Klubmesterskab

Klubmesterskab 2022/23

Velkommen til klubmesterskabet 2022/23.


Sydøstlolland og Nykøbing F. Skakklubber samarbejder om årets klubmesterskaber.

I forlængelse af aftalerne om at stille fælles hold i holdturneringen har Skakklubberne i Guldborgsund aftalt at afvikle de respektive klubmesterskaber i fællesskab.

Det oprindelige klubmesterskab i Sydøstlolland ændres til en fælles turnering, hvor medlemmerne fra de to skakklubber mødes i en stor gruppe.

Alle kan mødes indbyrdes, hvorved der sikres gode, jævnbyrdige matcher, og når støvet lægger sig, vil den bedst placerede fra hver klub opnå hæderen af mesterskabet i ”sin” klub.

Turneringen er stadig åben for spillere fra andre klubber, og vi håber, at man vil finde formatet interessant. Der bliver i hvert fald god mulighed for nogle gode partier.


Sandsynligvis på baggrund af ovenstående er der deltagerrekord i år. Aldrig før har vi været over 20 spillere til et klubmesterskab, for 21 spillere må jo siges at være over 20... Med til rekorden hører også det faktum, at samtlige medlemmer fra SLS er med!


Som de sidste mange år spiller vi efter turneringsformen Dansk Schweizer, som specielt i de første par runder betyder en del styrkeforskel i opgørene. Men denne turneringsform plejer også altid at byde på et par overraskelser.


I år skal der altså findes 2 klubmestre, men det er kun klubmesteren for SLS, der er interessant for denne side. Og mon ikke det bliver den sædvanlige trio - Michael, Henning og Sigurd, der kommer til at dominere toppen. Michael vil selvfølgelig gå efter sin 5. titel i streg, men mon ikke der er spændt snubletråd ud...

Referat af 1. runde

Første runde i den sammenlagte klubturnering bød på de sædvanlige opgør top mod bund, som det jo er i en Schweizer turnering. 22 spillere opstillet efter styrke deles i to grupper, og så spiller nr. 1 mod nr. 12, nr. 2 mod nr. 13 osv. Næste runde deler man indenfor grupperne efter pointstillingen og gentager systemet. Alle med 1 point stilles op efter styrke og nr. 1 spiller med nr. 5 eksempelvis. Ideen er, at det varer nogle runder, før de formodet stærkeste mødes, og derved bibeholdes spændingen om, hvem der bliver den endelige vinder.


Det plejer at gå alvorligt ud over de lavere ratede i sådan en runde kalkunjagt, men denne gang skulle sandelig være anderledes med et par gedigne overraskelser. Og der kunne endda nemt have været flere. Selv havde jeg den tvivlsomme ære af at bidrage til festen, da jeg tabte til Erik Risom. Jeg kom tidligt foran med en bonde, som Erik senere fik igen. Ved overgangen til slutspillet overså jeg et vindende træk og fumlede det hele væk. Men godt spillet af Erik!

Partiet kan til skræk og advarsel ses nedenfor.


Det skal også fremhæves, at Lars længe havde Jan i problemer; Lars fik en bonde til 7. række, et felt fra forvandling og godt understøttet af tårnene. Jan snoede sig som en orm på krogen og endte med at vinde partiet. Så ingen overraskelse her, men godt spillet af Lars!


Senere vandt Svend Aage i fin stil over Willy. Ifølge det jeg så af partiet efterfølgende, havde Svend Aage en af de dage, hvor han spiller allerbedst. Stakkels Willy har nu også erfaret det, som vi andre smerteligt har måttet indse.


Endelig havde Anders og Michael en lang og hyggelig aften (!) Det kan vel ikke kaldes en overraskelse, at Anders fik remis. Vi skal nok til at tænke omvendt: Michael fik remis. Men ifølge rating systemet er det også en uventet hændelse.

Så vi er nogle, der skal op på hesten igen, og andre der skal se, om de så kan leve op til favoritværdigheden.


- Jens P.

Referat af 2. runde

2. runde var noget kaotisk. Da jeg ankom, var kun Henning Andersen mødt, og han var i gang med at sætte hold til holdturneringen. Han fik fundet nogle skakspil frem samtidig med, at han undrede sig over, hvor folkene og især Jens blev af. Henning var opmærksom på nogle afbud og klokken godt 19:00 havde han fundet ud af, at Jens ikke kom grundet nyresten.


Der var ingen resultatkort, og tabellen var ikke ajourført med den nye runde. De fleste vidste, hvem de skulle spille mod, men ikke hvad farve, de skulle have. Man måtte så finde en, der havde en mobil med, så de kunne komme på nettet for at se farvefordelingen. Nogle af urene stod på det rette program, når de blev tændt, og andre stod på et andet program, og ingen vidste, hvordan man ændrede det. Her måtte jeg så have gang i min organisationshjerne, så jeg kunne stille urene.


Klokken ca. 19:15 kom vi så i gang med at spille skak og her fik jeg med besvær tilkæmpet mig en remisstilling mod Franz, inden han satte sit tårn direkte i slag, og dermed fik jeg en helt ufortjent gevinst. Jon udtalte, at han fik spillet sig til en heldig remis mod Flemming. Det var på alle måder en oplevelsesrig og speciel aften.


Kaos var dog ikke slut, for når HA spiller skak, så spiller han skak, og så sanser han intet andet. Det betød jo, at når de øvrige partier var færdige, var der ingen der noterede resultaterne. Her valgte jeg så at blande mig og få noteret resultaterne på tavlen.

Når jeg spiller en masse kampe i andre klubber, er det fordi, jeg så er dejlig fri for det organisatoriske og kun skal tænke på mit eget dårlige spil. Det var så ikke tilfældet her.


- Henning Jakobsen, Maribo Skakklub


Øv, det forløb er vi da ikke tilfredse med. Vi sætter en ære i, at organisationen er på plads, og så meget større er vel deltagernes skuffelse og vores ærgrelse, når det så ikke lykkes.

Jeg vil imidlertid vove den påstand, at dette er undtagelsen, der bekræfter reglen.


Som Henning skriver, så skyldes miseren afbud og sygdom. I forvirringen er vi så ikke lykkedes med at kommunikere hele vejen rundt og finde en ansvarshavende for aftenen. Det vil vi selvfølgelig prøve at gøre bedre en anden gang.


- Jens P.


PS: Spillerkortene lå altså i skabet i den kurv, vi plejer at bruge.

- Sigurd


Udsatte partier - eller 2. runde part 2


Hele 5 partier til afvikling som udsatte partier. Generelt 5 meget lige partier langt hen ad vejen. Som den første vandt undertegnede over Knud Ole. Der blev ellers byttet lystigt af i et tempo, der indikerede en kommende remis, men i slutspillet begyndte Knud Oles bønder at falde som fluer. Jan vandt over Erik, men det så jeg ikke så meget af.


Jens har selv beskrevet sit parti:

1. rundes afbudsparti skulle stå mod Anders Jensen. Jeg havde set han benyttede sig af Wienergambitten i de sidste partier i holdturneringen, så hjemmefra havde jeg besluttet at besvare 1. e4 med fransk 1.-,d6. og ikke lægge op til gambitten med 1.-,e5. Ingen grund til at hoppe ind i hans forberedelser.😊

Vi havde et langt parti, hvor eftersynet i ”Fritz” viste, at vi begge spillede korrekt, dvs. et af de 3 bedste træk gennem hele partiet. Det er meget tilfredsstillende. Resultatet blev jo så også remis.

På et tidspunkt kunne jeg have valgt at afbytte et tårn for springer og to bønder. Det ville have været marginalt bedre. Se selv diagrammerne. Txf3 i diagram tv., ville kunne frembringe stillingen i diagram 2 th. nogle træk senere. Det bliver svært for hvid at håndtere centrumsbønderne.

 

Det er nok bedre at spille med de lette officerer, når der er så mange bønder tilbage på brættet. Tårnet er vanskeligere at tumle rundt med.

-Jens P.


Svend Aage var tæt på at få en remis mod Brian, men Brian fik en fri randbonde og spillede faktisk et flot slutspil, så han vandt til sidst. Til sidst var det ikke overraskende Michael mod Willy, vi ventede på. Også det parti var meget lige, men Willys bønder hang bare ikke så godt sammen som Michaels, og det gjorde udslaget til sidst.


- Sigurd.

Referat af 3. runde

De ”artige” overraskelser i de indledende runder betyder, at der stadig er parringer mellem top og bund. Franz blev således sat overfor Willy og Flemming skulle prøve kræfter med Jens. Nu slog Willy så til og Franz måtte tidligt hjem. Flemming måtte melde forfald pga. sygdom og har efterfølgende opgivet uden kamp, under indtryk af at skulle finde plads til afbudsparti i den travle tid.

Så er der lidt orden i universet igen.


Favoritsejre kom der også til Anders over Benjamin og vel også til Sigurd over Jan, selvom Jan nok er et bud på en overraskelse af og til.

Morten var foran materielt mod Svend Aage, indtil Morten fik bukket fordelen væk. Resultatet blev remis, ligesom John J. og Henning J. også spillede remis.

Det mest jævnbyrdige opgør var John K. mod Jon. John fik hurtigt en fordel, og selv om Jon lavede virkelig mange problemer ud af sine få brikker, kunne John køre pointet hjem.


- Jens P.

Referat af 4. runde

De "artige" overraskelser er åbenbart ikke helt slut. Og Jens var igen i rollen som den uheldige topspiller, der måtte afgive point "nedad"; denne gang til Knud Ole. Men vi kender jo Knud Ole som en spiller, der kan hamle op med de bedste på en god dag, og denne dag var åbenbart en af de gode.


I turneringens første topopgør vandt undertegnede over Henning A. Det var ellers Henning, der kom bedst ud af starthullerne, men efter at have klaret skærene var partiet rimelig lige indtil slutspillet, hvor Henning havde brugt for meget tid undervejs til at kunne overskue komplikationerne.


Af andre tildragelser kan nævnes, at Morten Nielsen måtte af med ½ point til Henning J., Jan havde afbud, og at Lars slet ikke dukkede op, så Erik måtte sidde og kede sig ½ time, inden han kunne skrive pointet på kortet. Derudover måtte Michael kæmpe hårdt for at få pointet vristet fra John K., og det var i vanlig Michael-stil med god brug af de tillagte ekstra 30 sekunder.


- Sigurd

Referat af 5. runde

Så var der topopgør igen - denne gang mellem undertegnede og Michael. Jeg var 1 point foran, så Michael var pisket til at satse alt for ikke at blive hægtet af. Kun en sejr kunne reelt bruges til noget og ville skabe fornyet spænding. Jeg hjalp dog selv til og gjorde det lidt nemmere for Michael. Se diagrammet til højre. Michael har stillet en lille fælde op med 10. -, Df6-h6, og den hopper jeg i med begge ben. Læg mærke til min udækkede løber.


Uden at blinke spiller jeg 11. 0-0 ??, og selvfølgelig spiller Michael... har du fundet trækket? 11. -, Sxe5. Derfra så Michael sig ikke tilbage og vandt 26 træk senere. 

Fornyet spænding i kampen om klubmesterskabet.


Henning gjorde, hvad han kunne for at hægte sig på i kampen om klubmesterskabet, men han fumlede vist lidt i slutspillet mod en formidabelt godt slutspilsspillende Anders M. Jensen, og partiet ebbede ud i en remis.


Ellers bød runden ikke på de store overraskelser, men en lille sjov detalje var dog, at Franz åbenbart havde for mange brikker at holde styr på, så det lykkedes ham at sætte Benjamins enlige konge og bonde pat.


Status på kampen om titlen er, at de oplagte kandidater er Michael og undertegnede. Henning mangler et udsat parti, og kan med en sejr stadig nå det, men med hjælp udefra. MEN Hennings modstander Brian kan faktisk med en sejr blande sig direkte i topstriden. Så både de udsatte partier og sidste runde bliver rigtig spændende.


- Sigurd


Sidste status efter de udsatte partier:


Henning vandt over Brian og skal i sidste runde møde Michael. Sigurd skal så møde Jakob. Henning er pisket til at vinde, hvis han vil gå efter titlen, men er så afhængig af, at Sigurd sætter mindst ½ point til. Michael kan med en sejr håbe på det samme for Sigurd, men under alle omstændigheder er der en sandsynlighed for en lyn-omkamp om titlen mellem... nogen.


- Sigurd

Referat af 6. runde

3 mulige kandidater til klubmesterskabet. Michael og Sigurd i front med 4 point og Henning ½ point efter. Topbrag mellem Henning og Michael, hvor Henning var nødt til at vinde og håbe på, at Sigurd satte point til. Michael og Sigurd kunne selv afgøre, om der skulle omkamp til. 


Det blev spændende, og på nær Knud Ole - Jan var det netop de 2 topopgør Michael - Henning og Sigurd - Jakob, der var sidst færdige. Michael og Henning røg ikke uventet ud i et drama, hvor tiden begyndte at drille begge parter. Her havde Henning det bedste overblik, da han hev et rigtig flot træk frem, hvor der blev lagt op til løberafbytning; men Henning lod løber være løber og satte mat i 4 i stedet. Den havde Michael ikke fået med i farten.


Sigurd mødte Jakob fra Nykøbing, som også havde en titel at kæmpe for i sin klub. Det var et lige parti, indtil Sigurd i slutspillet fik afviklet til et tårnslutspil med en bonde mere. Det var iflg. hjemmedatamaten bare ikke nok til gevinst, men nu spiller vi jo ikke på topniveau, så Sigurd var heldig og kørte hele pointet og titlen som klubmester hjem.


Henning blev nr. 2, og det nye talent Anders M. Jensen fra Nykøbing blev nr. 3 og dermed Nykøbing Skakklubs nye klubmester.


- Sigurd

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 8/11 2022 kl. 19.00

Tirsdag 29/11 2022 kl. 19.00

Tirsdag 13/12 2022 kl. 19.00

Tirsdag 20/12 2022 kl. 19.00

Tirsdag 10/1 2023 kl. 19.00

Tirsdag 24/1 2023 kl. 19.00

AFBUD

Afbud skal meddeles både dommer

Sigurd Marthendal 93 95 79 63

og modstanderen senest kl. 17 på spilledagen. Afbud efter dette tidspunkt regnes som udeblivelse, altså som et ratet tabsparti. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Afbud 1. runde

Sigurd - spiller mod Jon tirsdag d. 15/11.

Knud Ole - spiller mod Franz tirsdag d. 15/11.


Afbud 2. runde

Sigurd - spiller mod Knud Ole tirsdag d. 6/12.
Michael - spiller mod Willy tirsdag d. 6/12.

Jens - spiller mod Anders tirsdag d. 6/12.

Svend Aage - spiller mod Brian tirsdag d. 6/12.

Jan - spiller mod Erik tirsdag d. 6/12.


Afbud 3. runde

Brian Rosenberg - spiller mod Henning tirsdag d. 17/1.

Jakob Bjerregaard - spiller mod Michael onsdag d. 28/12.

Flemming Simonsen - har valgt at opgive uden kamp mod Jens.


Afbud 4. runde

Jan Andersen - spiller mod Anders tirsdag d. 17/1.


Afbud 5. runde


Afbud 6. runde

Franz - taber uden kamp (uratet) til Flemming

John K - Aftalt remis mod Morten

DOMMERE

Hoveddommer: Sigurd Marthendal

Dommer: Jens P. Petersen

Dommeraspirant: Michael V. Nielsen

ARKIV