L-F Mesterskabet 20

LOLLAND-FALSTER MESTERSKABET 2020

Endelig er der skak igen! De sidste mange måneder har stået i Coronaens og dermed nedlukningens tegn. L-F Mesterskabet er den første lokale turnering efter genåbningen af Danmark, og det har sat sit præg på både afviklingen, der er udskudt en lille måneds tid, og tilmeldingen. 17 deltagere må være bundrekord, uden at jeg har statistisk dækning for den udtalelse. Der er nok stadig mange, der lige holder lidt igen af sikkerhedshensyn, og det er fuldt forståeligt. Men os, der deltog, sprittede, vaskede hænder, holdt afstand, hilste med albuerne og spillede derudover også skak. For de mest fanatiske af os vel nærmest en befrielse at få lov at løfte noget træ igen.


Igen i år er det kun Jens og undertegnede, der deltager fra SLS. Vi spiller i henholdsvis gruppe 2 og gruppe 1. Jens er ratingmæssigt nr. 3 i gruppen, mens jeg indtager en delt bundpropplacering sammen med Claus Schmidt fra Maribo. Sidste jeg indtog den placering i gruppe 1 (2017), endte jeg med at vinde titlen! 😜

Jens er i en meget jævnbyrdig gruppe, hvor alle har chance for at vinde. 2 juniorer og 4 garvede veteraner giver lidt af en dynamitblanding. Så må vi se, om Jens kan gentage sidste års meget flotte resultat.

I gruppe 1 er de 2 forhåndsfavoritter Henning Nielsen fra Maribo og Lars Christensen fra Faxe. De er begge tidligere vindere af mesterskabet - Henning er forsvarende mester. Men de 2 herrer må forvente heftig modstand fra os andre i gruppen.


1. runde - 1. juli 2020

Lige på og hårdt! Det 6. opgør mod den ene af favoritterne, Lars Christensen, og det 5. med hvid! Dette var heller ikke gået Lars' næse forbi. Det plejer pointene heller ikke at gøre!! Faktisk har jeg kun vundet en enkelt gang (LFM 2017), selvom stillingerne har været til væsentligt mere.

At forberede sig mod Lars er praktisk talt umuligt. Hver gang har der været et nyt modsvar på mit klassiske 1. e4. Denne gang var ingen undtagelse, hvor det blev en Caro Kann'er - 1. e4, c6 2. d4, d5. Jeg plejer at spille fremrykningsvarianten, der anses for at være en af hvids skarpeste svarmuligheder, og hvor sort skal holde tungen lige i munden. Således også denne gang: 3. e5, Lf5 4. Sc3, e6 5. g4, Lg6 6. Sge2, c5 7. h4, cxd4 8. Sxd4, h5.


Så langt så godt. Derefter følger en depressiv oplevelse, når man lader Monsteret kigge én over skulderen, for jeg syntes egentlig, jeg spillede meget godt. Heldigvis er Lars jo ikke "et monster", så han spillede heller ikke præcist, så for os nogenlunde almindelige dødelige var det nok egentlig temmelig lige spil, lige indtil Lars lavede en buk, som jeg - som den eneste - ikke så. Både Lars og tilskuerne havde set det😳 - se diagram.

Det kan vi jo lade være en lille opgave. Sort har i diagrammet til højre netop trukket 26. -, Lc5?? Hvad trækker hvid?


Har I også set, jeg bare kan slå tårnet? Det vinder en let officer... I stedet spiller jeg 27. Df3? og Lars giver mig så en ekstra chance ved ikke at fjerne løberen og spille 27. -, Tf8? Denne gang ser jeg gevinsten! 28. b3! Tårnet er fanget, og herfra hjælper uret mig også en hel del, for mit spil er ikke blændende, og det er igen Monsteret, der fortæller mig det, for jeg syntes jo, jeg havde styr på det...


Så jeg vandt altså. Det var jo så allerede halvdelen af min forventede score 😃. Samtidig tabte Henning Nielsen også, så det var ikke favoritternes aften!


- Sigurd.


I gruppe 2 tabte Jens desværre til Willy Saugmann, men det kan han selv fortælle om:


Der er ikke meget at fortælle om mit parti mod Willy Saugmann i første runde. Sigurd beskriver så præcis hændelserne:


"Jens tabte. Desværre".


Efter mit sædvanlige 2. f4. mod siciliansk havde jeg lige spil, måske med en svag fordel. Jeg gik dog i minus i denne stilling i diagrammet til højre, hvor jeg slog med det forkerte tårn. Det rigtige træk er Tfxf7, som bør sikre mindst remis’en, og det kan jeg da sagtens se, nu. 😊


Efter Texf7 bytter sort et sæt tårne af med Td1+, og nu er pointen at det andet hvide tårn bliver stillet tilbage på 1. række, og initiativet skifter til sort.


- Jens


2. runde - 15. juli 2020

En form for topopgør mellem de 2 favoritdræbere - Bent Petersen fra Faxe og eders udsendte. Det er 3. gang i karrieren, vi mødes, og jeg har endnu ikke tabt til Bent. 1½-½ i mit favør giver jo lidt på selvtillidskontoen på forhånd. Mine forberedelser sagde, at det var 95% sikkert, at Bent ville spille 1. d4.


Og således gik det også! Som sædvanlig bliver ikke alt spillet efter Monsterets hoved, men i det store hele har jeg spillet ganske godt og har undervejs (korrekt iflg. Monsteret...) afslået et remistilbud. I diagrammet til venstre har Bent netop tilbudt remis efter 28. Te4=. Det, der afgjorde mit afslag, var, at Michaels oplæg til en af træningsaftenerne pludselig poppede op i mit hoved. Bondestrukturen! Bondeøer! Og her havde jeg 2 "øer", mens Bent havde 3. Altså burde jeg have en fordel i en ellers materielt lige stilling. Det skulle prøves!


Det gik også fremragende, og jeg sendte mange varme tanker i Michaels retning og var allerede i gang med at formulere dette indlæg - dog med en noget anden slutning... Vi kommer i diagrammet til højre ind i partiet efter 41. Kf2. Jeg står tydeligvis tykt til gevinst og har de sidste mange træk spillet på en mat, men Bent er eminent til at finde alle smuthullerne og lige netop de træk, der undgår matten. Efter partiet mente Bent bestemt, at der måtte have været en mat, vi begge havde overset, og det bekræfter det satans Monster da så sandelig også til fulde. Den er her! Mat i 7...

Løsningen får du ved at trykke på diagrammet.


Som det kan ses af turneringstavlen, spillede jeg noget andet 😫. Ikke et dårligt træk, men bare ikke matten. 41. -, Txf3+ 42. Ke1, Shg2+ 43. Kd2, Td3+ 44. Kc1, Se2+ 45. Kc2, Txd1 46. Kxd1, Sxd4 47. b4. På dette tidspunkt i partiet, fortalte Bent efterfølgende, var han sikker på, at gevinsten var hjemme. En noget optimistisk tanke, da Monsteret giver mig omkring + 7.00. Men måske var det alligevel en profetiske tanke, der dukkede op hos Bent, for herfra spillede jeg noget af det værste skak, jeg længe har spillet. Jeg kunne slet ikke styre mine springere, og de røg rundt på brættet i vild galop uden plan og idé bag. For at gøre en lang historie kort, fik Bent en af sine fribønder ned til sidst, og jeg tabte.


Det var én af de aftener, hvor det var MEGET, MEGET svært at falde i søvn 😳.


- Sigurd


Jens' 2. runde mod Knud blev spillet noget senere pga. afbud, og det var egentlig Jens' 4. parti i turneringen. Men for kontinuitetens skyld bringes referatet her under den "rigtige" runde:


Partiet mod Knud var en gambitvariant i Fransk. Efter 1. e4, e6 2. Sf3, d5 3. e5, c5, spiller hvid 4. b4. Se diagram til højre.

Jeg har set på det en gang, og ved at sort kan slå bonden. Hvid får til gengæld initiativet i partiet – det er jo meningen med en gambit!


Det var derefter spil til et mål, hvor jeg lykkedes med at holde balancen, og resultatet blev remis efter 21 træk.


Hvis du har tanker om at spille Fransk, så  kig lige på den gambit – bare et velment råd 😊 Fritz bedømmer udviklingen i partiet til at være helt lige, selv om sort fører med en bonde. Sorts udfordring er at finde det eneste rigtige træk – hver gang. Det er faktisk ikke nemt, specielt når truslerne er positionelle. Det er noget nemmere, når du ”bare” skal regne ud, hvilken kombination, han nu har fået øje på.


- Jens


3. runde - 29. juli 2020

I gruppe 1 var det for undertegnede tid til endnu et opgør mod Henning Nielsen. Det 13. i karrieren og jeg skulle have hvid. Jeg var 99.9 % sikker på, at vi ville havne i et skotsk parti, så jeg havde forberedt mig ud fra vores seneste opgør, hvor jeg havde hvid. Monsteret havde hjulpet mig med en fiks lille variant, jeg var rimelig sikker på, at Henning ville ryge i.


Og jeg fik ret! 1. e4, e5 2. Sf3, Sc6 3. d4, exd4 4. Sxd4, Sf6 5. Sxc6, bxc6 6. Ld3, d5 7. De2, Be6 8. exd5 (se diagram til højre).  Nyheden som jeg var 99 % sikker på ville blive fulgt af det oplagte slag med bonden, der ville rette Hennings bønder ud, men som I vil se, koster det en bonde for sort. Og ganske rigtigt: 8 -, cxd5 ?! 9. Lb5+, Sd7 10. Lc6, Tb8 11. Lxd5. Foran med en bonde som det var planen. Men nu skal det jo holdes, og Henning har en del spil for bonden.


Det lykkes langt hen ad vejen, indtil jeg i diagramstillingen til venstre spiller det håbløse 23. Kg2?? Planen var at følge efter med f.eks. h3 for at få motioneret Hennings dronning. Men efter Hennings 23. -, Th6 kan jeg godt se det håbløse i trækket. Det koster en del træ at komme ud af den mattrussel, der er sat op, og jeg valgte at opgive.


Og det skulle jeg måske alligevel ikke have gjort iflg. Monsteret. Men nu kan maskinen jo se en del mere end os andre! Men lad os alligevel se lidt på den bedste fortsættelse, der kræver, at man kan se de MEGET specielle træk:

24. h4, Txh4 25. Te1! Det er det første af de lidt specielle træk, jeg i hvert fald ikke fik med i mine analyser. Der spilles jo på matten i bunden på sorts baglinje. 25. -, Dh3+ 26. Kf3, Tf4+!! Faktisk det eneste træk for sort, der vinder sikkert, men hvem pokker ser sådan et træk??? Havde Henning set det?


Men alt i alt et parti, jeg egentlig var meget godt tilfreds med (bortset fra det sidste træk...). Partiet kunne meget passende have haft overskriften: "Operationen lykkedes, men patienten døde"😜


- Sigurd


I mit parti mod Svend Erik i 3. runde havde jeg længe en beskeden fordel. Problematikken bestod i, at Svend Erik havde initiativet, og det betød selvfølgelig, at jeg skulle spille præcist for at bibeholde fordelen. Resultatet af partiet er jo sluppet ud, så den opmærksomme læser kan konkludere, at det ikke lykkedes.


Prøv selv. I det første diagram til højre har sort netop spillet 11. -, Da5, og nu skal hvid spille noget andet end Le2 for stadig at have fordel.


I det andet diagram til venstre er der et træk, som holder balancen for hvid og sandsynliggør remis. Det fandt jeg ikke, selv om det er ret åbenlyst. Måske kan du?


Sigurd har på snedigste vis gemt løsningerne andetsteds på siden.


- Jens


Og ja - det har Sigurd gjort. Klik på diagrammet med opgaven, og I bliver sendt til en side med løsninger. Men vær opmærksom på, at begge løsninger står samme sted, så tryk først, når du er helt klar 😉.


4. runde - 5. august 2020

Så var turen kommet til et ratingmæssigt helt lige opgør. Claus Schmidt havde 1810 i rating ligesom mig. Jeg havde dog planer om lidt mere end et lige opgør, men hvornår har jeg egentlig ikke det??😜 Problemet var bare, at min motivation ikke var særlig stor den aften. Det kunne jeg selv mærke, og det kunne ses på mit spil. Jeg spillede med vilje lidt hurtigt, fordi jeg ikke havde lyst til at sidde og file hele aftenen, og alene det faktum burde jo få alarmklokkerne til at ringe. Skak og fileri hører jo unægtelig sammen, hvis lejlighed byder sig...


Heldigvis havde Claus heller ikke sin bedste aften, og han burde nok have fanget min løber, da jeg spillede lidt vel frisk og huggede en bonde. Heldigvis kunne han ikke finde ud af det😉, og efter et slutspil, der også kunne være bedre, blev vi enige om remis.


- Sigurd


Om mit parti i 3. runde (Jens' 3. men turneringens 4. runde - red.) mod Nicklas, er der ikke andet at sige, end at Nicklas spillede bedre! Der er ikke meget at vise frem, min modstander fandt konsekvent de bedre træk og vandt fortjent til sidst.


- Jens


5. runde - 19. august 2020

Det går som bekendt op og ned i showbizz. Sidste år vandt jeg gruppen i denne turnering med 5 af 5. I år stod jeg så med ½ point efter 4 runder, og i sidste runde ventede Gert Hansen, som jeg ofte har nogle vilde slagsmål med, som han plejer at vinde. Jeg følte mig lidt presset 😊


Vi spillede runden forud, fordi jeg skulle på lang weekend med afrejse onsdag aften, hvor sidste runde ellers skulle spilles. Vi har nogle gange spillet sådan: 1. Sc3, d5 2. e4, d4 3. Sce2, e5 4. Sf3, f6 5. Sg3, og det havde jeg da heldigvis forberedt mig på. Nu spiller jeg så fejlagtigt 5. -, Ld6. Det rigtige er Le6. Så brugte jeg en del træk på at spille springeren via a6 til c5, for at dække e6, så jeg kunne spille løberen derud til afbytning. Løberen er alt for stærk på diagonalen a2-g8, når de sorte bønder er gået forbi i centrum. (Efter afbytning af de hvidfeltede løbere og den sorte springers lange vandring for at kunne det ser stillingen ud som i diagrammet til højre - red.)


Efter løberafbytning giver de hvide springeres stilling på h-linjen sort lejlighed til at bringe bønderne på kongefløjen fremad, og senere er vi nået til denne stilling til venstre, hvor Gert har valgt at spille det fejlagtige  22. c4. Den slår jeg selvfølgelig e.p. og spiller The8, hvorefter den hvide dronning er i vanskeligheder.


Senere, efter hvids 28. Tfe1 er der mat i 16 træk 😊 se til højre, og regn det ud!

Jeg kunne ikke hitte ud af det og spillede Le5, hvad ikke giver megen mening. Fordelen er der dog stadigvæk, og sejren kom i hus efter yderligere en snes nervøse træk, hvor jeg flere gange overså de bedste træk.


Så fra kanten af katastrofen til 1½ point i de sidste to kampe er jeg ganske tilfreds med. Rart at kunne rette den synkende skude op.


- Jens


I sidste runde var mit mål klart at få minimum ½ point for at leve op til det forventede. Min modstander var Henrik Sandberg Jensen, som jeg har mødt 7 gange før, men det er opgør, der ligger MEGET langt tilbage i tiden, hvor Henrik var en stærk juniorspiller (og måske lidt ældre), og hvor jeg havde store problemer med at slå ham. Derfor var forberedelserne ligesom lidt svære, så det måtte jeg tage fra hoften.


Det gik meget stille og roligt, indtil Henrik spillede 25. Kg2?? (se diagrammet til højre). Den så jeg med det samme! Hans konge og dronning står på den hvide diagonal, og jeg har løberen, der passer... Altså: 25. -, Txe4 26. Txe4, Lxd5 27. De3, Dc6?. Jeg havde set en bondegevinst og fatter ikke, at jeg først i efteranalyserne med Monsteret får øje på det meget simple 27. -, f5, der vinder en officer. Men jeg spillede da det næstbedste, men misser den efterfølgende ligeså klare gevinst. 28. f3, Lxe4? Her skal jeg selvfølgelig spille Dc2+, der ville vinde 2 bønder. Men næ nej - jeg insisterer på at nøjes med en enkelt bonde - beskeden som jeg jo er...


Derefter ryger vi ud i et slutspil, hvor jeg så har en merbonde, og det kan jeg så heller ikke finde ud af! For at gøre en lang historie kort, så ebber det hele ud i en remis. Jeg opnåede mit mindstemål for aftenen, meeeenn....


Jeg kan ikke sige som Jens, at jeg er tilfreds med mit resultat for hele turneringen. Der burde have været 1½ point mere på kontoen, og så ville jeg have åndet Henning lige i nakken. Desværre har det været virkelig store overseelser, jeg har præsteret, og det gør mig da en smule bekymret. Men som en eller anden idiot engang har sagt - skak er jo bare et spil...


- Sigurd

Skrevet af:

Sigurd Marthendal

og

Jens Petersen