Sæson 2018-19 2

2.-HOLDET I B-RÆKKEN

1. runde

Nykøbing F. 1 - SLS 2:  2½-1½

Undertegnede havde en lille genetisk aktie i 2. holdets kamp mod Nykøbing. Så som selvudnævnt reporter for slskak.dk har jeg forfattet et lille referat. Det kan jo så supplere  det officielle fra holdet (hvis det kommer - red.). Mit referat præges en del af, at det var Laurits, der var vores modstander på 4. brættet. Men det var objektivt også det mest interessante parti. 


Vores 2. hold skulle således møde en modstander med lige dele erfarne kræfter og unge relativt uprøvede kræfter, idet Nykøbing meget sympatisk (frivilligt) valgte at stille med 2 unge juniorer (reserver) på de nederste brætter. De unge skal jo også i kamp – og på hjemmebane kan de komme tidligere hjem, når kampen er ovre uden at skulle vente på de gamle. Det viste sig dog, at det var én af de unge, der holdt ud længst tid, men mere derom senere.


Den første, der – ret hurtigt – var færdig, var Jon på 2. bræt. Han mødte Jakob, der spillede én af hans elskede fuskeråbninger. Jeg mener Jakob denne gang lagde op til Nordisk gambit (nogle kalder den dansk gambit), der starter 1. e4, e5. 2. d4, exd4. 3. c3. Jon slog i første omgang vist ikke bonden på c3 men spillede vist d5 for først at slå bonden i 5. træk. Det var så ikke måden at afvise gambitten på, for Jakob fik et meget effektfuldt angreb, som pløjede lige igennem Jons forsvar. Aftenen var således ikke gammel, da der allerede stod 1-0 til hjemmeholdet.


Den næste, der var færdig, var Frank på 3. brættet. Han angreb med alle bønder, og lod i det store hele officererne holde en friaften. Hans modstander, der var én af de unge, var vist lidt benovet over at få lov at spille holdkamp – og over Franks opmarch. Han valgte at gå meget ydmygt til sagen og forsøgte ikke meget andet end at lukke af for bønderne, så stillingen blev mere og mere fastlåst. Til sidst var de respektive indbrudsfelter så få, at de var lette at forsvare for begge parter, og derfor blev begge spillere enige om remis.


På førstebræt skulle Svend Aage op imod Gunnar. Det var på forhånd nok udråbt som aftenens mest ulige kamp, men sådan så det ikke umiddelbart ud til at være længe. Jeg må indrømme, at jeg havde mere travlt med at følge 4. brættet i modsat ende af lokalet. Men de gange, jeg kort kiggede op til 1. brættet, så det ud til, at Svend Aage var ganske godt med. Han havde fint terræn, og holdt vist Gunnar på behagelig afstand. Men det blev desværre en stakket frist, for pludselig var Svend Aage bagud med en officer og havde ikke så meget kompensation. Efter 3 partier stod det således 2½-½ til værterne.


På 4. brættet skulle Lars op imod Nykøbings anden junior. Det var Jeres referents søn, Laurits. Jeg må indrømme, at det nok er første gang, at sympatien i en holdkamp ikke lå hos min klubkammerat. 😊 Men det lod Lars sig ikke slå ud af.


Diagram 1

Det blev nok aftenens mest interessante og meget spændende parti! Lars kom hurtigt til at stå en lille smule klemt uden dog på nogen måder at have en kritisk stilling. Lad os sige, at hans modstander i det store hele forstod at udnytte sin fordel med hvid godt. Efter træk 17, hvor Lars lige har spillet Sf6-h7, opstår følgende stilling (se diagram 1).


Diagram 2

Tilbagetrækningen og den tidlige blottelse af kongestillingen med h6, var mere end hvad Laurits kunne tåle at se. Der kom 18. Lxh6, gxh6. 19. Dxh6., Lf6. 20. Sf4, Lg7. 21. Dh5. Lars har i første omgang neutraliseret det lidt ukorrekte offer. Men sorts stilling er presset, og der skal alligevel spilles korrekt for ikke at falde i.


Det lykkedes fint indtil 24. træk, hvor Lars lige har spillet Lb7xg2 (Se diagram 2). Den unge spiller viste – til farens store stolthed – angrebstalent. Der kom 25. Sh5, f6? f5 var måden at gendrive på. 26. Txe6. Dd7. 27 Tde1, Lf3?? Taber direkte. Alle aftenens ugler sad nu og ventede på, om Laurits fandt 28. Sxf6+! der vinder i alle varianter. Det gjorde han til Lars' held ikke, selvom han kort havde kigget på det, men den manglende rutine gjorde, at han stoppede med at regne, da han så Txf6.


Diagram 3

Der blev byttet lidt mere af, og efter træk 37 er følgende stilling fremkommet (se diagram 3). Lars har lige spille Te3. Der kom 37. h5, Txb3. 38. h6. Te3. 39. Tg7+, kf8. Igen sad alle ugler og ventede på trækket, der sandsynligvis vinder, eller som minimum udligner helt: Ta7. Flytter Lars springeren taber han. Forsvarer han optimalt bliver det et tårnslutspil med bonde nede. Heldigvis for Lars og holdet var den unge mand kørt træt og spillede 40. Kh3?? Herfra kørte Lars partiet i sikker stil hjem og reddede således holdet fra den helt store resultatmæssige nedtur.


Det blev således 2½-1½ til værterne fra Nykøbing.


- Michael

2. runde

SLS 2 - Næstved 2:  0-4

At møde Næstved 2 var en rigtig god gang træning. Ratingmæssigt var vi overmatchet (samlet forventet score for hele holdet på 0,26! - red.). Frank valgte at blive hurtigt færdig. Jon og Svend Aage spillede rigtig godt og længe, så Næstvedspillerne måtte arbejde for deres sejre. Jeg prøvede igen med CaroKann - 1.e4, c6 2. d4, d5 3. exd5, cxd5. Fik egentligt et godt og stabilt forsvar, ikke for presset. Midt i spillet taber jeg en bonde, men har stadig masser af spil. Til slut har jeg 2 bønder mod 3 bønder, men min konge er ikke placeret, så det kan holde.


Slutstillingen 0 - 4 siger ikke noget om, at vi slet ikke blev spillet ud af banen.


- Peder.

3. runde

SLS 2 - Maribo 4:  2-2

2 - 2 er et resultat, der kunne havde været bedre. For at starte med det positive, så vandt Frank i suveræn stil over Camilla. Jon havde en skarp modstander, men når Jon vil, så vinder han sikkert. Det var det positive. Undertegnede (Peder) kom fint fra start mod Finn Fjeldhøj, indtil jeg fabrikerede årets største "buk". Flytter f7 bonden til f6, så Finn kunne tage en bonde med skak og derefter en gratis springer. Efterfølgende stod jeg til at miste endnu et tårn - uha uha uha. Svend Aage havde et langt og meget præcist / lukket spil mod Henning J., hvor SA var bagud med en bonde, men HJ lavede en fejl, der kostede en springer. Derefter stod SA egentlig bedst, men i et kompliceret spil omkring SA's konge fik han desværre slået et tårn, der endte i mat. Vi kunne havde vundet, så det er bare dobbelt ØV ØV.


- Peder

4. runde

SLS 2 - Maribo 3:  ½-3½

Franz mod Kristian Brun Bjørn var færdig før kl 8. Frank mod Keld Christensen hvor Frank blev rundbarberet. 2 tab.


Da jeg så det, var det vigtigt med en remis for mig mod Finn Kristiansen. Det lykkedes, da jeg kom foran med en kvalitet. Så var det op til Svend Aage mod Mathias Rasmussen, om der var mere end en remis. Da jeg først så til partiet, var SA bagud - dvs. 2 løbere og springer mod 2 tårne og 2 lette officerer. På det tidspunkt var SA tæt på at opnå trækgentagelse (evig skak) måske, men valgte at få de 2 lette officerer på en afdækkerskak. Desværre fik Mathias held med at vinde springeren gratis. Derefter et par skakker for at ende med at sætte SA mat.


Det kunne nok havde været bedre, hvis der ikke var håndbold i TV...


- Peder

5. runde

Maribo 2 - SLS 2:  4-0

Så mødte vi Maribo 2  med en forventet score på 0,28 mod 3,72 til Maribo. Forventningerne var ikke store. Frank og Svend Aage var tidligt færdige og tabte. Lars mod Finn Kristiansen såvelsom Peder mod Claus Hansen havde egentligt lige spil ret længe. Først da Lars kom under pres på sin kongestilling og ikke fik fjernet en stærk løber i tide, missede han en let officer og dermed nok vores største chance for lidt point.


Undertegnede var fint med til 17. træk, men så kom den første svaghed i stillingen. Dog så det nogenlunde ud, indtil presset på kongen blev så stort, at jeg tabte en løber i 33. træk.


0-4 ! Vi bør nok overveje grundigt, i hvilken række 2.-holdet skal stille op næste år.


- Peder

6. runde

Faxe 3 - SLS 2:  3½-½

Endnu en kamp hvor vi var underdogs. Flemming spillede en fornuftig kamp og brugte en del tid og opgav først, da han mistede sin dronning. Franz var den, der blev sidst færdig. Han havde en lille misser i starten, men kæmpede ellers længe godt, indtil overmagten blev for stor. Frank.?? Når man spiller efter at have mere tid tilbage, end da man begyndte, så er man enten rigtig god, eller også har man forvaltet sin tid meget forkert. Tre tabte. Undertegnede fik hevet en remis hjem igen. Var kommet under pres med risiko for at miste en kvalitet. Da min modstander overså en gratis springer, tilbød jeg remis (så vi kunne komme tidligt hjem). Et halvt point er næsten det forventede.


- Peder

7. runde

SLS 2 - Møn 1:  0-4

På vejen hjem gennem Nykøbing F. blev vi overhalet af en cyklist (det var Flemming der kørte, og meget kan siges, men der var ikke fartbøder i farvandet). Det var et af flere højdepunkter.


Til kampene... Med en samlet forventet score på 0,28 var der ikke store forventninger. Først Flemming der mødte en junior. Fik egentlig en god start, brugte en del tid, men røg ind i en fin kombination, der kostede en officer.


Undertegnede var den næste, der tabte. Jeg blev stille og roligt mast af et stærkt centrum fra Hilmo Catovic. Stod egentlig nogenlunde de første ca 20 træk. Jeg var henne for at se Franks og Franz's partier. Da de begge arbejdede seriøst med deres spil, måtte jeg arbejde endnu mere for at give lidt moralsk opbakning til dem. Franz spillede noget af det bedste længe. Han fik vist forvirret sin modstander med sine bondetræk. Efter 46 træk var Franz kun nede med et par bønder, hvor begge parter stadig havde et tårn og en let officer. I de efterfølgende forviklinger mistede Franz lidt uheldigt sin løber. Partiet trak ud i 65 træk. Godt gået af Franz med en forventet score på kun 0,03.


Ca. den samme score havde Frank mod sin modstander. Her vil jeg gerne rose Frank for virkelig at bruge tid, for at arbejde seriøst og for hele tiden at prøve at finde gode træk eller at prøve at finde bedre træk. Og det var helt befriende og se, at hans modstander var i alvorlig tidnød, og at Frank havde brugt masser af tid selv.


Hvis I alle tre vil følge op på de gode takter, lover det godt for fremtiden. At vi taber 0-4, er ikke altid negativt.


- Peder


LINKS

HOLDOPSTILLING

Holdet består af flg. spillere:


1. Svend Aage Hansen

2. Jon Kristmundsson

3. Frank Simonsen

4. Lars Møller

HOLDLEDER

Svend Aage Hansen

SPILLEDATOER OG STEDER

Mandag 29/10 2018 i Nykøbing F.

Torsdag 22/11 2018 på hjemmebane mod Næstved 2

Torsdag 13/12 2018 på hjemmebane mod Maribo 4

Torsdag 17/01 2019 på hjemmebane mod Maribo 3

Onsdag 30/01 2019 i Maribo mod Maribo 2

Mandag 25/02 2019 i Faxe mod Faxe 3

Mandag 11/03 2019 på Møn mod Møn 1

TOPSCORER

Frank Simonsen 1½/7

ARKIV