SLS Open 2019

SLS Open 2019

Så er vi i gang med det, der fra denne sæson er sæsonens sidste interne EMT som følge af ombytningen med klubmesterskabet. 14 deltagere er ubetinget bundskraberen til dato. Det er præcis halvdelen af deltagertallet fra for 2 år siden. Vi har valgt at lave to 7-mands grupper, så alle får en oversidderrunde og ratingforskellene bliver minimeret.


Michael har af arbejdsmæssige årsager valgt ikke at deltage i år, da han forventer at være lidt hårdt spændt for i det der fritidshæmmende arbejds-noget. Og så er allestedsnærværende Henning Jakobsen fra Maribo "selvfølgelig" også med. Det er lidt meget øv, at der ikke kommer flere udefra.


I gruppe 1 bør man nok kigge efter en vinder mellem Jeppe, Henning A. og Sigurd. Jeppe spillede forrygende under klubmesterskabet, mens Sigurd ikke har gjort meget væsen af sig på det seneste. Jens og Morten vil helt sikkert også blande sig i topstriden. Peder får det nok svært, men vi har før set ham som favoritdræber, så indflydelse på resultaterne skal han nok få.


I gruppe 2 kunne der godt komme en udenbys vinder i Henning Jakobsen fra Maribo, men han skal lige forbi Jon og Svend Aage først, så også her er der flere bud på topplaceringer.


Det bliver spændende at se, hvem der spænder ben for hvem, og hvilke overraskelser vi kommer ud for i år. Vi må i hvert fald håbe, at alle får en god turnering.

Referat af 1. runde

Så oprandt dagen for første runde i SLS Open. Desværre er deltagerantallet faldet i forhold til tidligere, og i år er der så 14 deltagere. Henning Andersen havde afbud, og der blev afviklet fem partier.


Jeg selv var optaget af Morten, og derfor havde jeg ikke meget lejlighed til at følge de andre partier. Frank vandt over Franz, og Henning Jakobsen vandt over Lars. På et tidspunkt stod det lige med en løber og nogle bønder til hver, men som Lars sagde: ”Det er som det plejer” – og så var der pludselig en løber for lidt!


Henning Mogensen vandt over Peder, da Hennings tårn pludselig fik lejlighed til at husere i stillingen og Peder måtte vælge mellem at give dronningen for det eller give op. Han valgte fornuftigvis det sidste.


På nabobrættet havde Svend Aage en formidabel stilling med åbne tårnlinjer mod Jons konge. Alle var enige om (også Jon), at det i løbet af kort tid måtte være overstået. Men så overser Svend Aage, at hans ene tårn er truet, og nede med et tårn må han kæmpe videre. Truslerne er alligevel så stærke, at Jon har stort besvær med at dække en mattrussel på bonden på g7, hvor kongen står bagved, samtidigt med at brikkerne skal bruges til jagten på Svend Aages konge. Det lykkedes dog til sidst. Svend Aage var forståeligt nok ikke helt tilfreds…


Mit eget parti ved jeg lidt mere om 😊


Jeg spillede ”min” sicilianske variant med f4, og havde de deraf følgende sædvanlige problemer med de sorte løberdiagonaler. Morten trykkede på dronningefløjen, og da jeg har spillet f4 og senere h3 pga. det ømme felt g4, valgte jeg at spille Ke2 i 13.træk, i stedet for at rokere. Det synes jeg var god værkstedshumor mod Morten.


Fritz er sjovt nok ikke uenig og godkender mit spil, indtil vi har nået denne stilling, hvor jeg netop har spillet e6 (og det er faktisk først nu, at Mortens sortfeltede løber får luft efter at have hængt over mit hoved som en latent trussel i hele partiet)


I den øverste diagramstilling skal Morten spille 28. -, Lxe6, hvorefter hvids bedste træk er 29. Sxc5. Det gør Morten imidlertid heldigvis ikke, og efter det spillede fxe4, exd7 bør sort fortsætte med at slå den næste springer, hvad giver lige spil.


Partiet fortsatte fra diagramstillingen: 28.-,fxe4 29.exd7, Sf6 30.Sg5, Sxd7 31.Dxe4, De8?? 32.De6+, Kh8 33 Sf7+, og Morten gav op.


Slutstillingen er da også meget sjov 😊 Eller er det bare mig der har en sær humor? (Kg8, Sxd6?+)


- Jens P.


Fra det udsatte parti mellem Jeppe og Henning A. har vi modtaget flg. fra Jeppe:


Henning A. var i det gavmilde hjørne og regnede forkert i sin iver efter at angribe og rokere langt. Hans mange centrale officerer stod lige pludselig oven i hinanden bag de to centrale bønder. Og med hans dronning ude efter allerede 7. træk var der virkelig trængsel på midtbanen. Det betød pladsmangel, og jeg kunne med et lille frækt f-bonde fremstød klemme en officer inde og dermed vinde den for en sølle bonde. Resten var teknik , selvom Henning kæmpede indædt og fandt på små tricks på trods af materialeunderskud.

Heldigt for mig, at han først vågnede da det var for sent......


- Jeppe

Referat af 2. runde

Henning A. lå syg med influenza i Sverige, så der blev afviklet 5 partier. Jon dukkede også lige op for at hilse på... Det er en god idé at checke op på, hvornår det er, man sidder over. Det skal alle på et tidspunkt!


I "resterne" af gruppe 1 skete der ingen overraskelser. Jens vandt komfortabelt over Peder - der var en let officer til forskel.


Undertegnede vandt med noget større besvær over Henning M. I diagramstillingen tilbød HM remis med sort efter 40. -, Kf6=. Det afviste jeg rent instinktivt med det samme. At jeg så ikke udfører det stærkeste træk i stillingen - h5, men vælger en omvej med 41. Th2, er så en anden snak. I stillingen er Monsteret enig med mig med en gevinstchance på ca. 4,5.

Hvad var det så mit instinkt sagde mig? Det var flg:

1. Min h-bonde binder Hennings konge og tårn på kongefløjen. Kan jeg få det hele byttet af og give min h-bonde, får jeg adgang til Hennings f-bonde og kommer først om bag hans bønder med kongen.

2. Henning kan faktisk kun rykke med sit tårn (hvis vi udelukker de direkte tabsgivende træk...), hvilket gør, at jeg kan fremprovokere træktvang ad flere omgange og skubbe h-bonden længere og længere frem.

3. Jeg kan meget hurtigt få angreb i gang på Hennings 2 svage bønder på a og c, og Henning kan ikke være begge steder på én gang.


Det er jo nok et eller andet sted det, der kaldes erfaring eller rutine, og jeg synes selv, det er en tilfredsstillelse at komme så langt i et parti, at man får brug for erfaringen på slutspilsområdet. Det er jo ikke altid, man når så langt...


I gruppe 2 vand Frank ikke overraskende over sin far, og at Henning J. vandt over Franz skabte heller ingen hævede øjenbryn. Derimod var det et spændende opgør mellem Svend Aage og Lars, der - afhængigt af dagsformen - jo begge er garanter for godt spil og store bøffer... Da jeg forlod arenaen for at passe min sengetid, var Lars foran med en let officer, men så ud til at måtte afgive den igen inden længe. Resultatet talte da også sit klare sprog, da Svend Aage fik hele pinden. Andre har nok et bedre referat af dette parti...


- Sigurd

Referat af 3. runde

Så var der mandefald. Kun 4 partier blev afviklet i dagens runde. 2 fra hver gruppe. Det så ellers lyst ud set fra parkeringspladsen, hvor det var svært at finde en plads. Indholdet fra bilerne var dog ikke at finde i skaklokalet??...


I gruppe 1 var de 3 førende (hvis man kan kalde dem det efter 2 runder, hvor 2 af dem har fået oversidder-point...) Jens, Jeppe og undertegnede i kamp. I gruppe 2 var det Svend Aage - Franz og Henning J. - Flemming.


Franz og Flemming viste faktisk gode takter et stykke af vejen, og på et tidspunkt ville jeg gerne have haft Flemmings stilling mod Henning J. Desværre begyndte Flemming at trække sig baglæns, når Henning angreb, selvom det slet ikke var nødvendigt. Flemming skal lære noget mere aggressivitet. Franz glemte, at hans dronning dækkede en mat i 1, og så var det parti færdigt.


Jeppe og Morten røg ud i den efterhånden velkendte Døring-variant, der denne gang må have været en dobbelt Døring - ingen af parterne rokerede... Det lyder ellers som navnet på en spændende drink - "Jeg vil gerne bede om en dobbelt-Døring, tak..." Nå, men Morten svinede lidt med sine bønder, men gjorde det eneste rigtige i den situation. Han byttede af til et slutspil med uligefarvede løbere, der meget ofte kan holdes remis med op til 2-3 bønder i undertal. Desværre havde han svinet lidt for meget til at strategien lykkedes. Dermed er Jeppe på 3/3.


Undertegnede havde fornøjelsen af de sorte brikker mod formand Jens, som jeg plejer at have et meget godt tag på. Men nu er han jo efterlønner og godt udhvilet til skakaftenerne, så det kunne jo godt gå hen og blive afgørende. Vi røg ud i en særdeles velkendt åbning for os begge to og nåede efter 16. Tad1 til stillingen i diagrammet til højre. Her gik jeg en del i tænkeboks, for jeg så noget, der skulle kigges godt efter i sømmene. Planen blev eksekveret med 16. -, Sd4(!) Udråbstegnet er Monsteret ikke enig i, det er mere fordi jeg selv syntes, det var et sejt træk!... Monsteret medgiver dog, at det er absolut spilleligt.


Herefter fulgte 17. Dxb7, Dxc5 18. cxd4, exd4 19. Tc1, Db5? HVORFOR spiller jeg det sidste træk á tempo uden lige at tjekke, om der var noget jeg havde misset i variantudregningerne??? For det VAR der... Df5 vinder en bonde!!!


Herfra udviklede det sig temmelig remisagtigt, og først i efteranalyserne sammen med min gode ven Stockfisk blev jeg klar over, at jeg efter 46. a5? (se diagrammet til venstre) faktisk står så meget til gevinst, at der er mat i 28! (Helt uforståeligt at jeg ikke så den med det samme...!?)Hvis jeg vel at mærke spiller d3+... Som læseren måske fornemmer eller allerede har set i turneringsskemaet, var det ikke det, jeg spillede... Jeg lavede 2 fejltræk i træk, og det hele ebbede ud i en stendød remis.


Som Jens lakonisk konstaterede, da der ikke var mere at spille om: "Nå, du skal vel også hjem og tidligt i seng...".


- Sigurd

Et enkelt afbud i gruppe 1 fra Jeppe, så 5 partier blev spillet. Igen var parkeringspladsen dejligt fyldt op, men indholdet i bilerne har åbenbart meget svært ved at finde vores lokale...


I gruppe 1 var der ratingmæssigt topopgør, da Henning A. og undertegnede ramlede sammen for Gud ved hvilken gang. Denne gang var det Henning, der trak det længste strå, da undertegnede overså en bondegevinst. Henning slog en dækket løber med sit tårn. Mit problem var bare, at min dronning stod udækket bag løberens dækning, så det var en falsk tryghed. Jeg kunne lave en modtrussel på hans løber, men da røgen havde lagt sig, var jeg en bonde i underskud, og det overlevede jeg ikke i længden.


Jens vandt over Henning M. i et parti, hvor HM blev pakket helt væk bag sine egne bønder og ikke rigtigt kunne bruge sin løber og tårn.


I gruppe 2 skete en vaskeægte sensation. Frank er ved at lære at sidde på sine hænder og tænke længere end normalt. Det gav pote mod Henning Jakobsen. Frank fik til sidst kombineret sig igennem, selvom han var bagud på materiale, og han fandt en mat i 3, der blev spillet i den helt rigtige rækkefølge. Han var noget glad bagefter, hvilket ingen i spillelokalet vist var i tvivl om.


Franz var meget tæt på en lignende sensation, da han skulle helt ud i slutspillet, før Jon fik skovlen under ham. Det lignede længe en remis, men Jons større erfaring i slutspil gjorde udslaget.


Så lige nu fører Jens gruppe 1, og Frank fører meget overraskende gruppe 2.


- Sigurd

Referat af 4. runde

Referat af 5. runde

Ingen afbud denne gang, så der var fuldt hus - hvis man kan kalde det fuldt hus med 6 brætter stillet op...?


I gruppe 1 vandt undertegnede forholdvis hurtigt over Jeppe. Og det var vist meget godt, da der indløb besked hjemmefra om, at fyret var gået ud! Men på trods af den hurtige afgørelse var det bestemt ikke en "walk-over". Vi kom helt ud i et tårnslutspil, hvor jeg endte med en bonde mere, og den blev udslagsgivende.

M & A (alias 2 x Henning) mødtes over ½ point. A overså (eller rettere lod sig efter eget udsagn distrahere af uro fra modstander og naboborde...) vindertrækket i træk 19. Der skulle have været ofret en springer, og hvis offeret blev modtaget var der mat i få træk, og hvis ikke, kostede det dronningen i nogle få træk.

Peder fik ½ point fra Morten, og det var efter eget udsagn lidt heldigt og til dels begrundet i Mortens begyndende tidnød.


I gruppe 2 skete der ting og sager for anden runde i træk - og med samme hovedperson! Frank overraskede igen og vandt over en anden af forhåndsfavoritterne, da han satte Svend Aage mat ude midt på brættet! Der er virkelig begyndt at ske noget med den unge og normalt meget utålmodige mand. Frank er begyndt at sidde på hænderne og bruge tid! Det var dælme også på tide!...

Franz gjorde også en god figur med sit vilde spil. Lars måtte virkelige stramme sig an.


Så status her 2 runder fra afslutningen er, at Jens lidt overraskende fører gruppe 1, men både Henning A, Jeppe og undertegnede er med i opløbet. Gruppe 2 føres af Jon og overraskelsen Frank, og lige præcis de 2 skal mødes i næste runde, så det bliver spændende, om vi skal til helt at revurdere forsøget på forudsigelser i indledningen...


- Sigurd

Referat af 6. runde

Topopgøret i gruppe 2 mellem Frank og Jon var spillet på forskud og måske ikke overraskende med Jon som vinder, men man kunne aldrig vide med det gode spil, Frank har disket op med på det seneste. Dermed kan Jon selv afgøre, om han vil have 1. pladsen. Han skal dog møde Henning Jakobsen, der i dagens opgør mod Svend Aage vist nærmest kørte Svend Aage over. Så intet er givet på forhånd. Frank har ligeledes mulighed for en topplacering, hvis resultaterne ellers flasker sig. Det er mellem disse 3, at præmierne skal fordeles.


I gruppe 1 er det Jeppe, der selv kan afgøre, om han vil slutte sin karriere i SLS med en turneringssejr efter dagens sejr over Henning M. Henning A. vandt over Jens og lavede dermed hul i Jens' plankeværk. Undertegnede vandt med stort besvær og en god portion held over Morten, og det var ude på de små timer, før vi var færdige. Morten burde nok have vundet, men i tidnøden til sidst var det mig, der havde det bedste overblik.

Jeppe skal dog møde Jens, så heller ikke her er noget givet på forhånd. Undertegnede kan også ende i toppen med en sejr over Peder, mens Henning A., der har spillet turneringen færdig, må sidde i Sverige og vente på, om vi andre lukker ham ind i topstriden.


- Sigurd

Referat af 7. runde

Så var det afgørelsens time. Frank var mødt som den første - tændt og spændt som en fjeder. Aldrig har han været tættere på en topplacering. Spørgsmålet var bare, hvilken af top-3 placeringerne, det skulle være. Os, som kender Frank, ved, at han som oftest har en hel del point i munden, og denne gang var ingen undtagelse. Men til forskel fra tidligere havde han denne gang noget at have det i! Men da klokken blev 19 tav det talende vandfald da Gudskelov og begyndte at spille skak. Og sørme om han ikke fik Lars ud i tovene. Desværre blev Frank lidt overmodig i en klar gevinststilling, så Lars var ved at tilkæmpe sig en remis. Men det vidste Lars tilsyneladende ikke, for han valgte at opgive, da Frank kunne sætte mat i 1, uagtet at Lars var i trækket og kunne have holdt remis ved trækgentagelse.


I det andet topopgør vandt Jon over Henning J, så Jon dermed kunne fejre sin imponerende 5. turneringssejr i SLS Open på 8 år. Frank endte på 2. pladsen med en ratinggevinst på ikke mindre end 171 point! Det bliver spændende, om han kan bevare dem...


I gruppe 1 kunne Jeppe selv afgøre det hele, mens Jens nok ville gøre, hvad han kunne for at spolere det for ham. Imens kunne undertegnede bare koncentrere sig om at vinde over Peder og derefter vente... Men Peder havde forberedt sig, så det var ikke bare lige! Faktisk spillede jeg præcis lige så dårligt, som sidst vi mødtes, og det endda de samme første 9 træk. Måske jeg skulle have forberedt mig også... Men heldigvis (for undertegnede) spillede Peder ikke optimalt derefter, så jeg fik redet stormen af og begyndte at pille bønderne fra ham, og så gad han ikke mere.


Og Jeppe gjorde det så - afgjorde det hele selv. Jens kom rimelig galt afsted fra starten af, hvor alt initiativ lå hos Jeppe, og da Jens samtidig valgte "Døring-varianten" gik det helt galt. Så Jeppe sluttede i SLS med sin første lokale turneringssejr. Undertegnede fik 2. pladsen.


- Sigurd

FRA TURNERINGSLEDERNE


LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 5/2 kl. 19.00

Tirsdag 19/2 kl. 19.00

Tirsdag 5/3 kl. 19.00

Tirsdag 19/3 kl. 19.00

Tirsdag 26/3 kl. 19.00

Tirsdag 9/4 kl. 19.00

Tirsdag 23/4 kl. 19.00

TURNERINGSLEDERE

Peder Skotte (hoveddommer)

Sigurd Marthendal

PRÆMIER

Alt indskud minus EMT-afgift går til præmier, altså sammenlagt 980 kr. Præmierne bliver naturalier af en art. Hvilke vil åbenbare sig ved sidste runde.


Der vil være præmier til flg:

Gruppe 1:

Nr. 1-2

Gruppe 2:

Nr. 1-2


Præmierne vi i tilfælde af pointligestilling blive fordelt efter flg. principper i nævnte rækkefølge:

  • Korrektionsberegning
  • Indbyrdes parti
  • Flest gevinster med sort

AFBUD

Afbud skal meddeles både turneringsleder Peder Skotte 24 41 19 84 og modstanderen. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Mulige datoer for afbudsrunder:


Tirsdag 26/2 2019 kl. 19.00

Tirsdag 12/3 2019 kl. 19.00

Tirsdag 2/4 2019 kl. 19.00

Tirsdag 16/4 2019 kl. 19.00


Privat aftale - klublokalet kan sikkert lånes på andre dage.


Afbud 1. runde

Henning A. - spiller mod Jeppe tirsdag d. 12/2 kl. 19.


Afbud 2. runde

Henning A. - spiller mod Morten d. 2/4


Afbud 3. runde

Henning A. - spiller mod Peder d. 4/4


Afbud 4. runde

Jeppe - spiller mod Peder d. 2/4


Afbud 5. runde


Afbud 6. runde


Afbud 7. rundeARKIV