Lær at spille skak

LÆR AT SPILLE SKAK

for begyndere

Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 1/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 4/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 6/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 8/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 10/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 2/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 5/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 7/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 9/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 11/11Lær at spille skak helt fra bunden - lektion 3/11Begynderens 10 bud

1. Centrum!


Alt åbningsspil handler om kampen om centrum. Den der får overtaget her, har det bedste udgangspunkt for det videre spil. Start med centrumbønderne, derefter de lette officerer (springer, løber), rokade og til sidst tårne og dronning.


2. Rokade!


Få rokeret indenfor de første 10 træk. Det kan sagtens betale sig at bruge tid på dette træk. Kongen kommer i sikkerhed, og tårnet kommer i spil. Dette kræver dog samtidig, at man ikke spiller bønderne i kongestillingen frem, i hvilket tilfælde kongen ikke længere er så godt beskyttet.


3. Udvikling!


Flyt ikke den samme brik flere gange under åbningen. Sørg for at få nye brikker med i spil hele tiden, så hele "hæren" bliver aktiveret.


4. Undgå tempotab!


Ryk ikke en officer, hvis den bare kan skræmmes væk af en bonde. Det koster typisk 2 træk, hvis man rykker en officer frem, og modstanderen bare kan rykke en bonde frem, der tvinger officeren tilbage. Det kaldes tempotab, fordi det giver modstanderen en udviklingsfordel.


5. Vent med dronningen!


Bring ikke hendes majestæt for tidligt i spil. Hun er alt for let at koste rundt med, og så oplever man tempotab.


6. Gå ikke på bonderov i åbningen!


Typisk betyder bonderov, at man forsynder sig mod en af de andre regler ovenfor (tempotab, udvikling, centrum). Undtagelsen er selvfølgelig, hvis man kan se en klar fordel.


7. Foran? - så byt af!


Hvis du er afgørende foran, så byt fornuftigt af, så spillet forenkles.


8. Overse aldrig en skak!


Det kunne jo være en mat. Og det gælder i begge ender af brættet!


9. Felternes betydning!


Det er ikke altid kun brikkerne, der skal kæmpes om. Ofte er det også kontrollen med gode felter, der kan gøre en afgørende forskel.


10. Brug tiden!


Alt for ofte tabes partier, fordi der trækkes for hurtigt og alle mulighederne ikke er blevet overvejet. Den mest tålmodige er ofte den, der vinder.