Klubmesterskab

Klubmesterskab 2023/24

Velkommen til klubmesterskabet 2023/24.


Så er vi klar til årets klubmesterskab. Igen i år er det et fælles klubmesterskab med Nyk. F. Skakklub, så der skal findes 2 klubmestre - 1 for hver klub. Oprindeligt var det meningen, at der skulle spilles i en stor gruppe efter schweizer-systemet, men et sidste øjebliks flertalsønske blandt deltagerne ved sidste runde i Banke Rust har ændret turneringsformen til én 8-mands gruppe med de 8 stærkeste spillere, hvor klubmestrene så skal findes, og én Monrad-gruppe med de resterende 10 spillere.


Et kig i krystalkuglen bør jo ratingmæssigt placere klubmesterskabet for SLS hos enten Michael eller Sigurd. Michael kommer med et friskt selvtillidsboost efter en flot turnering i Odense, mens Sigurd ikke har fået banket rust af efter sommerpausen. På den anden side har Jens lige vundet Banke Rust med 5/5, så han er også i hopla. Og når det kommer til stykket, kan alle nok snuble over alle i denne gruppe.


Husk at spillestedet for de ordinære runder er på Skovalléen 32A i Nykøbing. Udsatte partier spilles i SLS's lokaler i Kettinge.

Referat af 1. runde

Så blev lokalerne på Skovalléen indviet og afprøvet. Desværre ikke med fuldt fremmøde, idet 3 spillere fra gruppe 2 havde afbud - de 2 af dem parret indbyrdes. Ydermere havde Jakob Bjerregaard på dagen valgt at trække sig fra turneringen, så gruppe 1 spiller derfor fremadrettet med oversidder. Ikke den bedste start på turneringen.


En enkelt overraskelse indtraf, da Willy med rigtig godt spil udmanøvrerede undertegnede - den forsvarende klubmester fra SLS. Jeg spillede ganske enkelt ikke særlig godt og lavede flere dårlige træk. Willy derimod spillede stort set fejlfrit, og det er rimelig svært at hamle op med. Et efterfølgende tjek i arkiverne afslørede, at Willy vist er min onde ånd. Den står nu 3½-½ i hans favør...


Jens var tæt på at overraske mod Michael, og det fortæller han om her:

Diagram 1

"I 24. træk kunne jeg bibeholde balancen i partiet (diagram 1) ved at spille Lf8. Jeg havde set noget andet, og spiller derfor forkert. Surt nok, Lf8 er temmelig nærliggende.

Diagram 2

Men tidligt i partiet var der faktisk en stilling, som er mere interessant (diagram 2).

Det viser sig, at sort har fordel ud af at slå på f5 med løberen!

Det turde jeg jo ikke...

Efter 7.-, Lxf5 8.Lxb7,Sbd7 9. Lxa8, Dxa8, ser verden pludselig sådan ud (diagram 3):

Fritz vurderer stillingen til Sort fordel, og hvis man studerer det hele lidt, kan man overbevise sig om sorts fordel. Det handler om udvikling, diagonaler og tårnlinje.

Det står 6-1 i udvikling. Bd3 falder snart, og ud over diagonalen a8-h1 er diagonalen g7-a1 samt den snart åbne f-linje er rigtig væmmelige for hvid." -Jens P.

Diagram 3


Henning vandt forholdsvis komfortabelt over Flemming Larsen.


Der var ingen overraskelser i gruppe 2, og jeg så ikke rigtigt, hvad der skete i de partier. Men her mangler i skrivende stund, som tidligere skrevet, 2 partier at blive spillet.


- Sigurd

Referat af 2. runde

Runden ramt af et enkelt afbud i gruppe 2. Jon spiller mod Niels-Peder næste tirsdag, hvor Jan og Morten også får spillet deres afbudsparti fra 1. runde.


I gruppe 2 blev det til 3 favoritsejre, mens John trak sig ud af det mest jævnbyrdige opgør i gruppen med en sejr over Svend Aage efter et langt parti.


I gruppe 1 måtte Michael overraskende af med ½ point til Flemming L. Det kneb med tiden til sidst, og Flemming fandt en evigskak med dronning og springer mod Michaels 2 tårne og en overvægt af bønder.

Sigurd måtte også af med en ½ til Henning A. Sigurd var tættest på en smal sejr, men fordelen var ikke mere end max. +2, og det hele ebbede ud i en remis, som Sigurd var lidt længe om at erkende.


Jens tabte til fremadstormende Anders, og det har han selv fortalt om: "Efter et parti præget af et solidt hvidt pres, er vi nået til sorts 20. træk.

Indtil nu har jeg holdt balancen, men trækket 20.-, Ka8 er en grov fejl. Sort ville have reddet sig med Ka7. Det fratager hvid muligheden for at give skak med springeren efter diverse slag (f.eks. 21. Dxd8+, Txd8 22. Sc7+ - red.), og åbner sorts mulighed for at spille Tc8."


- Sigurd

Referat af 3. runde

Hold nu kaje da en masse afbud. Faktisk så mange, at der kun blev afviklet ét enkelt parti i gruppe 2 og 2 partier i gruppe 1. Det korte referat bliver, at alle 3 partier endte remis, men på hvilken baggrund ved undertegnede ikke, da jeg selv var en af dem, der blev ramt af afbud og derfor ikke var tilstede.


Med kun et enkelt parti afviklet i gruppe 2 har jeg som dommer bestemt, at 3. runde "spilles om", sådan at forstå, at de 2 spillere, der fik afviklet deres parti, sidder over næste gang, hvor de øvrige så spiller 3. runde. Hele turneringen skubbes derfor, således at tirsdag d. 16. januar inddrages som ordinær spillerunde. Men altså kun i gruppe 2!

Til og med runde 6 spiller de 2 grupper derfor asynkront og afslutter begge med 7. runde tirsdag d. 23. januar som oprindeligt planlagt.

Gruppe 2 bliver derfor meget sårbar overfor yderligere afbud...


- Sigurd

Referat af 3./4. runde

Og så var der allerede afbud igen i gruppe 2. Jan havde fået Corona...! Vi må lige se henover julen, om vi finder en løsning på afviklingen af hans og Svend Aages parti, inden næste runde lægges.


I gruppe 2 havde John og Peder "spillet" en fredelig remis privat... På selve aftenen vandt Henning J. over Flemming S.


I gruppe 1 blev der kæmpet langvarigt i alle 3 partier.


Undertegnede startede fint ud mod Jens, og jeg spillede med vilje ikke 1. e4, da jeg havde en lumsk anelse om, at Jens havde forberedt sig på dette. Dette kunne han så lidt ærgerligt bekræfte😅. Men bortset fra ikke at spille e4 var der ingen plan, og krydret med træthed, uinspireret spil og en "jeg-gider-egentlig-ikke-skak-i-aften" indstilling udnyttede jeg ikke den fordel, jeg fik tidligt i spillet. I stedet blev det til en masse afbytninger, der endte ud i et slutspil, som jeg havde en grum anelse om var tabt. Heldigvis valgte Jens trækgentagelse, og partiet endte remis. Efteranalysen gav min anelse ret; Jens stod tykt til gevinst med +7, men én ting er, hvad en hjemmedatamat kan se, en anden er hvad et menneske - eller Jens og jeg - kan...


Willy og Henning A. fik sig noget af et kampparti. Henning fik sig bragt materialemæssigt foran, men Willy forsvarede sig eminent. Til sidst fik Henning bundet sine 2 springere til gensidig beskyttelse langt fra Willys fribonde, og han havde derfor hverken materiale eller tid til at gøre andet end blokere bonden, og Henning tilbød derfor remis, der blev modtaget.


I aftenens sidste parti mellem Anders og Flemming L. blev der også gået til makronerne. Længe så det ud til, at Anders ville vinde, men Flemming fik ved godt spil snoet sig ud af problemerne, og parterne enedes om remis som de sidste den aften.


- Sigurd

Referat af et lille intermezzo

Dagen før nytårsaften mødtes 4 af turneringens deltagere for at afvikle deres udsatte partier. Jan og Svend Aage fra gruppe 2 og Michael og undertegnede fra gruppe 1. Jan havde endda udsat sin og konens afrejse til nytårsfejring i Tyskland hos svigerfamilien for at få afviklet partiet. Den er jeg ikke sikker på var gået i alle par/familier...😅


Men Jans "satsning" gav pote. Svend Aage fik lavet et rigtig dårligt træk i midtspillet. Bonde b7-b5 prisgav udækket springer på c6 efter en lille kombi fra Jans side, og kort efter røg en bonde mere samt en kvalitet, og herfra var det spil til ét mål. 1-0 til Jan. Jeg tror, det var meget godt, at han kom hjem med et helt point; det retfærdiggjorde nok den udskudte afrejse en del mere😁.


Inden partiet mod Michael havde jeg kigget lidt (cirka 10 minutter ialt) på vores sidste par indbyrdes partier. En sjov statistik var, at sort havde vundet de 3 sidste gange, og jeg skulle have sort i dagens opgør... På den anden side havde jeg ikke vundet over Michael i specifikt klubmesterskabet siden 2016! Ratingmæssigt var det samtidig turneringens topopgør, men de foreløbige resultater i turneringen sår alvorlig tvivl om dette faktum. Igen bliver vi bekræftet i, at rating bare er et tal!


Nedenfor får I et parti, hvor de på papiret 2 stærkeste spillere i klubben skiftes til at sende serven over til modstanderen med den ene dobbeltfejl efter den anden. Og vi snakker ikke bare "en lille fordel", men særdeles klare gevinster, der skifter side nærmest træk for træk. Det er ikke et parti for sarte sjæle, og det kan absolut ikke ses, at det er 2 næsten-mesterspillere, der mødes...😳

Hvis jeg ellers tæller rigtigt, skifter gevinstchancerne ikke mindre end 10 gange undervejs, men tæl selv efter - det er beskrevet i kommentarerne. Aldrig har jeg sat så mange "??" i et enkelt parti. Og afslutningen er jo helt horribel. "Saved by the bell" er vist en passende vending at bruge her!

Et parti, der næppe vil vinde nogen skønhedspræmier nogen steder, men underholdningsværdien er måske ikke så ringe endda.


Og så vandt sort sørme igen...


- Sigurd

Referat af 4./5. runde

4. runde i gruppe 2 og 5. runde i gruppe 1. Det er jo ikke så svært... Et enkelt afbud i gruppe 1 - ellers fuldt fremmøde. Vi kom dog først i gang med 10 minutters forsinkelse, for manden med nøglen til skabet (Flemming L.) mente ikke, der var skak i dag, og reservenøglen befandt sig hos Jens, der sad over. Så måtte Flemming til skak alligevel, og det hele lykkedes til sidst.


I gruppe 2 endte det ene topopgør mellem Jan og John med en remis. Det bringer Jan i front med 3½ point. Det andet topopgør mellem Morten og Peder endte med en sejr til Morten. Men med 3 runder endnu kan der stadig rykkes meget rundt. Svend Aage vandt lidt heldigt over Henning J. Da jeg kiggede på et tidspunkt lignede det en sejr til Henning, selvom han var nede med en bonde, men Henning glemte vist noget i bunden... Flemming S. havde sine chancer mod Erik, men udnyttede dem ikke.


I gruppe 1 er kampen Henning/Anders udsat til 16/1. Undertegnede mødte Flemming L., og vi kom ud i en Kongeinder, hvor jeg med sort fik lov at lave det, man skal med sort - angreb på kongefløjen! Frem med bønderne og smid hele arsenalet ned i hovedet på den hvide konge. Flemming fik ikke gang i sit modangreb på dronningefløjen og måtte til sidst koncentrere sig om forsvaret. Det gjorde han egentlig udmærket, lige indtil han blev lidt for grådig og fjernede sin dronning fra forsvarsrækkerne på jagt efter bønder, og så var det godnat.

Willy fik omsider hul i plankeværket, da Michael fik skovlen under ham.


I kampen om klubmesterskabet har Michael og Henning nu de bedste odds, og deres indbyrdes kamp i næste runde bliver afgørende. Lige i nakken på dem ånder undertegnede, der selvfølgelig håber, de tager point fra hinanden og måske snubler over Anders til sidst.

Intet er afgjort endnu!


- Sigurd

Referat af 5./6. runde

7. og næstsidste runde i klubmesterskabets gruppe 1 endte med gevinst til Willy over Flemming, og to remiser mellem Anders og Michael og mellem Henning A. og Jens P.

Michael fik en måske-fordelagtig afbytning – han fik Anders’ dronning for tre lette officerer. Men selvom dronningen er en stærk brik, er de tre lette netop lette og kommer fint omkring, hvis det lykkes at samarbejde dem. Michael havde en seriøs opgave hermed, og med kun to minutter tilbage på uret var han vist fint tilfreds med remistilbud fra Anders.

Jeg var ligeledes tilfreds med Hennings remistilbud. I åbningen satsede jeg med et alt for tidligt bondefremstød. Det er ( som jeg jo godt vidste ) ikke sundt, og det var Henning fuldt ud i stand til at bevise! Jeg var så meget på hælene i resten af partiet. Det efterfølgende computergennemsyn viste også flere situationer, hvor Henning havde kunnet slå til.

Resultaterne gør, at intet er afklaret, før vi spiller 6. og sidste runde😊


I gruppe to var overraskelsen, at Niels-Peder vandt over Jan A. Morsomt nok fordi Niels-Peder pludselig kunne genkende et tema fra en opgave han har set på ”Lichess” – et program vi kiggede på, på en af vores træningsaftener. En anden lidt mindre overraskelse var Johns gevinst over Morten, hvor Morten nok var i fordel, indtil han pludselig ikke var det mere...

I gruppe to er heller intet afgjort, men det der lignede en sikker sejr til Jan, er pludselig lidt mindre sandsynligt.

- Jens P.


Redaktøren har modtaget en status fra Peder på hans indsats i gruppe 2 indtil nu:

"Første runde mod Benjamin. Han starter udmærket, men taber så gnisten. 1 point. Så Jon der spillede et for tidligt c5 (havde ikke rokeret), så der var plads til en dronningskak, som gav point nr 2. Så en sygdoms-remis mod John (vi havde begge afbud). Mod Morten fik jeg en binding imod, der kostede en let officer (skulle have slået med den springer der blev misset), ser frem til næste møde mod Morten. Runde 5 mod Jan - hvis Jan vandt eller remis, ville han havne i top, så opgaven for mig var en sejr Var egentligt kørt lidt træt, så jeg tilbød en tidlig remis, som Jan afslog. Jeg har spillet lidt på den side, som Jens viste (lichess), og sandelig - pludselig opstod en stilling, jeg genkendte, hvor jeg kunne vinde en officer, og Jan var så venlig at gå lige i fælden. Så efter 5 runder 3.5 point. Og igen en åben gruppe 2."


- Peder

Referat af 6. runde i gruppe 2

En sygemelding fra Erik 2 dage før rundens afvikling medførte en omlægning af runden for at få så mange som muligt til at spille. Erik kunne lige så godt sidde over. Desværre indløb der siden også afbud fra Benjamin, og nu havde dommeren ikke anden mulighed end at dømme hans parti tabt, da der ikke er tid til afvikling af flere afbudspartier. Det betød så kun 3 partier til afvikling i gruppe 2 - og så lige et enkelt parti fra gruppe 1.


Peder var dommer på aftenen og meldte om god ro og orden under afviklingen😅. Henning Jakobsen bragte sig selv med frem i toppen med en sejr over John, der dermed indkasserede sit første nederlag. Svend Aage gjorde det samme, da han vandt over Peder. Morten vandt over Flemming S.


Allerede i denne runde og specielt i næste og sidste runde ser vi konsekvenserne af en lille monradgruppe med mange runder. Rundelægningen bliver MEGET mærkelig. I sidste runde skal Svend Aage, som er med helt fremme, sidde over!


Partiet i gruppe 1 mellem Anders og Henning A. endte remis, og det betyder spænding i sidste runde, hvor undertegnede møder Anders. Det bliver et parti, der bliver afgørende for placeringen af klubmesterskabet. Vinder jeg, bliver jeg klubmester. Ender partiet remis, er der bunkebryllup, og Michael, Henning og jeg skal ud i omkamp. Taber jeg, skal Henning og Michael ud i omkamp.


- Sigurd

Referat af 7. runde

I gruppe 1 manglede 2 partier at blive spillet, og i gruppe 2 manglede 3 partier. I begge grupper var et parti blevet spillet på forskud. Der var spænding til det sidste i begge grupper.


Jan kunne afgøre det hele selv i gruppe 2, hvis han vandt over Henning J. Men i kulissen stod John og Svend Aage og kunne kun håbe på pointtab til Jan og for Johns vedkommende også sejr til ham selv. Svend Aage sad derhjemme med sine 5 point og havde gjort det, han kunne. Pga. de få deltagere og de mange runder bliver de sidste runder i en Monradturnering desværre altid mærkelige, som når Svend Aage f.eks. med sine 5 point skal sidde over i sidste runde.


John vandt sit parti, men desværre for ham og Svend Aage og heldigt for Jan vandt Jan også sit parti og dermed gruppen med 5½ point. John og Svend Aage delte med 5 point 2. pladsen sammen med Morten Nielsen fra Nyk. F.


 3 spillere bejlede til klubmesterskabet i gruppe 1, men de 2 af dem - Michael og Henning - måtte se til fra sidelinjen og håbe på ikke-sejr til Sigurd, der selv kunne afgøre klubmesterskabet ved at vinde over Anders. I gruppens andet parti var Jens med til at afgøre, hvem der skulle være klubmester i Nyk. F. Skakklub, da han mødte Willy.


Jens og Willy endte ud i et slutspil med 5 bønder og hvidfeltet løber på begge sider, men selvom Jens' bønder stod på de rigtige farver og var samlet 2 og 3, og Willy havde en isoleret både enkelt- og dobbeltbonde, forsvarede Willy sig eminent og holdt Jens stangen, så partiet endte remis. Jeg selv sad ved siden af og kunne heller ikke se en umiddelbar sejr til Jens.


Jeg mødte som sagt Anders, og det var med sort i en kongeinder. Den havde Anders ret godt styr på. Det er tydeligt, at der studeres grundigt derhjemme. Først henne omkring træk 33 kom Anders afgørende foran og havde stor fordel de næste 10-11 træk, mens jeg sloges med tiden i helt Michaelske dimensioner. Der var stor brug for de tillagte 30 sekunder, og adrenalinen fes rundt i kroppen og vanskeliggjorde noteringen i en grad, jeg ikke har oplevet før; jeg rystede simpelthen så meget på hænderne, at det var svært at skrive! Men det lykkedes at finde de rigtige træk i tidnøden, og fordelen vendte og blev til decideret klar gevinst til mig. Anders forsøgte med en del kvalificeret fusk med flere pat-muligheder, men jeg bed ikke på og vandt partiet.


Dermed genvandt jeg klubmesterskabet med en ret stor portion held igennem turneringen. De 2½ af mine 5 point kom i hvert fald i hus med god hjælp fra mine modstandere. Men sådan er skak jo også til tider...


- Sigurd

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 31/10 2023 kl. 19.00

Tirsdag 21/11 2023 kl. 19.00

Tirsdag 5/12 2023 kl. 19.00

Tirsdag 19/12 2023 kl. 19.00

Tirsdag 2/1 2024 kl. 19.00

Tirsdag 9/1 2024 kl. 19.00

Tirsdag 16/1 2024 kl. 19.00 - kun gruppe 2 og der spilles i Kettinge!

Tirsdag 23/1 2024 kl. 19.00

AFBUD

Afbud skal meddeles både dommer

Sigurd Marthendal 93 95 79 63

og modstanderen senest kl. 17 på spilledagen. Afbud efter dette tidspunkt regnes som udeblivelse, altså som et ratet tabsparti. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Afbud 1. runde

Jan Andersen og Morten Nielsen - spiller 12/12 i Kettinge.

Flemming Simonsen - spiller mod John d. 7/11 i Kettinge.


Afbud 2. runde

Jon Kristmundsson - spiller mod Peder 29/11 i Kettinge.


Afbud 3. runde

Michael Nielsen - spiller mod Sigurd 30/12 i Kettinge.

Jon Kristmundsson - har trukket sig fra turneringen pga. sygdom.

Jan Andersen - spiller mod Svend Aage 30/12 i Kettinge.


Afbud 4. runde


Afbud 5. runde

Henning Andersen - spiller mod Anders 16/1 i Kettinge.


Afbud 6. runde

Sigurd Marthendal - der byttes rundt på runde 6+7 i gruppe 1 for

at undgå udsatte partier.


Afbud 7. runde


DOMMERE

Hoveddommer: Sigurd Marthendal

Dommer: Jens P. Petersen

ARKIV