Eriks side

Eriks turneringsoplevelser

2. Præmie i Maribo Byturnering

Ovenpå et katastrofalt Lolland-Falster Mesterskab, hvor jeg figurerede i gruppe 2 af 3, og scorede lige præcis 0 point, havde jeg spillet mig ned til deltagelse i gruppe 3 ved den netop afsluttede Maribo Byturnering. Her gik det til gengæld også noget bedre. 4 point ud af 5 bør være godkendt, men også kun lige til, da jeg havde en forventet score på 3,75.

Kun Daniel Utmelidze, 2007 (årgang), formåede at skabe et hul i plankeværket, da han med stor overbevisning afklapsede mig effektivt i et relativt kort parti. Det var Daniels første turnering og han var sat til 1000, hvilket han øgede til 1135, og indløste en førsteplads med 4½ point. Personligt kunne jeg på andenpladsen kun tilskrive 11 point til ratingkontoen.

Daniel har kvalitet og styrke, når han kan gennemføre sin første turnering som ubesejret. Han sidder igennem hele partiet dybt fokuseret, agerer analytisk stærkt og udviser hård eksekvering. Således gik han entydigt efter min konge, umiddelbart efter jeg foretog en (i mine øjne) tilsyneladende sikker rokering. 5 træk senere kunne jeg se, han ville få hul. Yderligere 5 træk fremme var hullet slået. Og efter 5 træk mere var jeg mat. Jeg lod ham spille færdig, for jeg syntes, han skulle have lov til at fuldende sit værk.

Daniels potentiale vil i den grad kunne berige sporten.

2023

Skovbo Hurtigturnering forår 23


Denne gang var jeg ikke alene om at repræsentere landsdelen. Far og søn Sandberg havde også fundet vej til henholdsvis gruppe 2 og 3. Selv muntrede jeg mig i gruppe 5 af 6.

Sportsligt gik det vel som forventet blandt 5 meget jævnbyrdige spillere. Det gav nogle lige og (for os) spændende partier; men den 6. deltager markerede sig.

Bastian Rynkjøb, f.2012, (husk navnet) gav en performance på 1605 og en rundbarbering af vi 5 andre, da han gik fra 1186 til 1380 igennem denne turnering. Ikke kun vandt han, han vandt overbevisende og hurtigt.

Efterfølgende roste han mig for mit spil😉 og forklarede, at han netop havde set en video, som han blot kopierede. Også her blev kongesiden flået i stykker og majestæten hoppede hjælpeløst rundt på midten af brættet. (Det sidste var min formulering).

Det er en oplevelse, hver gang jeg har mødt en så ung spiller, der suser forbi mig. Ham her kommer vi til at høre meget mere til. Han har allerede den helt rigtige attitude og opførsel, hvilket en stolt far gerne ville høre. Bastian har da også allerede høstet nogen international erfaring.

En stor tak til de gode mennesker i Skovbo, der endnu en gang muliggjorde dette vellykkede arrangement. Formatet: 3 partier - smørrebrød - 2 partier, fungerer perfekt.

2022

Skovbo Hurtigturnering efterår 22


For at få lidt spil i fingrene tilmeldte jeg mig Skovbo hurtigturnering. Hovedmålsætning: at undgå at tabe på tid. Og det lykkedes!

Derudover var det så som så med succes'erne. I de 2 første runder mødte jeg gruppens senere 1'er og 2'er. Begge betydeligt over mit niveau, selvom styrketallene i den laveste Monrad-gruppe (før turneringen) sagde noget andet. De endte da også begge som ubesejrede.

3. og 4. runde gav pligtsejre, men det var fortsat bydende nødvendigt at vinde 5. parti, da min forventede score var noget over 3.

Det blev temmelig lige, indtil de små nuancer manifesterer sig imod slutningen. Da han har 17 sek. igen, har jeg 54. Jeg kan nu ikke længere forhindre, at han går i forvandling om en del træk, og ville normalt have opgivet her; men tiden kan fortsat hjælpe mig, og der er endnu visse bønder på brættet at gemme sig rundt om. Efter hvad jeg vurderer til yderligere nogle og 20 nervøse træk, får han endelig presset mig ind i et hjørne og kan matsætte med 3 sek. igen.

Selvfølgelig var det på ingen måde et tilfredsstillende sportsligt resultat, og hvis jeg gik op i rating, ville jeg vel have fortvivlet. Men jeg er alvorlig bekymret på sportens vegne. Der er noget grundlæggende galt med et pointsystem, hvor den suverænt højestratede i en 10-mandsturnering bliver nr. 5, og den absolut lavestratede bliver nr. 2. Det desavouerer tilliden til værdien af rating, når 900 er mere end 1200.

Selvfølgelig er det meningen, at turneringer skal rykke rundt på styrkeforhold, men jeg har aldrig oplevet det så absurd som her. Det interesserer selvfølgelig ingen, hvad der rører sig i bunden af systemet, men jeg er sikker på, det ville blive bemærket, hvis det var mere almindeligt at 2200-spillere vandt over 2500-spillere end omvendt.

Når det så er sagt, så var det en hyggelig turnering, hvor man helt naturligt får talt med en del imellem runderne. Og det højtbelagte fejlede heller ingenting, ligesom der var rigeligt med kaffe. Nu venter Frem Julecup: 28. dec. (7 runder/20 min./5 sek.) Uanset hvad, så er det god træning at spille ansigt til ansigt på tid.