Maribo Klubturnering 18-19

Maribo Skakklub Klubturnering 2018-19

Har meldt mig under fanerne i spejderhytten i Maribo om onsdagen. Nu er old boys fodbold sæsonen jo slut, og jeg kunne godt tænke mig at tjene lidt tabte ratingpoint hjem igen.


1. runde:

Hvid mod Finn Kristiansen, som jeg plejer at have krammet på, om end det plejer at være tæt. Havde ikke forberedt mig udover at prøve at væbne mig med tålmodighed, inden jeg sætter et eventuelt angreb ind.


Sort (Finn) har netop trukket 19. -, Db5.


Sad og tænkte længe over tårnofferet på f6. Var det nu, der skulle ofres, og ville der være nok materiale for tårnet? Regnede på at jeg mindst ville få springeren og de to bønder på h6 og f6. Kunne godt se, at jeg ikke kunne sætte mat og må indrømme, at jeg manglede min løber, han forinden havde været så fræk at snuppe...


Blev enig med mig selv om, at det var nu. Ikke så meget fordi, at jeg havde regnet det færdigt, men mere fordi, at det føltes rigtigt og ville blive SJOVERE at spille.


Det gav da også gevinst, men han gav sig først efter 45 træk.2. runde:

Sort mod Henning Nielsen. Har aldrig spillet mod ham i et turneringsparti. Har spillet lige op med ham i hurtigskak.

Jeg er lige pt. ved at undersøge den accelerede dragevariant af sicilianeren med de sorte brikker. Den er som sagt acceleret og har nogle ukorrektheder, men også fordele. Jeg så det som en mulighed at afprøve den mod en dygtig spiller. Lad os sige det på den måde; hvis det er rigtigt, at du lærer af dine fejl, så var det et MEGET lærerigt parti…..


Hvid: Henning Nielsen, Sort J.H.


1. e4, c5, 2. Sf3, g6 3. d4, cxd4. 4. Dxd4, Sf6

Har lige set en YouTube instruktionsvideo, hvor en stormester anbefaler det. Ideen er, at hvis hvid spiller e5 og truer sorts springer, spiller sort Sc6 og kan få held til at jagte hvids dronning lidt rundt på brættet. Men det går ikke altid som præsten prædiker eller som i YouTube videoer….


5. Lb5, lg7. 6. e5, Sg8

Ser vildt dårligt ud for sort….. Tja og det er det faktisk også …..


7. Sc3, Sc6. 8.Lxc6, bxc6. 9. 0-0, Db6

Jeg vil rigtigt gerne bytte dronninger, rokere og så måske vinde hans e bonde i off side position. Men så let går det ikke mod en garvet spiller, og han udnytter sit udviklingsforspring sublimt.


10. Dh4

Øv han vil ikke bytte dronning. Dobbelt øv, han forhindrer min springer i at komme til h6, så jeg kan få rokeret. Min manglende udvikling begynder at være åbenlys…

10. -, f6 11. Te1, fxe5. 12. Sxe5


Her har jeg overset en minikombi med hvids springer og tror, at jeg kan nå at få rokeret, inden det går galt. Men nej…..

12. -, Sf6. 13. Sc4, Dd8

Hun må tilbage igen og min konge bliver fanget i en binding og bliver forhindret i at rokerere….øv øv.

14. Sd6,+ Kf8. 15. Lf4

Han hygger sig med at udvikle brikker. Jeg kan ikke slå hans springer på d6 pga løberskak og efterfølgende dronningeskak på c4 og over and out….

15. - La6

Dækker dronningeskak på c4 og nu kan jeg slå hans springer.

16.Sde4

Her tror jeg min eneste chance er at spille Da5 og forsøge at få byttet dronnninger via a5… Jeg dummer mig og bytter springere af. Jeg bytter min mest aktive brik for en af hans mindst aktive brikker. Min hest på f6 ryger mod hans på c6. DUMT.

16.- Sxe4. 17. Sxe4, Lxb2 18. Tad1, Lf6. 19. Sxf6, exf6 20. Ld6+, Kf7 21. Te3,

Her tager jeg fat om min løber på a6 og rørt brik. Jeg tror, at jeg kan komme på c4 og videre på e6 og måske barrikadere mig. Jeg har bare lige overset, at min løber IKKE kan stå på c4 pga. hvids dronning. Øv øv. Rørt brik og derved et spildtræk og chancerne rinder ud. Min stillling er dog helt til rotterne og jeg opgiver efter hans næste træk:  21.- Lb7, Tde1

Jeg bliver jo også mat efter Te7 og Dxf6….


Lærerigt og ikke mindst de efterfølgende analyser med et par af de gode folk fra Maribo. Bla. var der en gut, der kunne fortælle anekdoter om dengang, han spillede mod Bent Larsen. Tror faktisk, det var Ulrik Rath, tidligere Danmarksmester, men jeg er ikke sikker (- det lyder 100% som Ulrik Rath - red.). Men hyggeligt var det, når jeg nu var blevet tidligt færdig …..3. runde:

Hvid mod Svend Erik Hansen. Ankom lidt sent til spejderhytten og var bagud med tre minutter. Det blev der hurtigt rettet op på. Svend Erik er typen, der godt kan lide at snakke med sine holdkammerater ude i fælleskøkkenet, så det endte med at være ham, der var bagud på tid.


Jeg havde besluttet at prøve at udvikle mine brikker lidt mere naturligt end de sidste partier, selvom jeg har haft succes med uortodokse stillinger😊. I dag ville jeg have en mere sund og naturlig stilling, og det må man sige, at jeg fik og nød godt af….


1. e4, e5 2. Sf3, Sc6 3. c3, d5 4. exd5, Dxd5 5. c4, De6 6. d3, Ld7 7. Sc3, Lb4 8. Ld2, Lxc3 9. Lxc3, Sge7 10. Le2, h6 11. 0-0, g5 12. Te1, f6 13. d4, exd4 14. Sxd4, Dd6. Svend Erik kan IKKE slå springer på d4 med egen springer, da han mister dronning via løber afdækkerskak på h5. Damn! - Jeg elsker sådan en stilling!... 15. Lh5+, Kd8. Ser lidt usundt ud for sort med en udsat konge, nogle bindinger og en ubehagelig afdækkerskak.

16.Sxd6+, Dxd6 17. Dd4, Tf8 (se diagram).

En ønske stillling for mig, og der er flere muligheder. Jeg finder sørme igen et træk, som får min modstander til at række mig hånden og opgive:

18. Txe7!!


Han opgiver som sagt. Tager han med kongen, er der løberskak på b4 med en ren officer i gevinst, da feltet e1 er dækket af min anden løber. Går kongen fremad, biver den sat mat midt på brættet af en bonde på g4.

Jo - det er ret sjovt at spille skak lige for tiden…..


En anden bekendt, der nok også synes skak er sjovt lige for tiden, er Henning J. fra Maribo. Han sad ved siden af mig og havde den unikke oplevelse at sætte sin modstander mat, selvom modstanderen havde TO dronninger på brættet!! Tilmed havde modstanderen netop afslået Hennings remistilbud - gnæk, gnæk….


Jo… der er gang i skakken i spejderhytten i Maribo 😊


4. runde:


Operationen lykkedes men patienten døde😪

Hvid mod Jens Mott. Spillede London system for første gang, og det lykkedes at komme i en god stilling, som jeg så valgte at ødelægge selv med et tabertræk i denne stilling.


Ingen af os  har rokeret, og jeg har et par bønder i overtal. Derfor går jeg efter at bytte dronninger og spiller 21.Dh3. Det skulle jeg aldrig have gjort, men i stedet 21. Tg1, som vinder - tror jeg. Sort bytter dronninger: 21. -, Dxh3. 22. gxh3, Ld5. 23. Tf1, Lf3. Ups - jeg kan pludselig ikke flytte min konge, og han kan stille og roligt doble tårnene i d-linjen, da jeg har lukket mig selv inde. Jeg opgiver, og selvom Jens syntes, han var heldig, er det simpelthen for ringe, når jeg stod så godt....


5. + 6. runde:

Blunder og revanche!


Referat af 5.runde er desværre hurtigt overstået, da jeg tabte  uden kamp. Jeg glemte ganske enkelt at møde op. Dumt og et resultat af glemsomhed pga. meget arbejde og en del skak partier op til.


I 6. runde fik jeg til gengæld skovlen under John  Kristensen og dermed revanche for nederlag i hold matchen. Det var hans tur til at solde en bonde væk i midtspillet. Min ekstra bonde blev til en fribonde og afgjorde det til min fordel.


Rart med en sejr efter rigtig mange  nedelag i den sidste tid både i klub og på hold....Lad det være et vendepunkt 😊


7. runde:

Gert (den snu rad) snød mig med en åbning som han kalder noget med Sleipner som Odins hest (den 8-benede - red.). Der skulle åbenbart være 8 varianter,  hvor "hesten" kan kastes i 8 forskellige retninger alt efter behov.


For tredie parti i Maribo fik jeg ikke rokeret med et tabt parti som resultat (herefter døbt efter Michaels angivelse: "Døring-varianten" - red.).


8. runde:

Mod Henning Jakobsen som jeg trods giga rating forskel i mit favør altid har problemer me. Han har da også snydt mig for et halvt point i ny og næ mener jeg… Denne gang vandt jeg dog relativt ubesværet, som jeg husker det. Det er til gengæld også det eneste, jeg reelt husker fra partiet da det er flere uger siden.


Når jeg nu ikke husker partiet og ikke kan referere fra det, tænker jeg at skrive lidt opsummerende om mine erfaringer med at deltage i Maribo.


Først og fremmest er det hyggeligt dernede i spejderhytten. Der er en god stemning og folk spiller seriøst samtidigt med at der er plads til smil. Ligesom i SLS. Jeg har lært at dobbeltchecke turneringens lææææængde, INDEN jeg tilmelder mig - Hehe. Havde ikke lige set, at den turnering løber over HELE sæsonen. Dette faktum kombineret med vores egen turnering, jobpendleri m.m.  har præget min indsats, herunder et nederlag for at glemme at møde op…


Når det så er sagt, har jeg siddet og skakanalyseret med en tidligere danmarksmester på et noget højere niveau end mit eget med anekdoter om Bent Larsen m.m., så det har været sjovt uanset nederlag med og uden kamp.


9. runde:

Da sidste runde desværre lå på en lørdag og jeg ER flyttet til Odense, meldte jeg afbud.


Summa summarum: Lad være med at deltage i en langstrakt turnering, når du går og er ved at flytte til en anden landsdel...

Skrevet af:


Jeppe Hansen