Taastrup Quick Weekend

Taastrup Quick Weekend EMT XXVIII

Jeg deltog i Taastrup Quick Weekend. Min dårlige oplevelse fra Odense (se referat her - red.) skulle revancheres og jeg skulle op over 1700 i rating igen. Begge dele lykkedes og tilmed en 2. præmie og lidt tilskud til benzinpenge.


Endte med 4 /5 og tabte kun knebent i et spændende parti til en ung københavner, der i øvrigt sluttede med 5/5. Eneste minus var, at vi i vores 6 mands gruppe fik et afbud, og en af runderne blev aflyst. Afbuddet blev dog “held i uheld” for mig i sidste runde, da jeg så kunne komme hjem i god tid om søndagen.


En sjov lille ting er, at min præmie på 250 kr. blev udbetalt via mobilepay. På den måde blev mit anstrengte forhold til min mobil (i skakturneringsregi) en smule bedre.

Det går op og ned i show business😊


Jeg vil vise jer mit parti mod min evige turneringsrival, Jan Ambirk fra Vordingborg. Det er et “slider”parti, og jeg er ret godt tilfreds med at kunne vinde efter 60 træk. Et parti som minder mig om to vigtige elementer i et langt og sejt parti:


1) “Re-grouping” har jeg hørt en stormester kalde det på engelsk. Omdirigering af ens officerer, når partiets dynamik ændrer sig.

2) Hold fast i en åben tårnlinje, når den er erobret.


Hvid: Jan Ambirk, Vordingborg, sort J.H.


Måske redaktøren her kan supplere med noget, da jeg ikke bruger computer i mine analyser? (Denne sætning havde Jeppe skrevet efter sit 26. træk, og den sætter jeg frækt op i starten, så jeg også kan kommentere på øvrige dele af partiet. Og som tidligere skolelærer foretrækker jeg mine kommentarer i rødt... så det er de fremadrettet - red.)

1.e4, c5. 2. Sc3, g6.

Pudsigt han spiller grand prix, da jeg selv har haft succes med den med hvid i et par partier.

3. f4, Lg7. 4. Sf3, Sf6

Ved ikke om det er korrekt. Kan godt se, at han kan spille 5. e5 med trussel og tempo. Har dog ikke nået imod at få hans bønder langt frem, uden at han har rokeret. Han kan ikke fange min springer, da den kan komme på h6 via g4.

5. Lc4, d6. 6. Lb5+, Ld7

Ideen med at bytte løberne er at vinde tempo. Han har brugt to træk på løberen mod mit ene.

7. Lxd7, Sbxd7

Status er, at jeg har udviklet 3 officerer mod hans to.

8. d3, 0-0. 9. 0-0, e6. 10. De1, a6

Lidt kedeligt, men faktisk er jeg tilfreds med remis, og arbejder som nævnt tidligere med at spille mere tålmodigt.

11. Dh4, Sh5

Tilbyder dronning afbytning med tempogevinst til mig. Så det har han naturligvis ikke lyst til .

12. f5, Ld4+

Et lille fidus, da han jo mister sin dronning, hvis han slår med springeren på f3, som jo ser ret naturligt ud, ellers. Den falder han heller ikke for…

13. Kh1, Dxh4. 14.Sxh4, exf5. 15.exf5, Se5

Øjner mulighed for at “re-groupe” mine officerer efter dronning afbytning. Har kig på springerskak på f2 via g4.

16. Sf3, Sxf3. 17. Txf3, Tfe8

Erobring af åben tårnlinje.

18. Ld2, b5. 19. fxg6, hxg6. 20. Taf1, f5

Håbede faktisk han ville doble tårnene, som han gjorde. Havde set, at jeg med f5 kunne opnå både at dække min f-bonde mod tårnene og dels at give plads til min springer bag f-bonden, så den kunne komme væk fra randen af brættet og i spil igen.

Diagram 1

21. g3, Ta7

Vil doble tårnene og har mulighed for at bruge den åbne h-linje også. F.eks Th7, Sf6, Sg4 med mat trussel på h2. Han skal så lige trække en gang imellem, så så langt når jeg ikke.

22. Lg5, Sf6 (Se diagram 1. Hidtil har Jeppe spillet forbilledligt og udnyttet Jans unøjagtigheder, men her synes jeg, den forrige sætning glemmes. Hvad blev der af at udnytte h-linjen? 22. -, Th7 er et bedre træk - red.)

Vil gerne bytte min springer for hans løber. Det vil han dog ikke i denne omgang.

23. Sd1, Sg4

Min springer er ved at finde et godt sted modsat hans, synes jeg.

24. c3, Le5 (Se5!) 25. Se3, Lf6


Diagram 2


Tilbyder en finurlig afbytning af den ene officer. Det handler om at ende med at have en officer et godt sted og så handler det om tempo. Det er dog nuancer, hvad der er bedst, tænker jeg.

26.  Lxf6, Sxf6

Nu synes jeg, at min springer står bedst plus, at jeg har e-linjen, hvilket også bliver afgørende nu. (Indrømmet den står godt, men ikke nogen klar fordel. Vurdér selv i diagram 2).

27. Kg2 ? (det bliver først rigtig afgørende nu efter denne fejl af hvid, der giver Jeppe klar gevinnt, som han straks forfølger), Tae7. 28. Sc2, Sg4

Hvis ikke min springer stod bedst før, så gør den det helt klart nu. Den dækker feltet f2, så han ikke kan spille tårnet imellem på min tårn skak på e2.

29. h3, Te2+, 30. Kg1, Sh2

Jeg vinder et af tårnene for min springer. (Dette er korrekt og vinder mageligt, men Se5 havde været en del stærkere).


Vi spiller i endnu 30 træk og han giver først op efter 60. træk, hvor en af mine bønder er på vej til at blive til dronning. Tror han satsede på, at jeg ville dumme mig i slutspillet som ofte set. Det gjorde jeg ikke, og i det hele taget var det en god turnering for mig.   


Skrevet af:

Jeppe Hansen