Sigurds side

Sigurds turneringsoplevelser

2021

12. maj 2019 - Sigurd Marthendal


Selveste Magnus Carlsen besøger Danmark d. 22. maj. I den forbindelse var der inviteret til kvalifikation til simultankamp mod ham. Her var der udloddet 2 pladser. Den chance kunne jeg ikke lade gå fra mig, så jeg drog til Absalon i København. En tidligere kirke, der nu er indrettet som borgerhus med mange forskellige arrangementer - og altså også en skakturnering.

127 andre skakspillere havde fået samme idé. Deltagerne var alt fra 8-årige piger til pensionister. Turneringen var en Cup-turnering, hvor kun vinderne gik videre. Jeg skulle i første runde spille 2 partier mod en rumæner, der viste sig at have over 1900 i ELO. Det har jeg også, men det bar mit spil absolut ikke præg af, så efter 2 partier var det "tak for i dag" for mit vedkommende. Ved siden af mig spillede en ung fyr på ca. 15 år mod en ung kvinde et sted i 20'erne. Hun fortalte, at hun kun havde spillet ca. 10 partier i hele sit liv... Hende ville jeg da hellere have mødt...

Nå - men så fik jeg da tid til både at besøge min datter og min mor, når jeg nu alligevel var i hovedstaden...

22. august 2021 - Sigurd Marthendal

SOMMERSKAK PÅ CORSELITZE


Lørdag d. 21. august 2021 blev den foreløbig første hurtigskakturnering afviklet på Corselitze i Danmarks eneste skovbrugsmuseum. 14 deltagere - heraf 3 fra SLS: Knud Ole, Franz og Sigurd.

Kulisserne var helt unikke, omend lidt kølige. Der var lagt op til 5 runders helt uformel og ikke ratet monradturnering på en eftermiddag, afsluttende med pølser og brød på grillen. Ren hygge, hvis man altså kan lide skak og pølser på grill...

Der endte med at blive 14 deltagere på mellem 1048 og 2333 i rating, så der var lidt for enhver "smag". Betænkningstiden var 15 minutter pr. parti.


Med deltagelse af FM Mikkel Strange var der allerede ved premieren strøet en lille smule stjernestøv over turneringen. Ham fik undertegnede selv fornøjelsen af i 2. runde, efter at have slået hans søn i 1. runde. Det parti gik faktisk rigtig godt - lige indtil jeg tabte... Jeg havde en lige stilling, var foran på tid og kunne lure sensationen i horisonten, men det er jo hurtigskak, så jeg solgte en officer rent i forsøget på at redde mit tårn, så jeg mistede begge dele. Når nu modstanderen har en hvidfeltet løber, så behøver man jo ikke placere alle sine tunge officerer på samme farve, vel?!

Derefter tabte jeg til Gunnar fra Nykøbing, inden jeg vandt over Finn fra Maribo i 4. runde. I sidste runde skulle jeg møde Knud Ole, der ikke havde gjort meget væsen af sig hidtil, men det gjorde han så i partiet mod mig...

Slutstilling: Knud Ole 2½, Sigurd 2, Franz 0.


Men bortset fra det pauvre resultat var der dømt hygge, både undervejs og da idémanden til turneringen Kristian Bruun Bjørn fra Maribo smed pølser på grillen efter sidste runde.


Hvis der bliver en gentagelse kan turneringen varmt anbefales som opvarmning, hygge og socialt samvær.

2019

2015

RINGE I VANDET

Billedet her forestiller en af mine gamle skoleskakspillere, Julie Wael. Hun var én af de mange stærke pigespillere fra Tingsted, dengang jeg slog mine skakfolder der. Hun nåede at vinde 3 pige-DM titler (så vidt jeg husker) og spillede 1. bræt på skoleskakholdet. Hun har optrådt på pigelandsholdet og var et lovende talent.


Hun er i dag blevet en del ældre og har gjort det, de fleste unge gør - taget en uddannelse i den store hovedstad. Der var undervejs lidt sporadisk kontakt til skakverdenen, mens læreruddannelsen kom i hus, men aldrig det helt store. Der er nu kommet kæreste til, og efter endt uddannelse havnede Julie i Kalundborg, hvor kæresten fik job, så det blev også her, at Julie fik sit første lærerjob i 2015.


Og nu bliver det interessant. Da jeg i efteråret 2015 tjekkede styrkelisterne for 1.-holdets modstandere, opdagede jeg Julies navn på Kalundborg Skakklubs styrkeliste! Efter kontakt til hende via Facebook, kunne det bekræftes, at jo - nu var hun ligesom færdig med uddannelse, så hun havde tid og lyst til skakken igen.


I sidste runde hvor vi var på langfart til Kalundborg, troppede Julie så op for at se noget af kampen, og selvfølgelig fik hendes gamle træner da en længere snak med hende. Hun er i dag en voksen og moden 25-årig kvinde med en masse lyst og energi til at gøre noget for skakken og give lidt af det tilbage, som hun selv har oplevet. Hun har fået sin nye arbejdsplads til at igangsætte skak som en del af undervisningen i matematik på flere af årgangene, hvor hun så selv underviser. Det er simpelthen 1 ugentlig matematiktime, der bruges til skak med udgangspunkt i de videnskabelige undersøgelser, der påpeger skakkens positive effekt på børns indlæring og evne til koncentration.


For mig var det lidt af en åbenbaring og samtidig en utrolig glæde, at min mangeårige indsats og kæmpe tidsforbrug i skoleskakkens tjeneste faktisk bærer frugt og spreder sig som ringe i vandet på steder og måder, som man ikke havde fantasi til at forestille sig dengang i 1988, da jeg startede med at undervise i skoleskak.


Efter de mange års skakpause ligger Julie som nr. 38 på den danske kvinde-styrkeliste med et ratingtal på 1397. Der er vist behov for en opjustering, tror jeg de mener i Kalundborg Skakklub, hvor Julie startede sin debut i klubben med at vinde deres pokalturnering med 5½/7, hvor hun undervejs besejrede 2 af deres stærkeste spillere med 18-1900 i rating!

Skrevet af:

Sigurd Marthendal