SLS Open 2020

SLS Open 2020

Velkommen til den 9. udgave af SLS Open. Vi er i år 20 deltagere, så fremgang efter sidste års massive dyk, men langt fra rekorden på 28 fra for 3 år siden. Det bliver derfor en enkelt 8-mands gruppe og en monradgruppe med 12 deltagere. I år dejligt med 5 udenbys spillere fra både Maribo, Vordingborg og Nykøbing F.


Et kig i krystalkuglen viser en svag favoritværdighed til Sigurd i gruppe 1, men rating er jo ikke alt, så faktisk er gruppen ret åben. Vi tror dog på en lokal sejr, og måske Kim har banket rusten tilstrækkeligt af til at komme til tops. Henning A. og Jens er andre gode bud på en vinder, men Henning har vist en lidt svingende formkurve på det seneste, mens Jens på den anden side er i fremgang. Søren fra Maribo har vundet turneringen før, så også her er der en kandidat. Jan Ambirks ratingtal skal man heller ikke lade sig snyde af - det er usædvanligt lavt p.t., så her er der nok også nogle ambitioner om at hente rating hjem. Nicklas og Morten må nok betegnes som outsidere, meeen...


I gruppe 2 bør vinderen nok findes mellem Henning M., Jon, Jan og Knud Ole. Men der er masser af ganske habile spillere, de kan snuble over undervejs. Og så er der "the dark horse" Klaus Nedergaard fra Nyk. F., som vi ikke har set i aktion herude i SLS, så måske er der her en god udfordrer til de "etablerede" deltagere.


God turnering til alle.

Referat af 1. runde

Et enkelt udsat parti ellers fuldt fremmøde. Kampen mellem Jan og Franz i gruppe 2 spilles senere. Jans øjne er ikke blevet i orden endnu, og det er ligesom en fordel at kunne se brættet og brikkerne medmindre man er meget skrap til blindskak 😜.


I gruppe 1 lagde Nicklas fra Maribo hårdt ud ved at have Jens helt ude i tovene. Han kom foran med en kvalitet og havde splittet Jens' stilling fuldstændig ad. Det skal dertil siges, at Jens selv var ude om det. En hovedløs dronningskak tabte reelt partiet, men rutinen fornægtede sig ikke, og det lykkedes for Jens med hårdt arbejde at hive en remis hjem. Kim vandt over Morten med en merbonde i et tårnslutspil. Jan Ambirk fra Vordingborg vandt over Søren fra Maribo, og måske ikke overraskende blev det en remis mellem Sigurd og Henning A. Sigurd spillede dog længe på en gevinst med hvidfeltet løber og 4 bønder på hver side. Sigurd havde en lille fordel i, at Hennings bønder stod på hvide felter, men der var ingen mulighed for et gennembrud, så 1½ time efter Hennings remistilbud, accepterede Sigurd endelig.


I gruppe 2 vandt Henning J. fra Maribo overraskende over Henning M. Det var også her en enkelt bonde, der afgjorde det hele. Svend Aage vandt også lidt overraskende over Jon, mens der nok ingen overraskelser var i, at Knud Ole vandt over Frank, og Peder vandt over Flemming. "The Dark Horse" alias Klaus Nedergaard fra Nyk. F. lagde godt fra start med gevinst over Lars.


- Sigurd

Referat af 2. runde

Gruppe 1 : Partiet mellem Kim og Nicklas så jeg ikke. Henning A. tilbød remis flere gange inden Søren accepterede. Morten havde tårn og løber mod Jans tårn og 2 merbønder, da Jan vælger at afbytte tårnene. Mortens bønder og løber er på sort og står bedst, da Jans vinge faldt.


Gruppe 2 : Knud Ole mod Klaus var et rigtigt slagsmål i bedste KO stil, som Knud Ole vandt. Flemming glemte at udvikle sine lette officerer mod Jon og tabte på det. Lars brugte for meget tid mod Frank og satte til slut en løber i rent slag. Franz manglede også udvikling af de lette officerer mod Svend Aage. Undertegnede vandt tidligt en bonde fra Henning J., og det holdt resten af partiet. Da HJ valgte at bytte sidste officer af, var slutspillet et spørgsmål om opposition.


- Peder

Referat af 3. runde

Alle aftenens partier i gruppe 1 endte remis. Sigurd og Nicklas var først færdige. Fra sidelinjen så det ud som om Nicklas var i fordel, da han tilbød remis, i hvert fald var Sigurd ikke sen til at tage imod. Sigurd uddyber: "Det er ganske korrekt, at Nicklas var i klar fordel. Efter ufattelig dårligt spil af mig stod han til at vinde en kvalitet og tilbød helt bevidst remis i samme omgang. Som travl gymnasieelev kaldte lektierne, så han valgte at udnytte fordelen til at få det halve point. Det kunne jeg dårligt være utilfreds med".


Morten og Henning A. spillede, til der var fem bønder og en løber på hver side. Det så ikke ud til at nogen af dem var til sinds at dumme sig, så man enedes om remis’en.


Jeg selv tog imod Sørens remistilbud i en stilling, hvor jeg mente, at jeg ville tabe en bonde. Det viste sig at være en fejlagtig vurdering. Men stillingen var helt lige, så der er ikke grund til at ærgre sig, selv om der var en del spil i stillingen endnu, så var det nok rimeligt alligevel.

En af varianterne indebærer at tårnet på g3 skal ofres – udlånes – til sort ved Txg7. F.eks (se diagram): 24. Dd1, Td6 25. Lxd7, exd4 26. Kh1, Txd7 27. Txg7, Kxg7 28. Dg4+, Dg6 29. Dxd7. De træk kunne jeg ikke finde.


Jan og Kim spillede en variant af wienergambit, og hurtigt var der ild i hele brættet – trusler alle vegne. Da der kom klarhed over komplikationerne havde hver side fået en ny dronning, og Jan havde en bonde, der manglede ét skridt for også at blive forfremmet. Så Kim var nødt til at holde Jan optaget med skakker. Det kunne Jan ikke slippe for, så konsekvensen blev remis.


I gruppe 2 fik alle partier en afgørelse. Lars vandt over Flemming, Klaus vandt over Svend Aage og Henning Jakobsen vandt over Franz. Sidst færdige var Jon og Henning Mogensen. Henning var foran med en let officer, men Jon fik dygtigt ført sine bønder på dronningefløjen frem og lukkede Henning fast til forsvaret. De fleste tunge officerer blev byttet af, og Hennings vanskeligheder med at manøvrere i den trange stilling gjorde, at Jon fik udlignet materielt. En fejl kommer sjældent alene, og til sidst var det Jon, der høstede hele pointet.


- Jens P.

Referat af 4. runde

Denne gang var der hele point til halvdelen af spillerne i gruppe 1. Kim og undertegnede mødte hinanden for første gang nogensinde. Indtil nu har vi "undgået" hinanden. Det blev et meget lige parti, hvor jeg tilbød remis i en stilling, hvor tårnene netop var byttet af, og der var dronning, 2 løbere og 6 bønder på hver side. Men Kim ville mere end det. Desværre overså Kim nogle bindinger i sin kongestilling, og det kostede en bonde i første omgang, og da Kim ikke så fortsættelsen, var der derefter mat i 2.


Jens spillede højt spil med Døring-varianten mod netop Døring (I ved - den uden rokade😆). Den variant kendte Morten dog for godt, så Jens' konge blev lidt malplaceret midt på brættet til sidst, og da der røg en officer (mindst), gad Jens ikke mere.


Søren skal vist overveje nogle andre farver til felterne på sit medbragte bræt. Når Nicklas har en sortfeltet løber, så hold tårne og konge væk fra den farve! Måske var det forløbet anderledes med røde og grønne felter...😂. Men Søren kom dog ind i kampen til sidst og fik et farligt modspil i slutspillet, men afgørelsen så undertegnede ikke - kunne blot registrere pointet til Nicklas på tavlen.


Ikke de store overraskelser i gruppe 2, selvom Franz så ud til at have Jon ude i tovene på et tidspunkt, og Frank havde, hvad der lignede en remisstilling mod Henning J. Svend Aage var bagud mod Knud Ole, men igen så jeg ikke afslutningen - kunne blot registrere en remis på tavlen efterfølgende.


Peder har sendt flg. fra sit parti mod Klaus: "For et par uger siden havde jeg en snak med Klaus N om Jacob Sireborn, som nu spiller for Dianalund, hvilket KN var ked af, fordi Jacob havde hjulpet ham en del med at blive skarpere til skak. Med det in mente, gik jeg efter, at KN ikke skulle i angreb med alt for meget materiel, så en del afbytninger var jeg godt tilfreds med i en Caro-Cann, som KN kendte et stykke hen ad vejen. Da vi var nået til tårn + løber mod mine tårn + springer og hver 7 bønder, så var det KN der ville bytte af. Med kun bønder i en nogenlunde låst stilling enedes vi om remis".


- Sigurd

Referat af 5. runde

Igen remisorgie i gruppe 1, hvor alle de 3 spillede partier endte remis. Undertegnede havde det nok mest kontroversielle parti, da jeg med de hvide brikker havde lyst til at lave et ikke korrekt officersoffer i en CaroKann mod Søren. Jeg endte med at få 2 bønder for officeren og fik byttet af, så jeg havde dronning og 6 bønder mod 2 tårne, løber og 4 bønder. Bønderne blev decimeret i antal, og Søren var så venlig at overlevere sin løber, så slutspillet var dronning + 2 bønder mod 2 tårne + 1 bonde. Her tilbød Søren remis, og det tog jeg imod.


I gruppe 2 vandt Henning J. topopgøret mod Knud Ole. Frank overraskede med en sejr over Svend Aage, hvor det lykkedes ham at vende en tabsstilling i et tårnslutspil nede med 3 bønder til en gevinst med 2 bønder mod Svend Aages tårn.

Peder fortæller om sit parti mod Jon: "Var heldig med løberen på den lange diagonal h1-a8, som Jon ikke fik løst, så jeg vandt kvaliteten og kunne derefter fastholde trykket. Da det også kunne koste bønder, syntes Jon, at det var på tide at stoppe".


- Sigurd

Referat af 6. runde

Og her slutter turneringen desværre, da Danmark mere eller mindre er lukket ned pga. fare for Corona-smitte. Ærgerligt men nødvendigt. Vi prøver igen til næste år.

😷

FRA TURNERINGSLEDERNE

Resten af SLS Open aflyses!


24.03.20: Da Danmark fortsætter med at være nedlukket, ser vi os nødsaget til at aflyse resten af SLS Open.

Dette betyder, at de spillede partier rates, mens de ikke-spillede ikke rates.

Da præmier i en ikke-afsluttet turnering ikke giver nogen mening, har vi besluttet flg: SLS beholder ratingafgiften, da det jo er en udgift vi har til DSU, men de 20 kroner, som var beregnet til præmier, kan I få retur, hvis I ønsker det. Det nemmeste er nok at I får dem på mobile-pay, hvis I har det. Send i så fald en anmodning til 23 39 55 03 (Jens Petersen).


12.03.20: Afbudsrunden d. 17/3 og 6. runde er aflyst pga. risikoen for smitte med Corona. Dette betyder, at vi næppe får færdigspillet turneringen. Ikke spillede partier rates selvfølgelig ikke. Hvorvidt afbudsrunden d. 7/4 og 7. runde d. 14/4 afvikles afhænger af udviklingen.


11.03.20: 6. runde i gruppe 2 lægges efter afbudsrunden  d. 17/3.


21.02.20: 4. runde i gruppe 2 lægges først, når topopgøret mellem Peder og Knud Ole er spillet (se nedenfor under "afbud").


14.02.20: 3. runde er lagt om for at få turneringen til at forløbe mest gnidningsløst. Frank meldte afbud til runden og får i stedet oversidder-tjansen. Dette betyder ændringer for Flemming, Henning M. Lars og Jon.


24.01.20: Jan Andersen har pga. sygdom valgt at trække sig fra turneringen. Da han ikke har nået at spille nogen partier, er han helt trukket ud af turneringen, og der spilles i gruppe 2 fremadrettet med oversidder. Det er spillernes eget ansvar at holde øje med, om de evt. skal sidde over i en runde.

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 21/1 kl. 19.00

Tirsdag 4/2 kl. 19.00

Tirsdag 18/2 kl. 19.00

Tirsdag 25/2 kl. 19.00

Tirsdag 10/3 kl. 19.00

Tirsdag 24/3 kl. 19.00

Tirsdag 14/4 kl. 19.00

TURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal (hoveddommer)

Peder Skotte

PRÆMIER

Der vil være præmier til flg:

Gruppe 1:

Nr. 1-2

Gruppe 2:

Nr. 1-2


Præmierne vil i tilfælde af pointligestilling blive delt.

AFBUD

Afbud skal meddeles både turneringsleder Peder Skotte 24 41 19 84 og modstanderen. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Mulige datoer for afbudsrunder:

11/2, 17/3, 7/4.


Afbud 1. runde


Afbud 2. runde

Jens P. - spiller mod Sigurd tirsdag d. 17/3 kl. 19


Afbud 3. runde

Frank - sidder over i stedet.

Knud Ole - spiller mod Peder lørdag d. 22/2 kl. 10.


Afbud 4. runde

Henning A. - spiller mod Jan Ambirk tirsdag d. 3/3 kl. 19.

Lars - sidder over i stedet.


Afbud 5. runde

Franz - spiller mod Lars tirsdag d. 17/3 kl. 19.

Klaus - spiller mod Henning M. tirsdag d. 17/3 kl. 19.

Morten - spiller mod Nicklas tirsdag d. 17/3 kl. 19.


Afbud 6. runde

Henning A. - spiller mod Jens tirsdag d. 7. april.


Afbud 7. runde


ARKIV