne dag. Yoga-damer havde okkuperet den ellers optimale sal. SF holdt også regionsmøde, og der mødte Franz sørme op, så der var jo en del af vores modstanderhold, der troede, vi var afbudsramte, da de mødte ham.


Nå, men til resultaterne. I første runde mødte vi Vordingborg, der blev slået 3-1. Jens skulle efter ganske få træk flytte sin truede løber og tog derfor meget naturligt fat i sin springer.Resten var krampetrækninger. Så lå vi allerede nr. 1 efter 1. runde - endnu mere høj cigarføring. 2. runde bød på Holbæk, og skal vi nøjes med at konstatere, at cigaren blev forvandlet til en halvvåd ildelugtende snadde, da vi indkasserede et æg på 0-4.


Således bragt ned på jorden igen, hvor vi begyndte at se i øjnene, at der nok var dømt havearbejde eller andet fra konernes to-do-lister i pinsen, måtte vi jo prøve at gøre så god en figur som muligt i resten af turneringen. 3. runde gav en sejr på 2½-1½ over Faxe, som vi inden start tænkte ville være vores værste konkurrent. Så var der frokost, hvor Sorø Skakklub havde sørget for lækkert smørrebrød til en billig penge. Det var nok Jens, der havde mest brug for noget energitilførsel, da han indtil nu havde leveret en lang rokade som den eneste.


Efter pausen mødte vi værterne, og det blev til et uafgjort resultat, 2-2. Vi lå nu på en 5. plads med et pænt stykke op til de 2 finaleadgangsgivende placeringer. Næstsidste runde gav endnu en smal sejr på 2½-1½ over Haslev.


I sidste runde mødte vi Præstø, der lå lunt i svinget til en 2. plads. Holbæk var ikke rigtig til at indhente.Maribo var også kandidat til den eftertragtede 2. plads ligesom Faxe med en storsejr kunne blande sig i topstriden. Det kunne vi også med en storsejr, hvis de andre hold stjal lidt point fra hinanden indbyrdes. Trods en peptalk fra undertegnede, havde vi nok indstillet os på havearbejdet! Nu gik det ikke værre eller bedre, end at der kom ild i snadden igen, da vi lammetævede Præstø med 3½-½, og da de andre hold netop tog point fra hinanden, lykkedes det sørme de 4 lokale musketerer at overhale indenom og besætte 2. pladsen.


Så kære venner - Vi skal til Svendborg pinsedag til landspokalfinale!!! Behøver jeg at sige, at der var fuld damp på cigarerne på hjemturen?


Hvis jeg husker de individuelle scorer rigtigt fra de 6 runder, er de flg: Michael 3½, Jens 1½, Sigurd 5, Morten 3½.


Sigurd.

Finalen i Svendborg


Det lykkedes at få krøllet os alle 4 sammen i Mortens særdeles "rummelige" Alfa Romeo Mito. Lige inden undertegnede fik klaustrofobi omme på bagsædet, landede vi på færgen og fik foldet os ud igen. Her mødte vi spillerne fra Maribos seniorhold og Præstøs elitehold, og det var da ganske hyggeligt.


Resten af turen til Svendborg fik jeg lov til at få forsædet. Hotel Svendborg er en fin ramme om et arrangement som Pokalturneringen. Der spilles i 5 rækker: Elite, Bredde (hvor vi deltog), Senior 50+, Senior 65+ samt Junior. De 3 sidste er der fri tilmelding til, hvilket Maribo benyttede sig af, da de ikke kvalificerede sig i Bredderækken.


Og så til resultaterne - eller rettere de dårlige undskyldninger. Vi havde nok fået mere ud af havearbejdet, men som man siger, når det går dårligt: "Det handler jo ikke om at vinde..." I første runde fik vi store smæk af Skive. Kun Michael formåede at hive en remis hjem. Derefter forlod vi ikke de 2 "taberborde" bagerst i lokalet. Det var så dejligt trygt, og der var et fint vue ud over spillelokalet.


2. runde bød på en uafgjort mod Brønderslev, hvor Michael og undertegnede stod for pointene. Så var der frokost, hvor der også var tid til en guidet rundtur i Svendborg af den gamle Svendborg-dreng Michael. Svendborg er faktisk en hyggelig og flot by, hvor man godt kunne tilbringe noget mere tid i en anden sammenhæng.


Hverken frokost eller rundvisning gjorde dog den store forskel. I 3. runde fik vi igen tæsk af vores onde ånd fra Holbæk, men dog kun 1-3. Jens reddede os fra den totale ydmygelse som i Sorø. I 4. runde mødte vi Herning, og her sørgede Morten og undertegnede for et uafgjort resultat.


5. runde var det så Sydøstfyn, og det var Michaels ærkerival fra hans unge Svendborgdage, så det var derfor en stor fornøjelse for ham, at vi her fik vores første og eneste sejr med gevinst til Morten og Michael og en remis til undertegnede.


Sidste runde kunne vi godt have sparet, så kunne vi måske have fået et indendørs bord på "Børsen". Et æg mod Nordre Skakklub gav en lidt mat stemning under middagen, men selskabet var jo uforligneligt, så stemningen lettede hurtigt, specielt da vi efter at have ventet en halv times tid ved et udendørs bord indpakket i tæpper endelig fik plads indendørs. Bagefter gik turen hjemad, og snakken gik knap så livligt. Der var tydelige træthedstegn hos alle.


En lang men hyggelig dag var slut. Sportsligt kan man jo ikke sige, der var så meget at komme efter, når man havner som agterlanterne med samlet 8 point ud af 24 mulige. Men socialt var der en hel masse at komme efter.


Sigurd.

Inden kampen mod Herning. Bagefter var det kun de 2 nærmest kameraet, der smilede.

Herretoilettet på Hotel Svendborg er en hel historie for sig selv, der fortjener et billede.

I Eliterækken kunne man følge topkampene på storskærm. I forgrunden Morten ved et af de trygge borde.