Klubmesterskab

Klubmesterskab 2020/21

Velkommen til klubmesterskabet 2020/21.


Ved tilmeldingsfristens udløb var vi 18 spillere fra ikke mindre end 6 klubber, og det er vist det højeste antal udenbys spillere til dato. Desværre trak én af dem sig dagen før turneringsstart (og efter at Jens havde lagt runden...), så vi går til startblokkene med 17 deltagere og spiller derfor med oversidder. Husk selv at holde øje med, om det er dig, der skal sidde over.


Som vanligt er det kun et medlem af SLS, der kan vinde titlen som klubmester og dermed pokalen, og mon ikke Michael vil gøre alt for at holde fast i pokalen og gå efter 3 på stribe. Men nu er der nok flere, der vil give deres besyv med, og nogle af de udenbys spillere vil højst sandsynligt blande sig på den ene eller anden måde. Særligt Nicklas fra Næstved og Jan fra Vordingborg burde kunne lave tilpas ravage til, at det kan blive rigtig spændende.


Hvem af de lokale, der så trækker det længste strå og kan hjemføre pokalen, er jo altid et emne til debat, og som altid er det svært at spå - specielt om fremtiden. Michael har gode kort på hånden, men har ikke været aktiv siden sidste sæson, Sigurd er absolut ikke i topform, så det er et spørgfsmål, om han får fundet flyttekassen med den nedpakkede spillestyrke frem, inden det bliver alvor. Både Henning A. og M. lader til begge at være i topform, og spillere som Jens og - efter indsatsen i Banke Rust - også Jon kunne også gå hen og være seriøse kandidater.


Time will show!

Referat af 1. runde

Som altid i en schweizerturnering er det top mod bund i den første runde eller to. Og når vi ikke er flere spillere, er det nok egentlig kun første runde, hvor spillestyrken er meget forskellig på de 2 sider af brættet. Og så alligevel måtte der kæmpes længe og indædt på flere brætter.


Franz og Lars tabte dog forholdsvis hurtigt til henholdsvis Henning M. og Jan Ambirk, men herefter gik der temmelig pænt med tid, før de næste favoritter kunne trække sig tilbage med hele pointet.


Jeg tror selv undertegnede var den næste, da jeg vandt med besvær over Frank. Det var faktisk vores første møde i et ordinært EMT-parti, og jeg må gentage mig selv fra aftenen - Frank er sgu begyndt at spille skak! Vi har allesammen fulgt Franks udvikling indenfor skakken, og vi ved, at hans spil de første par år var inspireret af de japanske kamikazepiloter fra 2. Verdenskrig. Ikke noget kønt syn og heller ikke særlig effektivt. Men hold nu op for et fremskridt - manden spillede jo denne gang Siciliansk! Han ofrede også en officer for 2 bønder, og mod en mindre rutineret spiller, havde det offer såmænd nok givet pote. Det var i hvert fald et offer, der sendte mig i tænkeboksen flere gange. Filmen knækkede dog til sidst, da han valgte ikke at slå igen ved en tårnafbytning, fordi han ikke ville have mit andet tårn ned i sin stilling. Bagud med et tårn+ var resten spil til ét mål. Men STOR ros til Frank for en denne gang værdig modstand!


Jens fortæller selv om det næste afsluttede parti:

"I mit parti mod Henning Jakobsen er der lejlighed til at se på nogle instruktive detaljer. Efter et ”uheld” i åbningen står jeg - med de sorte brikker – mildest talt ikke godt, for ikke at sige elendigt. Sorts hvidfeltede løber er ubrugelig, og tårnet på a8 er spærret grundigt inde. Det var trækket a4, der saboterede min Meraner.

Henning vælger at slå springeren, og jeg kunne næsten ikke forstå mit held. Prøv at sammenligne diagrammerne til venstre og til højre og studer ”før og efter” 😊

Det er noget af en forandring. Pludselig er Lc8 helt med, og faktisk en stærk brik. I diagrammet til venstre burde Henning f.eks. spille Tc1, og sorts problemer er uløste.


Lidt senere når vi til denne stilling i diagrammet til venstre. Jeg har lige spillet f6. Min plan er på dette tidspunkt, at hvid skal spille Sg4 for at forsøge at holde på be3. Jeg vil så slå med løberen, og fantasien er trækfølgen: 18. Sg4, Lxg4 19. Dxg4, Dxe3+ 20. Kh1, Dxd4. Kig en gang på diagrammet til højre !

Det var vist meget godt, at det ikke gik sådan 😊 Hvad synes du sort skal gøre efter 21. Sf5!! Det bedste vil være at gå hjem og drikke øl.

Henning spillede ikke Sg4, men Sf3, og dermed fik jeg lov til at spille Dxe3+ og Dxf4 efterfølgende. Så jeg vandt, uden det derfor var særlig rimeligt. En detalje er at sorts dronning er fanget i e-linjen og tabes til Te1, hvis sort slår bf4 med løberen. Det så jeg dog trods alt."


Jon vandt forventeligt over Flemming, men efter en rum tid. I et stykke tid så det ud som om, Nicklas havde undervurderet Knud Ole ganske alvorligt, men den unge mand fandt gevinsten til sidst alligevel. Michael kom næsten i tidnød mod Klaus fra Nykøbing, men også her vandt rutinen. Til sidst havde Henning A. også sine problemer med at få skovlen under Svend Aage, men også her sejrede rutinen.


- Sigurd

Referat af 2. runde

Der er desværre ikke modtaget nogen referater fra denne runde.

Referat af 3. runde

Med 12 spillere til start i 3. runde, blev ekstralokalet taget i brug igen, så vi kunne overholde Corona-restriktionerne. 3 partier i hvert lokale. Personligt synes jeg, det er hamrende kedeligt og en flad fornemmelse, men alternativet er heller ikke særlig sjovt.

Jens og undertegnede skulle møde hinanden og kunne derfor ikke spille i hvert vores lokale for at dømme, men heldigvis trådte altid hjælpsomme Henning Jakobsen til og agerede dommer i lokale 2.


I lokale 1 blev der ikke budt på de store overraskelser. I den ene topkamp vandt undertegnede over Jens, men jeg skulle holde tungen lige i munden, da min konge var lidt alene i den ene ende af brættet. Heldigvis regnede Jens galt i slutspillet, og det kostede en springer for en bonde, men selv uden denne fejl, havde jeg nok kørt pointet hjem med en merbonde...

Og sådan kan man være så hamrende skråsikker, indtil ens modstander får analyseret med hjælp fra Monsteret, og så ser det anderledes ud. Jens fortæller:

"I partiet mellem mig og Sigurd har jeg spillet på angrebet i f-linjen og bevidst ladet sort slå bønderne på dronningefløjen. Temaet er at sorts dronning er væk fra forsvaret. Sort har netop spillet 20. Dxa2 og truer springeren på e3.

Desværre kan jeg ikke få øje på den oplagte fortsættelse, og spiller 21. Sg5 i stillingen til højre, hvorefter hvid taber. Der er imidlertid et langt bedre træk, som passer på springeren samtidig med, at sorts dronning dømmes totalt off-side. 😊

I stillingen slukker hvid lyset med 21. c4!! og Dg5 i næste træk. Ifølge Fritz er sorts bedste mulighed at give dronningen væk med 21. -, Da1".


Den anden topkamp mellem Henning A. og Michael er udsat til 8/12.


I de andre kampe i lokale 1 fik Nicklas denne gang revanche mod Henning M. Og som aftenens sidste parti vandt Jan Ambirk med besvær over Jon. Jan var foran med en kvalitet, men Jon forsvarede sig indædt. Til sidst ofrede Jan sig gennem Jons kongestilling, og så faldt Jons stilling sammen.


Da Jens og jeg var færdige, var lokale 2 mennesketomt, så udover resultaterne af de 3 kampe i dette lokale, ved jeg ikke, hvordan de fremkom, men det gjorde den til lejligheden udnævnte reservedommer Henning Jakobsen til gengæld, og han har bidraget med følgende:


"I lokale 2 blev Svend Aage og Franz meget hurtigt færdige.

I mit parti mod Klaus følte jeg, at jeg kom godt fra start, men med kort rokade fra mig og lang rokade fra Klaus. Pludselig fik Klaus et kraftigt angreb mod min kongefløj samtidig med, at jeg med en skak fik sendt Klaus konge ind bag hans 3 bønder. Her fik Klaus så sat sin dronning på forkert felt, så jeg kunne sætte mat på baglinjen.

Som de sidste blev Frank og Flemming færdige, og da var klokken ca. 20:30".


- Sigurd

Referat af 4. runde

Så kunne vi være i et enkelt rum igen med 2 afbud til denne aftens runde. Lidt sjovere - og nemmere...


Klaus vandt rimelig hurtigt over Franz, men derefter var der stille længe på resultatfronten. Frank måtte dog til sidst strække våben mod Henning M., og selvom Frank kæmpede godt, var det nok et forventet resultat. Henning J. blander sig nu - med en sejr over Svend Aage - i toppen med 3 point.


Michael og Jan delte i porten efter et langvarigt parti, men det var ikke så langvarigt som undertegnedes topopgør mod Nicklas. Det var et parti, hvor der blev taget, givet og overset til den store guldmedalje. Den sidste erkendelse primært med hjælp fra Monsteret.


Den første overseelse stod jeg for, og den fremkom efter, at Nicklas havde spillet 9. -, b5? (diagrammet til højre). Det burde være tydeligt for en spiller med min rutine, at der sker noget på diagonalen a8-h1. Jeg burde have spillet 10. e5! hvorefter Nicklas havde været tvunget til at spille springeren retur til g8. Bonden kan ikke slås af hverken springer eller dronning, da der ellers mistes et tårn nede i hjørnet.


Næste overseelse er igen min allerede 2 træk efter, da Nicklas har spillet 11. -, b4 (diagrammet til venstre). Jeg havde ellers kigget på at spille 12. e5, men fandt frem til, at det ikke førte til noget afgørende - jeg havde igen overset truslen mod tårnet i hjørnet...


Så skal vi langt hen i partiet, hvor ingen af os har spillet prangende, og hvor jeg de sidste par træk har solgt grundigt ud af arvesølvet. Jeg er meget tæt på at smide håndklædet i ringen, men vælger alligevel at spille 36. Td2, og jeg bliver øjeblikkelig belønnet for min manglende vilje til at se nederlaget i øjnene, da Nicklas efterfølgende står for partiets 3. store overseelse og spiller 36. -, Lc5??. Planen er selvfølgelig mat i 2 startende med Lb7, men jeg må jo gerne trække hver anden gang, så der hugges til med det MEGET indlysende 37. Td8+ med løbergevinst.


Tårnene blev byttet af, og herfra burde jeg have hevet mindst en remis hjem, men jeg var desværre blevet udfordret på klokken, og det blev afgørende. Jeg havde ikke tid nok til at regne det hele ud, og gik forkert i byen i slutspillet, så mine overskudsbønder blev ædt.


4 timers forgæves kamp. Må simpelthen se at finde den flyttekasse, hvor spillestyrken blev pakket ned...


- Sigurd

Referat af 5. runde


Referat af 6. runde


Corona regler


Specielt for denne turnering

- se de generelle regler på forsiden.

Spillerne fordeles med 8 personer (ved fuldt fremmøde) i hvert lokale. Der vil være opslag med, hvilket lokale man skal benytte. Fællestransporterende placeres i samme lokale.

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 20/10 2020 kl. 19.00

Tirsdag 03/11 2020 kl. 19.00

Tirsdag 17/11 2020 kl. 19.00

Tirsdag 24/11 2020 kl. 19.00

Tirsdag 01/12 2020 kl. 19.00

Tirsdag 15/12 2020 kl. 19.00

AFBUD

Afbud skal meddeles både turneringsleder

Sigurd Marthendal 93 95 79 63

og modstanderen senest kl. 17 på spilledagen. Afbud efter dette tidspunkt regnes som udeblivelse, altså som et ratet tabsparti. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Afbud 1. runde


Afbud 2. runde

Sigurd - spiller mod Jon 16/11


Afbud 3. runde

Henning A. - spiller mod Michael 8/12


Afbud 4. runde

Henning A. - spiller mod Jens 30/11

Jon - spiller mod Lars 8/12


Afbud 5. runde


Afbud 6. rundeTURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal

Jens P. Petersen

ARKIV

Kontakt


Formand:

Jens Peter Petersen

Email: formand@slskak.dk

Mobil: 23395503


Kasserer:

Svend Aage hansen

Email: kasserer@slskak.dk

Tlf: 23379967Webmaster:

Sigurd Marthendal

Email: webmaster@slskak.dk

Mobil: 93957963


PR:

Henning Andersen

Email: pr@slskak.dk

Mobil: 61121097

web hit counter

Du er besøgende nr:

Hvor & hvornår


Spilledag:

Tirsdag kl. 19.00

Torsdag: Hjemmekampe i holdturneringen


Sæson:

September til april (inkl.)


Spillested:

Kettinge Fritidscenter

Kettingevej 78

4892 Kettinge