Odensemesterskabet 2021

Odensemesterskabet 2021

I weekenden 15-17 oktober deltog jeg i Frems hyggelige og traditionsrige weekendturnering om Odensemesterskabet. En turnering over 5 runder, som jeg havde set frem til. Dels fordi jeg plejer at spille ganske fornuftigt i turneringen, og navnlig fordi jeg havde en forventning om at møde frem i storform efter 9 intensive runders skak på Kreta ugen forinden. Desværre blev optakten ikke den bedste. Hjemkomsten fra Kreta bød på pasning af syg familie. Det gik ikke upåagtet hen over mit eget immunsystem. Så det var med noget træthed og utilpashed, at jeg satte mig til brættet fredag aften.


Det blev skaklig ikke den store succes. Fredag fik jeg en god stilling med hvid mod Kongeindisk. Jeg sad på hele dronningefløjen uden, at min modstander havde skabt noget som helst på kongefløjen. Men som aftenen skred frem, fik jeg ikke bearbejdet stillingen særlig godt. Og pludselig havde jeg ikke rigtigt så meget at spille på, og måtte tilbyde remis. Det tog ikke min modstander en brøkdel af sekund, før han var i gang med at udfylde resultatkortet.


Lørdag blev en regulær katastrofe. Først kom jeg med hvid galt af sted mod en ung juniorspiller, hvor jeg i en lige stilling ødelægger min egen bondestruktur. Sådan noget troede jeg, jeg var kommet over, men nej. Ud over at trækket ødelagde egen bondestilling, så lagde trækket op til en taktisk finte nogle træk senere, som min modstander flot udnyttede.


I tredje runde skulle jeg møde Gråstens mangeårige formand, Hans Jørgen Clausen. Jeg kender Hans Jørgen fra min unge dage i Alssund skakklub, så vi fik inden partiet talt om gamle dage. Jeg havde en klar forventning om, at dette parti skulle blive det parti, hvor sandsynligheden for sejr var størst. Men svagt åbningsspil kombineret med at jeg snorksov gjorde, at min løber pludselig var fanget. Jeg fik dog to bønder for den, plus at hans kongestilling blev åbnet. Men objektivt set ikke nok til et point. Men nogle gange er der langt mellem objektivitet og praktisk skak. Så jeg får med hjælp fra Hans Jørgen samt mine merbønder i centrum pillet hans merofficer fra ham og stod tykt til gevinst.


Diagram 1

I diagram 1 skal jeg flytte Kd8, hvorefter partiet i praksis vil være slut til min fordel. Med et hoved fyldt med en suppemasse a la gule ærter frem for hjerne fik jeg flyttet Kf8. Det giver ham modspil med Dh3. Og da jeg efterfølgende spiller d3-d2 frem for Kg8 får han fordel med Dh6+. Og da jeg senere laver endnu et dumt kongetræk i en svær stilling, går jeg mat ovre på dronningefløjen, som min konge forinden forsøgte at flygte til (læs: blev jagtet til).


I 4. runde skulle jeg med hvid møde en juniorspiller som jeg tidligere havde vundet over for nogle år siden til DM i Svendborg.


Diagram 2

Vi kom meget tidligt i partiet ud i en frygtelig kompliceret stilling. Og vi brugte begge meget tid for at holde styr på alle slagvarianterne og de åbne stillinger, som ville følge efter. Det lykkedes mig at komme bedst ud af komplikationerne. Efter 9. træk er stillingen i diagram 2 opstået.


Jeg ved, jeg står til gevinst, og at det rigtige træk må være/er e2-e4! Jeg kan baaaare ikke lige se opfølgningen på dxe4 med trussel på min dronning. Lb5 kan måske pareres med Ld7 tænkte jeg, og så intet igennem føromtalte tågede suppemasse. Så måske e2-e3 er lige så godt? Det træk giver såmænd også en halvvundet stilling, det er bare ikke så konsekvent og stærkt som e4. Opfølgning med Lb5 og især De5 efter dxe4 tager alt liv ud af sorts stilling. Og det er altså ikke så svært at se!!! Men jeg kunne INTET se ved brættet….


Det, der skete, var: 10. e3, Ld7. 11. Sb5, Da5+. 12. b4, Da3. 13. Sc7+, Kd8. 14. Sxa8?? Ld3 eller a3 vinder. Nu taber jeg på 14. -, e5 efterfulgt af 15. -, Lxb4+. Heldigvis valgte min modstander trækgentagelse nogle træk senere frem for at spille på gevinsten. Så fra at have stået tykt til gevinst, stod jeg lige så tykt til tab for så at få et halvt point.


I sidste runde skulle jeg have sort. Jeg havde en lige stilling i det meste af partiet. Undervejs en lille fordel og til andre tider stod jeg en smule dårligere (ifølge Stockfish!). På et tidspunkt henne imod slutspillet får jeg en god stilling, men overser et afgørende gevinsttræk i den gode stilling for så igen at stå i en lige stilling nogle træk senere. Lige før tidskontrollen vælger min unge modstander så at sætte et tårn direkte i slag. Det var åbenbart den form for hjælp, jeg skulle bruge for at få turneringens første sejr.


Jeg måtte således tage til takke med 2 point og en delt sidsteplads og mange forspildte chancer for at spille en god turnering, hvilket var meget(!!) langt fra egne forventninger.

Skrevet af:

Michael Nielsen