Nyk. F. Byturnering 23

Nykøbing Falster Byturnering 2023       (weekendturnering 12.-14. maj)

Sidste års 30 deltagere inkl. en GM var svære at leve op til, og på den baggrund var årets turnering måske lidt et flop. 16 deltagere kom vi op på, men turneringen var slet ikke i nærheden af sidste års styrke. Alene det faktum, at Henning og jeg spillede i gruppe 3 sidste år og i øverste gruppe i år, taler sit tydelige sprog. På den anden side er det nok uretfærdigt med sammenligningen med sidste år, som var exceptionelt. Samtidig ramlede Byturneringen i år sammen med DM i lyn- og hurtigskak, som nok trak nogle potentielle deltagere den vej.


Men os, der var der, fik spillet noget god skak. Måske ikke med det ønskede resultat, men et tabsparti kan også være god skak. Fra SLS deltog kun Henning og mig.


Turneringen startede fredag aften. Her mødte jeg Anders Marius Jensen fra Nyk. F. Han var ellers stoppet med skak, men havde lyst til at spille denne turnering. Hvis han genoptager sin kometagtige fremkomst i skakverdenen, ser vi andre snart kun ryggen af ham, når han sidder ved bordene i de stærke grupper! Jeg var temmelig spændt på udfaldet - erfaringen mod talentet.

Jeg kom bedst ud af starthullerne og havde flere chancer mellem træk 8-20, men formåede ikke at udnytte de brødkrummer, Anders smed. Derefter var partiet lige i nogle træk, inden Anders var i førertrøjen i trækkene 27-35. Så skiftede det igen, hvor Anders fik lavet nogle dårlige træk, men han begyndte også at være lidt presset på uret. Denne gang bed jeg mig fast og vandt slutspillet. Det kunne være gået begge veje, men erfaringen vandt - denne gang...


2. runde lørdag formiddag var hurtigt overstået, da jeg ret hurtigt bukkede en officer mod favoritten Nicklas Winther-Jørgensen (2072) fra Næstved. Allerede efter en times tid var vi færdige, og jeg valgte at tage hjem til Nysted, da der var 4½ time til næste runde. Vejret var sommerligt, så der blev slappet lidt af i haven og ladet op til 3. runde.


Opladningen hjalp dog ikke det store. Nu var turen kommet til Erik Løveid fra Helsingør. Ham har jeg mødt 2 gange før, og vi har vundet 1 hver. For at gøre en lang historie kort, så spillede Erik bare bedre, og han fandt faktisk nogle ret flotte træk, der fik min stilling til at falde helt sammen. Se bare diagrammet til højre og nyd de hvide træk: 19. Lxh6+, Kxh6 20. g5+, Kh7 21. gxf6, Lxh6 22. fxg6+, fxg6 23. Sf5!! Den springer kan ikke slås, for så er der mat i 1. Her kunne jeg godt have opgivet, men jeg skulle have Henning med hjem i bilen, og han var langt fra færdig, så jeg sprællede i 29 træk yderligere.


Efter en god nats søvn var det tid til de sidste 2 runder. På papiret var det de 2, der skulle vindes, men nu er papir ikke, hvad det har været... Jeg røg mod Christian Gottschalck fra Nørresundby igen ind i Fransk. Jeg spillede uengageret og alt for hurtigt og stod på intet tidspunkt til gevinst. Det gjorde Christian derimod. Kort efter et remistilbud (som jeg afslog) fra hans side solgte jeg en bonde, og derfra var der gevinst til Christian. Men i det afsluttende bondeslutspil var Christian ikke stærk. Han tilbød remis i en klart vundet stilling, og denne gang var jeg ikke sen til at tage imod tilbuddet. Puha...

I diagramstillingen til venstre spillede Christian 49. -, Kd6=?? Spørgsmålstegnene gælder remistilbuddet, for stillingen er stadig klart vundet. Den hurtigste løsning er at ofre merbonden med 49. -, c4 50. bxc4, Kc5 og sort har oppositionen og får c-bonden tilbage og efterfølgende også a-bonden.


I sidste runde skulle Henning og jeg mødes. Henning havde indtil nu kun fået ½ point, og jeg kunne heller ikke nå min forventede score, så ingen af os havde ret meget kampgejst tilbage. Derfor blev det 10 træk og en hurtig remis, så vi kunne få lidt ud af søndagen i det gode vejr.


Status for mit vedkommende blev altså 2 point med en forventet score på 2,65. Ikke optimalt, men heller ikke en katastrofe. Erfaring og hyggeligt samvær på pluskontoen.

Skrevet af:Sigurd Marthendal

Egentlig havde jeg ikke lyst til at spille. Turneringen ligger efter sejlsæsonen er begyndt. Det viste sig selvfølgelig, at solen skinnede alle tre dage. Nå, - da det så ud som om det kneb med spillere, valgte jeg at spille.

I første parti spillede jeg lige op med Nicklas, - kun træk 32 kunne jeg have undværet. Tabte.

Næste parti var mod Erik Løveid, som jeg slog sidste år. Igennem partiet står jeg på + 0,50 ifølge Fritz, - men fejlkalkulerer i træk 21. Trods dette spiller jeg efterfølgende lige op. Men tror selv at jeg er bagefter og satser. Dette medførte tab.

I tredje parti mødte jeg Christian Goldchack, - som intet vovede. Remis.

Næstsidste parti var mod stortalentet Anders. Igen en sjov siciliansk åbning. Lige spil indtil jeg ser en mulig gevinst. Satser i træk 24, og taber.

Sidste parti var mod ærkerivalen Sigurd, - som ligesom jeg ikke havde nogen pointrig turnering. Remis efter 10 træk, - solen skinnede!

Nykøbing F. Byturnering er en fed turnering, - som på mit personlige plan ligger dårligt.

Skrevet af:

Henning Andersen