Sæson 2015-16 1

Sæson 2015/16 - 1.-holdet i A-rækkken


Turneringsskemaet ses her.


1. runde - søndag 25/10-15:


SLS 1 - Næstved 2:  3½-4½


Næstved havde forlangt søndagskamp, så der var dømt skakopgør i solskinsvejr. Det er vi ikke vant til, og her viste der sig hurtigt en mangel ved vores ellers fine klublokale. Der måtte opfindes mange alternative "gardiner" for at forhindre primært Næstvedfolkene i at blive blændet. Der blev også rykket frem og tilbage på enkelte af bordene efterhånden som eftermiddagen skred frem. Her er der rum for forbedring, eller også skal vi bare håbe på overskyet vejr ved næste hjemmekamp.


Næstved var nedrykkerne fra mesterrækken, så i lyset af vores forstærkning af 1.-holdet (Michael og Valerii) var det ret spændende, om vi kunne gøre en god figur.


Jan blev først færdig efter ca. 2 timers spil med remis som resultat. Det var han selv godt tilfreds med. Vi skulle helt hen til 3½ time inde i opgøret, før der skete mere. Her satte Sigurd et tårn direkte i slag i en ellers klart vundet stilling. Det var han absolut IKKE tilfreds med. Næsten samtidig tabte Michael, mens Valerii fik remis. Jeppe havde været nede med en officer næsten hele partiet, men han kæmpede indædt videre, og sørme om det ikke gav pote til sidst, da hans fribonde ikke kunne stoppes. Thor vandt en bonde i midtspillet og var klart spilstyrende i slutspillet, der gav flere bønder på kontoen og gevinst i sidste ende. Hans modstander havde læst på lektien og prøvede at påpege, at Thor noterede sit træk FØR han udførte det, og det er efter de nyeste regler ikke tilladt - men det medførte dog kun en henstilling til Thor.


Tilbage var kun Jens og Henning. Jens var nede med 1 bonde i et tårnslutspil, som Jens absolut spillede bedst - faktisk så godt, at det til sidst var Jens, der var foran med 1 bonde. Men det var ikke nok til mere end remis. Henning røg ud i tidsnød og kæmpede i de sidste sekunder for et ½ point, og det var da også lige ved at lykkes, specielt da hans modstander glemte at trykke på sit ur, og Næstveds holdleder på trods af utallige "tegnsprogsfagter" fra de andre holdmedlemmer ikke opfattede, at han skulle gøre opmærksom på dette forhold. Desværre for Henning opdagede modstanderen det dog selv, og Hennings vinge faldt i en iøvrigt tabt stilling.


Slutresultatet 3½-4½ mod nedrykkerne fra mesterrækken må siges i det store billede at være godkendt. Der var svipsere på begge sider, så slutresultatet var nok meget fair.


Sigurd.


 


2. runde - søndag 8/11-15:


Holbæk 3 - SLS 1:  2½-5½


På langfart til Holbæk i stærkeste opstilling. Spændende om vi kunne vise flere gode takter. Som sædvanlig sker der jo ikke en sk.. de første 2 timer, men så dryssede det første point ind - desværre bare ikke til os. Thor var ellers kommet godt fra start med en bonde i plus, men han har jo ikke været med til Banke Rust, og det hævnede sig. Iflg Thor selv var det en ganske banal fejl, han nok ikke havde lavet med lidt mindre rust på kontoen.


Jan var nede med et tårn og blev færdig lidt efter Thor, men han så så tilfreds ud, at slutstillingen lige måtte granskes. Han havde sørme sat sin modstander mat ude midt på brættet. Hans modstander kunne ellers have valgt en remis ved trækgentagelse.


Michael vandt en rimelig komfortabel sejr, og Jens fik også stille og roligt et solidt overtag og en sejr. Valerii var også foran, men var uheldig til sidst og tabte. Henning fik remis, og så manglede kun Jeppe og Sigurd.


Jeppe havde længe været bagud med en bonde og tilbød remis på et tidspunkt, men det blev afslået. Så lagde Jeppe fløjlshandskerne og pludselig havde han vundet. Der var ikke nogen i vores bil på vej hjemad, der så hvad der skete. Hvis Banke Rust ikke lige var Jeppes turnering, så må man sige, at holdturneringen ser ud til at blive det. Begge gange har han været bagud og kæmpet sig til en sejr. Hvis vi havde en fighterpokal...


Sigurd røg ud i et helt unødvendigt tidsnødsdrama. Han var komfortabelt foran på tid, men tænkte alt for meget, så det hele blev lidt for spændende. Sigurd vandt på tid, men det var med kun 3 sekunder tilbage på hans eget ur!


Altså en rimelig komfortabel sejr på hele 5½-2½. Det må siges at være godkendt.


Sigurd.


 


3. runde - søndag d. 29.11:


SLS 1 - Nykøbing S. 1:  5 -3


Kampen, som var udsat på grund af sidste weekends snevejr, spilledes den første søndag i Advent. Første søndag i Advent er også den årlige søndag, hvor den lokale børnehaves forældreforening har arrangement for ”de søde små”.


På en eller anden måde stolede vi ikke helt på dem når de sagde, at de blev i gymnastiksalen – og det viste sig da også, at der blev en del leben på gangene. Det var dog ikke mere voldsomt, end at vi kunne abstrahere fra de vilde hyl og spille noget skak.


Henning Mogensen blev først færdig. Allerede efter tre kvarter havde han en udækkelig mattrussel på modstanderen, som måtte opgive. Henning nåede ikke at opleve forældrearrangementet, som startede kl. halv to. Morten Døring spillede remis. Deres udsendte medarbejder nåede ikke at se hvorfor og hvordan. Til gengæld kan det berettes, at Henning Andersen på lumskeligste vis etablerede en trussel med springeren på modstanderens løber, samtidigt med en ”Familieskak” på tårnet. Begge dele kunne ikke dækkes, og efter lidt bondetræk måtte modstanderen overgive sig. 2½-½ til os.


Undertegnede valgte at spille Froms Gambit som svar på 1.f4. Sådan noget skal man kunne huske varianter i, og det viste sig da også at min modstander huskede ganske glimrende. Så efter et spændende parti præget af fidusforsøg fra min side, måtte jeg opgive. Jan Andersen spillede sin yndlingsåbning Skandinavisk Gambit, og det udviklede sig ganske positivt. Men på et tidspunkt mente begge spillere vist, at hvid havde udlignet og fået modspil. I den situation stillede modstanderen et tårn direkte i slag, hvilket Jan ikke opdagede. Det kunne ellers have givet os pointet, der i stedet gik til de andre. Så blev stillingen 2½-2½.


På 4. bræt havde Sigurd presset sin modstander helt tilbage, og etableret løberen på g7, dækket af bonde h6. Sorts tårn var fanget på f8, og kunne slås ”ved lejlighed”. Sorts befrielsesforsøg endte med at hans løber blev bundet til kongen af Sigurds tårn, og nede med kvalitet og snart også en løber, valgte modstanderen at opgive. 3½-2½.


Michael spillede 1.e4, og modstanderen svarede g6. På forunderligste vis gled dette alligevel over i en slags Kongeindisk. Som man måske ved, er den aflåste kongefløj et af temaerne i den åbning, og den blev da også låst af, på en måde, hvor Michael blev meget presset. Det lykkedes at etablere det tematiske modspil på dronningefløjen, og med få minutter tilbage på klokken, tog Michael hele pointet hjem. Tilbage var Thor, som vist aldrig var i hverken gevinst- eller tabsfare. Remis blev resultatet i hvert fald, og dagen endte med 5-3 til os.


Jens P.


 


4. runde - mandag d. 14.12:


Haslev 1 - SLS 1:  2 - 6.


En sjælden ikke-søndags kamp. Altså en potentielt lidt hård dag på arbejdet tirsdag, hvis man ikke har flekstid, fri om tirsdagen eller andre goder. Alle nåede velbeholdne frem, selvom Haslev-folkene havde gjort hvad de kunne for at forvirre "fjenden" med vejarbejde og ruteomlægninger og en rimelig mørkelagt og regnfuld by. Hurra for smartphones og Sigurds IPad.


Haslev spiller i rimelig små lokaler, så vi var fordelt i hele 3 spillelokaler - 1.-3. brættet i ét lokale, 4.-7. brættet i et andet, og endelig Thor helt alene i et gennemgangslokale, hvor han fik fornøjelsen af Haslevs blinde skakspiller Arne Mandrup, der spiller på specielt udstyr, og hvor de er nødt til at kommunikere trækkene undervejs.


Nå, men til resultaterne. Første mand færdig var Henning A., der nede med en kvalitet fik tilspillet sig en remis. Valerii fik også en hurtig remis efter kun 13 træk. Jens var den første af vores spillere, der trak sig sejrrigt ud af dysten, da han ganske enkelt fik udnyttet sine sorte brikker bedre end modstanderen og materialistisk indstillet, som Jens jo kan være til tider, var han kommet så meget foran, at hans modstander ikke gad mere. Næste vinder for SLS var Sigurd, der udnyttede, at modstanderen fik rokeret for sent i en fransk åbning, og det kostede en bonde. Den bonde holdt til slutspillet, hvor modstanderens forsvar faldt helt fra hinanden, men der blev spillet helt ud med løber og 4 bønder mod konge, og først trækket før matten, gav modstanderen op - 3-1.


Både Michael, Jan og Thor stod til gevinst. Thor havde kæmpet sig tilbage efter at have været nede med en bonde til nu at være foran med 2 i et tårnslutspil, men var i tidsnød. Jan havde længe været foran med en bonde og vandt til sidst, og Michael var komfortabelt foran med kvalitet og bonde, men var også garant for et potentielt tidsnødsdrama. 4-1.


Jeppe delte, og nu var både Thor og Michael i alvorlige tidsmæssigt vanskeligheder. Efter en interessant lille regelteknisk tvist, der gav en pause i Michaels spil, enedes de om remis, selvom Michael stod til gevinst. Han havde bare ikke tiden til at udnytte det, 5-2. Tilbage var nu kun Thor, der virkelig var i tidsmæssige vanskeligheder i et vundet slutspil. Heldigvis kom hans modstander efterhånder også i problemer, og det endte med, at Thor vandt på tid med mindre end 1 minut tilbage på sit eget ur, men i en klart vundet stilling.


En storsejr på hele 6-2 var en realitet!


Sigurd.


 


5. runde - tirsdag d. 20.1:


SLS 1 - Faxe 2:  4½-3½.


Faxe har hidtil været rigtig gode til uafgjorte kampe - 3 stk + en enkelt vundet, så det var et hold, der ikke var vant til at tabe, vi skulle møde. Samtidig var det også et hold, der skulle besejres, hvis vi skulle gøre os forhåbninger om flere søndagskampe til næste år.


Jeppe var den første, der efter en times spil stod til gevinst, og han var også den første, der noget senere kunne skrive en sejr på sit CV. Jan røg ud i noget værre rod, da han glemte, at modstanderen havde en trussel, han skulle forholde sig til. Jens røg ud i et tårnslutspil, hvor han til at starte med var bagud med en bonde, men den fik han hentet, og parterne enedes om remis. Thor fik afviklet til et klart vundet tårnslutspil, og han skuffede ikke. Det gjorde undertegnede derimod på 5. brættet, da jeg fik misplaceret min dronning i det ene hjørne, hvor den blev fanget. Det kostede et tårn i bytte for 2 bønder at få den reddet ud igen, og det var bestemt ikke en god handel. 2½-2½


Tilbage var de 3 øverste brætter, hvor Henning og Michael var bagud, mens Valerii så ud til at køre sejren i hus. Der lurede et truende nederlag til vores 1.-hold. Valerii vandt sikkert, og Henning tabte ligeså sikkert. 3½-3½. Tilbage var Michael, der var nede med en kvalitet og (som sædvanlig) var MEGET presset på uret. Særdeles heldigt for ham glemte hans modstander, at hans dronning stod i slag, og med kun 2 minutter tilbage gav Michaels modstander op, og vi vandt dermed en kneben sejr, og Faxe måtte indkassere deres første nederlag.


Kampen om topplaceringen er stadig spændende, og specielt Kalundborgs to manglende kampe bliver interessante at følge.


Sigurd.


 


6. runde - tirsdag d. 2.2:


SLS 1 - Skovbo 1:  4½-3½.


Med fraværet af Henning A og Michael på de 2 øverste brætter, frygtede vi lidt, at det ville være svært at holde den gode vinderstime. Det lykkedes dog lige akkurat, som man kan se ovenfor.


Det blev et opgør præget af ikke mindre end 5 remiser. Jan var den første, der hev sådan en hjem tæt fulgt af Thor. Jan røg ud i en helt afsindig officersafbytning, der tydeligt viste hans modstanders intentioner. Efter 13 træk, havde de kun 1 officer tilbage hver. Thor fik filet lidt mere på sin stilling, men valgte den sikre vej. Herefter er jeg lidt usikker på rækkefølgen, men Jon var vist den næste - også med en remis. På det tidspunkt stod Morten, Jens og undertegnede til gevinst, mens Valerii havde fået øretævernes holdeplads. Han havde fået sin dronning placeret lidt ude på den forkerte fløj og blev til sidst løbet over ende. Jeppe havde fået et godt pres ned i modstanderens kongestilling.


Morten vandt uden problemer et bonde/løber slutspil med 2 bønder i overvægt. 2½-2½. I Jeppes parti fik modstanderen til sidst garderet sig meget godt og fik stablet nogle modbydelige mattrusler på benene, som Jeppe dog sagtens kunne parere, men parterne enedes om remis. Tilbage var Jens og undertegnede, der begge stod til gevinst. Jens var foran med en kvalitet, han fik allerede i åbningen, samt en bonde. Jeg røg ud i et springerslutspil med en enkelt bonde mere.


Jens fik vist ikke spillet slutspillet rigtigt, for det lykkedes hans modstander at holde remis mod en enlig bonde til allersidst. 3½-3½. Jeg mistede min merbonde, men stod positionelt bedst og vandt slutspillet stærkt hjulpet af et ur, der var ved at løbe tør for tid for modstanderens vedkommende.


Altså en kneben sejr som for en stor del skyldes 2 gode reserver, der indkasserede 1½ point. Vi savnede Henning og Michael, men vi overlevede.


Sigurd


 


7. (og sidste) runde - søndag d. 28.2:


Kalundborg 1 - SLS 1:   5½-2½


Endnu engang afbud fra vores 2 topbrætter - og så til en oprykningskamp, hvor vi bare skulle vinde 7-1. Det er ikke alle, der har styr på prioriteringerne. Ikke nok med det, men Thor havde så heller ikke lyst til at deltage alligevel. Han ville hellere ligge under dynen derhjemme og hygge sig med konen (influenza hedder hun vist). Således decimeret til kun 7 mand, havde vi ikke råd til at afgive så meget som et halvt point.


Det havde Jens så åbenbart ikke forstået, da han allerede efter 1 times spil valgte at give Kalundborg deres første point og dermed oprykningen til mesterrækken. Så kunne resten jo ligesom være ligemeget.


Det tog undertegnede konsekvensen af og tilbød min modstander remis. Det tror jeg ikke, han hørte, men efter yderligere afbytninger tilbød han remis 5 træk senere, og så var det ligesom det. Løber og 6 bønder på hver side var dog også stærkt medvirkende til, at vi ikke mente, der var mere at komme efter.


Noget senere fik Morten hevet en remis hjem - bagud med en kvalitet - så det var jo ikke så ringe endda. Jeppe så for det utrænede øje (mit) ud til at være kommet komfortabelt foran, men det var vist iflg. ham selv blændværk, så da røgen havde lagt sig, var Jeppe bagud med en officer og endte med at give op. Henning M's parti havde det meste af tiden lignet en remis, og sådan endte det også.


Valerii havde på 1. brættet godt fat i Jens Nording, den gamle Nykøbingdreng, og var foran med en bonde. Jan havde på vej til Kalundborg undret sig over, hvad der blev af Blackmar Diemer varianten og havde underholdt med denne hensygnende variant i bilen. Der var aldrig nogen, der spillede den - lige med undtagelse af Jans modstander, kom det til at vise sig. Det kom Jan rigtig godt ud af, og han ødelgade dermed Kalundborgs 5. bræts "full house".


Valerii kæmpede indædt og meddelte på et tidspunkt, at nu var det knald eller fald - han gad ikke remis! That's the spirit. Desværre endte det med et fald, men vi må da konkludere, at vi på trods af mange reserver da ikke blev løbet fuldstændig over ende.


Alt i alt et resultat, vi kan være stolte af. Kalundborg er et stærkt hold og havde i den grad fortjent oprykningen. Og så har vi måske heller ikke lyst til de mange søndagskampe i mesterrækken.


Sigurd.