L-F Mesterskabet 22

LOLLAND-FALSTER MESTERSKABET 2022

18 spillere er ikke ligefrem deltagerrekord, og årsagen er tydelig: Der er kun 4 deltagere, der ikke er fra Maribo - heraf 2 fra SLS. Hvor blev de udenbys spillere af?


For første gang (tror jeg...) er 2 af vores spillere (og det vil jo så sige allesammen...) med i øverste gruppe i kampen om årets L-F Mesterskab - Jens og undertegnede. Det forpligter jo... Men vi er oppe mod den mangeårige vinder Henning Nielsen og den unge fremadstormende Nicklas Winther-Jørgensen, så det bliver svært. På den anden side har undertegnede prøvet at vinde titlen en enkelt gang, så man skal aldrig sige aldrig. Jens og jeg er seedet som nr. 1 og 3 - nedefra - med henholdsvis 1,1 og 2,25 i forventet score.


- Sigurd

Diagram 1

1. runde


Jeg skulle have hvid mod Svend Erik Hansen fra Maribo, og det skulle vise sig meget svært at forberede sig på det, selvom vi har mødtes flere gange. Jeg har nemlig ikke haft hvid mod ham siden 1994, så jeg slap for forberedelsen...


Diagram 2

Det blev afbytningsvarianten i skotsk, eller hvad den nu hedder: 1. e4, e5 2. Sf3, Sc6 3. d4, exd4 4. Sxd4, Sxd4 5. Dxd4, Df6 6. e5, Db6 7. Dxb6, axb6. Og afbytningerne fortsatte, som om vi havde travlt med at komme hjem og følge valgresultatet. Efter 11 træk var der kun det tilbage i diagram 1...


Partiet var ikke særligt ophidsende. Der blev lavet lidt småfejl fra begge sider, og den første store overseelse stod jeg for. Jeg tror, de fleste kan se gevinsttrækket i diagram 2. Jeg spillede 27. Tae2? for at øge presset på sorts e-bonde. Men den kan jo slås med det samme: Txe6+ efterfulgt af Lh3+. Jeg skal virkelig arbejde med at se på andre muligheder end dem, jeg havde planlagt nogle træk tidligere. Lige sidde på hænderne og se, om der er dukket noget nyt op, jeg ikke har fået med 4 træk tidligere.


I resten af partiet lavede Svend Erik de fleste af fejlene, og jeg fik stillet mig positionelt bedre og bedre og hev til sidst hele pointet hjem.


Jens var oppe mod den ene af forhåndsfavoritterne - Nicklas - og det gik som nok forventet. Det var ikke her, Jens skulle have sine 1,1. Overraskelsen i gruppen var dog det sidste parti, hvor Jens Mott vandt over Henning Nielsen.


- Sigurd

2. runde


Med 1,1 i forventet score, var det nødvendigt at vinde aftenens parti mod Svend Erik Hansen. Realistisk set ligger der ikke flere point og venter på mig i denne turnering.

Vi har spillet en del partier, men kun ét hvor Svend Erik havde hvid. Det var i 2015, så der var ikke meget forberedelse.

Så jeg besluttede mig for at ”tage det som det kommer”, også fordi det er så meget sommerferie – også for efterlønnere….

Svend Erik plejer at have overhånden, men på det sidste har han måske taget lidt lettere på det. I hvert fald vandt jeg det forrige parti, og i denne runde gik det også godt for mig. Jeg spillede fejlfrit, kig selv til højre! Meget tilfredsstillende. Det eneste træk, der måske kunne være gennemtænkt bedre var  13 -, g6?! – Ikke en decideret fejl, men et træk, der gav hvid visse muligheder.

De sidste tre runder spiller jeg ”ned ad bakke” Forstået på den måde, at der ikke er forventninger. Det kan også være godt, så må vi se, hvad det kan føre med sig.

- Jens P.

Jeg kan jo starte mit referat på samme måde som Jens... Med 2,25 i forventet score var dagens parti mod Jens Mott et af dem, hvor der helst skulle min. ½ point på kontoen, medmindre jeg skal spille over evne senere i turneringen. Det er selvfølgelig set før, meeennn...


I min research i partier mod Jens Mott kunne jeg (igen) ærgre mig over, at jeg havde tabt de sidste par partier mod Jens, selvom jeg stod til gevinst. Det var jeg fast besluttet på at ændre i dag. Men man har jo et standpunkt, til man tager et nyt - eller i dette tilfælde spiller sig til et nyt. Denne gang stod jeg ikke til gevinst på noget tidspunkt, og Jens var bare bedre på dagen og udnyttede mine unøjagtigheder. Mere er der ikke at sige om det parti. Jens Mott vandt fortjent.


- Sigurd

3. runde


3. runde i LF-mesterskabet var mod Henning Nielsen, som var - og er - klar ratingfavorit i vores opgør. Det gik også som forventet. Jeg spillede upræcist i åbningen, og var derefter på hælene i 2½ time og 34 træk, før jeg ikke gad mere. 😊

Efterfølgende fandt vi imidlertid ud af, at jeg havde en chance i træk 24 for at holde balancen - dog ikke mere end det.

I diagramstillingen skal jeg, med hvid, tage stilling til truslen 25. Sgf2. Jeg spillede 24. -,Se5, men faktisk skal sort spille 24. -,h3.

Når der derefter spilles Sf2, Th2, er den sorte springer på f2 pludselig i vanskeligheder, f.eks. efter Le3. Det giver dog ikke mere end ”næsten-udligning”.

Så ærgrelse er der ikke grund til. Det var et parti, hvor jeg ikke lavede alvorlige fejl, men hvor jeg blev kørt rundt i manegen efter dårligt åbningsspil.


- Jens P.


Mit 3. runde-parti var mod Nicklas Winther-Jørgensen, og ligesom Jens var jeg oppe mod overmagten. Nicklas tror jeg bliver ny L-F mester - han har også vundet over Henning Nielsen og har 3/3, så jeg kan ikke rigtig se, hvem der skulle kunne true ham. Det skulle da lige være den anden med 3/3 - Jens Mott. Men jeg vil nok satse mine penge på Nicklas.


Nå - jeg kan jo ikke skrive mig fra at vende tilbage til mit tabsparti... Jeg lavede en fejl i træk 10, der kostede en officer, og derfra var det spil til ét mål. Jeg holdt dog ud i 48 træk, men Nicklas gav mig ingen chancer for at komme igen. Mere er der egentlig ikke at sige om det parti...


- Sigurd

4. runde


Så var det blevet tid til det indbyrdes opgør mellem Jens og mig.

Universet havde ellers bestemt sig til at gøre sit til, at Jens fik de bedste vilkår allerede inden start. For en gangs skyld gik jeg ud af hoveddøren i god tid, så jeg kunne ankomme lidt før rundestarten. Og lige der foran min garage holdt en ukendt bil, så al udkørsel var umuliggjort! F...!! Normalt når det sker (og det sker hyppigere end man skulle tro), ved jeg lige, hvilken dør jeg skal sparke ind for at få fat i synderen - og jeg nævner i denne forbindelse overhovedet intet om kvindelige bilister. Denne gang var bilen dog ikke umiddelbart identificérbar, så det var rundt og banke/ringe på hos alle omkringboende - uden et eneste resultat. Nu var gode dyr rådne... Heldigvis slog den analytiske skakhjerne til. En ukendt bil måtte enten betyde en besøgende eller en ny lejer af den sommerbolig, der er vores genbo. Her havde jeg ellers både ringet og banket på. Et kig ind igennem vinduet afslørede, at der sad en person i køkkenet, som så åbenbart havde slået høreapparatet fra! Jeg dundrede videre på døren - uden resultat!? Til sidst måtte jeg banke kraftigt på vinduet, indtil der var en respons. Og der var bingo! "Nå for søren - ja det var da ikke så smart..." ENIG!!👿


Endelig kunne man så komme afsted, men på vejen gennem Slemminge mødte jeg så en modløbende Chihuahua!? Jeg standsede og prøvede at kalde på den, men den løb videre. Dyreelsker som jeg er, vendte jeg bilen og indhentede kræet, stod ud igen og prøvede at lokke dyret. Så vendte den om og spænede den anden vej og forsvandt ud af syne. Nå - ikke mit problem - jeg skal til skak, hvor jeg så også nåede frem efter rundestart...


Heldigt med alle disse oplevelser inden fremmødet, for partiet mellem Jens og mig er der ikke så meget at skrive om. Allerede efter 8 træk stod jeg til gevinst, og selvom jeg ikke lavede de stærkeste træk hver gang, stod jeg bedre og bedre, og Jens opgav i træk 21, da jeg stod til at få en kvalitet oveni den bonde, jeg allerede havde fået; og Jens stod mildest talt næstbedst... 


Vi kørte begge meget tidligt hjem - Jens for at hænge sig eller køre i Sakskøbing havn😳(hans eget udsagn...😂), og jeg for at lede på Den Blå Avis efter et stort skilt:

- Sigurd

5. runde


Sidste runde blev for undertegnedes vedkommende spillet en uge før, da der lige kom en miniferie på tværs af den officielle spilledato. Modstanderen var Henning Nielsen fra Maribo, og dermed formåede jeg at spille mod ham 2 gange på 1 uge, da jeg 3 dage før havde mødt ham i Maribos 3. Weekend EMT.


I diagramstillingen står jeg en anelse - men kun en anelse... - i underkanten, og jeg har længe spillet på at holde Hennings løber væk fra b3, så min konge kan blive stående og ikke forstyrrer det frie løb på 8. række. Det er lykkedes ganske fint, og jeg synes remisen er indenfor rækkevidde; Henning var enig i efteranalysen. Henning har netop spillet 26. Le1, og jeg kan sagtens se hans afbytningsønske på a5, så den skal jo dækkes. Her glemmer jeg bare, hvad jeg har kæmpet for og lykkedes med de sidste 8 træk. Springeren er jo den brik, der forhindrer Lb3, eller som i hvert fald kan slå Lb3, hvis den formaster sig derop. Derfor skal jeg jo spille Sec6, der dækker umiddelbart og bevarer status quo med dækning af b3, eller Tc8, som kan slå løberen på c2 efter bondeafbytningen på d4. Jeg skal jo ikke spille 26. -, Db5, som jeg gjorde. Nu er der frit lejde til Lb3, og så er partiet tabt.


Jeg opgav dog først i træk 40, men det var krampetrækninger.


Jens tabte heller ikke uventet til Jens Mott, der dermed blev nr. 2. Suveræn L-F Mester blev Nicklas Winther-Jørgensen fra Næstved Skakklub (tidligere Maribo) med 5/5.


- Sigurd

Skrevet af:

Jens Peter Petersen

og

Sigurd Marthendal