SLS Open 17-18

SLS Open 2017/18

Med årets 20 deltagere ser vi for første gang en nedgang i deltagertallet ved vores efterhånden traditionsrige Open. Indtil i år har antallet været støt stigende og toppede sidste år med 28 deltagere. Dette års deltagertal er derfor en pæn tilbagegang. Det er også første gang, der er så få udenbys deltagere. Kun allestedsnærværende Henning Jakobsen fra Maribo har fundet vej hertil i år. Gad vide, hvad der er sket. Måske skal vi til at hænge fysiske sedler op i naboklubberne?


Men lad os kigge på de 2 grupper:


I gruppe 1 bør kampen om topplaceringerne blive mellem Henning A., Michael (vinder 2016) og Sigurd (vinder 2013-15). Men hvem der snyder hvem, og om nogle af de øvrige snyder de 3, bliver spændende at følge. Desværre har lodtrækningen måske spoleret lidt af spændingen, da Michael starter med sine sandsynlige 2 topkampe i de første 2 runder.


I gruppe 2 er der stor ratingspredning, hvorfor der er valgt 2 præmiegrupper. I gruppen over 1200 i rating må Jon og John siges at være favoritter. Jon har vundet gruppe 2 fire år i træk fra 2012-15, og han er nok også mere i træning end John, så han er nok det mest seriøse bud på en vinder. I gruppen under 1200 må Henning Jakobsen være storfavorit (hvad laver han også helt dernede?), men med det spil vi på det seneste har set fra Benjamins side, kunne han godt lave ravage i forudsigelserne. Frank kunne også være en realistisk outsider, men det kræver, at han lægger sin revolverskak på hylden for en stund.


Men under alle omstændigheder er sæsonen nu for alvor i gang, og alle vil nok gøre deres bedste for at slå alle de andre. Så god fornøjelse med det allesammen, og lad os få nogle spændende partier.


- Sigurd

Referat af 1. runde

Første runde gav favoritsejre i partierne mellem Jon og Flemming og mellem Lars og Frank. Benjamin holdt længe gang i stillingen mod Peder, men måtte strække våben til sidst.


Aftenen var præget af en del afbud, så partierne mellem Sigurd og Valerii og Henning A og Michael må finde en senere afgørelse. Finn og Franz spiller deres udsatte parti på torsdag.


I gruppe 1 blev der således spillet to partier. Henning M mod Thor så længe lige ud – og begge parter foreslog undervejs remis flere gange, desværre ude af takt. Så hver gang den ene part var rede til uafgjort, så den anden en chance i at fortsætte. En afslutning med mange matmuligheder v.h.a. dronningen endte med, at Thor fik en bonde i mål, og Henning måtte opgive.

I øvrigt, et - erfaringsbaseret - råd: Hvis Thor tilbyder remis i et lige bondeslutspil, så skal man tage imod. Thor er stærk i bondeslutspil.


Partiet mellem undertegnede og Morten blev en sejtrækker og sluttede med remis efter 64 træk. Jeg kom foran med en bonde efter åbningen, men det var på bekostning af et initiativ til Morten. Undervejs fik jeg godt spil i et parti uden de lette officerer, men Mortens dronning lavede for meget uro på min baglinje så jeg ikke fik ro til at omplacere tårn og dronning så de kunne samarbejde fornuftigt. Et tema var mat i bunden, men ulykkeligvis fik Morten tid til at spille g6, hvilket jeg personligt synes er et fejt træk 😏


I gruppe 2 måtte Svend Aage spejde forgæves efter Vlad, vores nye medlem. Vi håber at han vil komme næste gang, og vi tænker, at det nok er fordi Valerii, som introducerede Vlad til os, ikke skulle spille.


- Jens P.

Referat af 2. runde

Igen en runde præget af afbud, og det er altså lidt op ad bakke specielt i gruppe 2, hvor nu flere partier teknisk regnes som remis for at næste runde kan lægges. Men der er jo gode årsager til afbudene, så det kan nok ikke være anderledes. Husk dog allesammen selv at være proaktive i forhold til at få spillet de udsatte partier.


Igen måtte vi kigge forgæves efter Vlad, men Valerii var der heller ikke i dag, da Morten havde afbud, så måske... Men 6 partier blev da afviklet - 3 i hver gruppe.


I gruppe 1 var der ikke det store drama. Det ratingmæssige topopgør mellem Michael og Sigurd endte remis efter 25 træk. Begge parter overså iflg. Monsteret mulige gevinsttræk eller fordelstræk, men det var ikke de store wauw-træk, der blev overset, og det er også lidt unfair at spørge Monsteret, for ingen af os spiller alligevel på det niveau. Så skal vi se på partiet med almindelige dødelige øjne var remis nok rimeligt. Thor kom en del bagud udviklingsmæssigt mod Jens, men da Jens gik ind i et par afbytninger forsvandt hans fordel, og også dette parti endte remis. Dermed ligger Thor på en meget foreløbig 1. plads. I det klassiske opgør mellem tidligere lærer og elev - Henning & Henning - vandt eleven, altså Henning A.


Diagram 1

Diagram 2

I gruppe 2 vandt Frank over Benjamin, og Peder fik skovlen under Lars. Aftenens sidste parti mellem Finn og Henning J. var nervepirrende at følge. Mest fordi Finn havde flere gevinstchancer undervejs, som ikke blev udnyttet.


Hen mod slutningen af partiet opstod stillingen i diagram 1, hvor Finn med de hvide brikker var i trækket. Han spillede Kc5, mens flere af os tilskuere sukkede indvendigt. Hvorfor? Fordi Txa2 er langt bedre. Hvis sort slår det "gratis" tårn, får hvid en ny dronning med skak. Men ok - så godt er trækket så heller ikke, for hvis sort bare spiller tårnet til c8, får han den hvide bonde, og partiet er teknisk remis. 2 træk senere opstår dog stillingen i diagram 2, hvor Henning netop har spillet Kc8?? Grunden til de 2 spørgsmålstegn er, at Finn nu kan sætte mat i 2 eller vinde det sorte tårn ved at spille Td1! Sort kan kun komme ud af matten ved at ofre tårnet med Ta6+, og så er partiet tabt. Desværre så Finn det ikke og spillede Kc6, og partiet endte kort efter remis.


- Sigurd

Referat af 3. runde

Hermed et kort referat fra 3. runde – overvejende set fra min plads. Og da jeg ikke rigtigt fik set noget fra gruppe 2, må man ty til turneringstabellen for at se resultaterne, hvis ikke en frisk mand fra gruppen kan indlevere et referat!

 

Runden var plaget af nogle afbud heriblandt Mortens triste trækken fra turneringen. Vi håber alle, at han snart kommer ovenpå igen, og vi snart får glæde af hans gode og positive selskab i klubben igen!!

 

I gruppe 1 blev derfor kun spillet 2 partier. Jeg skulle med hvid møde en rusten Vallerii, der ikke har spillet i over et år. Jeg havde til lejligheden overvejet at tage en dåse WD40 med til partiet, og det var nok også nødvendigt. 😊 Vallerii fik nemlig ikke spillet åbningen så godt, og kom hurtigt til at stå lidt trykket. Jeg fik på den anden side heller ikke spillet så præcist i angrebet, og da Vallerii samtidig fik vist, at han trods turneringspausen stadig kan spille skak, fik han forsvaret sig godt, og var tæt på at komme ud i et lige slutspil. Helt ude af problemer kom han dog aldrig, blandt anden fordi hans konge var helt blottet med alle de tunge officerer på brættet samt en let. Og helt galt gik det, efter jeg i begyndende tidnød overså et nærmest vindende træk og nøjedes med at sætte en lille fælde op, som Vallerii valgte at bide på. Det kostede dronningen og partiet.


På brættet ved siden af spillede Jens mod en stærk spillende Henning Andersen. Henning spillede Philidors forsvar, der var camoufleret som en passiv Caro Cann. Jens fik aldrig udnyttet den lidt upræcise trækomstilling, og Henning fik hurtigt aktiveret sine officerer. Og så gik det vist stærkt, for kort tid efter hørtes lidt brokkeri ovre fra Jens’ side af brættet, og så kunne Henning rejse sig som vinder.


- Michael


Fra gruppe 2 har redaktøren kun fået den oplysning, at Frank nu er ubesejret i 3 år i sine mange opgør med sin far Flemming.


- Sigurd

I gruppe 1 var der afbud fra Mogensen, og det betød, at Henning A. og Michael kunne spille deres udsatte parti fra 1. runde. Thor må siges at være flyvende. I et positionelt godt spillet parti vandt han over Valerii og har allerede på nuværende tidspunkt langt over sin forventede score.

Undertegnede havde fornøjelsen af formand Jens' selskab på den anden side af bordet. Kravene for mig er klare i resten af turneringen. Hvis jeg vil beholde mit ratingtal, skal de 4 sidste kampe vindes! Lidt af et pres. Da Jens derfor efter træk 20 tilbød remis, måtte jeg lige synke en ekstra gang. Jeg har i den seneste tid haft rigtig dårlige erfaringer med at afslå et remistilbud, jvnf. mit referat fra Faxe Dag EMT. Endnu engang valgte jeg efter lang betænkningstid at afslå. Jeg syntes min fribonde så bedre ud end Jens'. Det viste sig senere at holde stik, og det lykkedes mig at vinde tårnslutspillet.

Henning og Michael var de sidste, der blev færdige. Michael var kommet foran med en bonde tidligt i spillet, og dette forspring blev senere udvidet til 2 bønder. I tidnøden til sidst, hvor der hele tiden blev spillet med de tillagte sekunder, var det Michael, der havde det bedste overblik og kørte slutspillet hjem.


I gruppe 2 var Frank godt tilfreds med at være på besøg ved "bord 1". Han var der dog ikke særlig længe, for Jon kørte ham temmelig hurtigt over. Benjamin fik sit første point, da han besejrede Franz, og rygterne vil vide, at han spillede temmelig godt. Peder har kurs mod at vinde gruppen, og den kurs opretholdt han med en sejr over Finn. Lars stod tykt til gevinst mod Henning J, der kun havde en sortfeltet løber mod Lars' tårn og en del bønder færre. Det eneste Lars skulle være opmærksom på var netop de sorte felter, og det var han ikke, for pludselig stod konge og tårn på samme sorte diagonal, og det tilbud var Henning ikke sen til at udnytte, og med et rent tårntab gav Lars op.


- Sigurd

Referat af 4. runde

Referat af 5. runde

Kraftigt mandefald til denne runde udskød flere af de vigtige kampe, så spændingen er delvis udskudt. Det gælder i hvert fald i gruppe 2, hvor topopgøret mellem Jon og Peder må vente til 2. januar. I deres fravær overtog Henning Jakobsen 1-pladsen for en stund, men med en kamp mere. Ingen tvivl om, at det bliver én af de 3, der bliver gruppevinder.


I gruppe 1 startede Jeppe sin indtræden i gruppen ved fuldstændig hæmningsløst at tromle hen over undertegnede - med en del hjælp fra mig. Henning M. og Valerii delte, og Michael vandt over Jens, men måske gav Jens for tidligt op. Det fortæller han om i dokumentet ude til højre.

Referat af afbudsrunde

4 partier blev afviklet ved denne officielle afbudsrunde. Herefter kører turneringen for fuld skrue igen. Peder har skrevet om de 3 af kampene i næste afsnit. Redaktøren kan tilføje, at Henning M. vist gik helt galt i åbningen, for efter få træk var han bagud med en officer og havde en ødelagt rokade. Resten af partiet var spil til ét mål, selvom Henning bed fra sig længe og indædt.


- Sigurd


Henning A og Thor fik sig et langt og lige spil, hvor der længe blev kæmpet med dronning og tårn hver, og desuden havde H. A  løber mod Thors springer. Det så længe ud til lige spil, men desværre fik Thor sat sit tårn i slag for løberen.


Lars og Finn havde et tæt spil med de fleste brikker på brættet. Lars fik et tårn frem på 8. række og fik bundet Finn's konge bag en springer, så Lars kunne indlede et langt matangreb. Finn forsøgte længe men til sidst var der skakmat.

 

Jon og undertegnede havde et tæt parti, hvor Jon forsøgte sig med et bondeangreb på kongefløjen, men med 2 springere og lidt held og de rigtige afbytninger lykkedes det at holde stillingen. Jeg tilbød remis efter 37 træk. Så fik jeg endelig spillet lige op med Jon.


- Peder

Referat af 6. runde

3 afbud så kun 6 spillede partier. Eller det skulle vise sig, at det kun blev til 5 spillede, for Valerii dukkede ikke op, og det lykkedes først noget senere på aftenen at få fat i ham. Han havde ikke kunnet melde afbud, så måske var der bøvl med grisebasserne. Det betød jo så, at Henning A. vandt uden kamp.


Kamp var der så til gengæld i de øvrige partier. Jens har sendt flg. om sit parti mod Mogensen:


"Efter hvids 20. træk Ld2 er vi nået til denne stilling, som ifølge Fritz er helt lige. Hvordan kommer sort videre, når han nu så frygtelig gerne vil vinde? Der skal selvfølgelig tages en chance.


Et bondefremstød som e5 ser ikke umiddelbart ud som om det giver mening, og efter dxe5 er bonden på d5 oven i købet truet af såvel hvids dronning som springer. Selvfølgelig slår dronningen ikke først, på grund af Sb6. Men hov! – hvis d4 og Se3 er væk, er der jo pludselig en skak på c5 med dronningen, og hvids springer er truet, når den nu står på d5.


Vi kigger altså lidt på det. Hvis kongen flytter for skakken eller en brik går i mellem, falder springeren, så hvid spiller selvfølgelig springeren tilbage til e3.


Kan sort få noget ud af at springeren så er bundet til kongen? Er e5xf4 og / eller Sc5 muligheder for at score materiale, når nu springeren er spiddet? Te8 er jo også med i truslen efter exf4.


Men sorts dronning står jo så på c5. Hvad med hvids b-bonde, kan den true dronningen væk, hvis han spiller b5? Og er det hele så ødelagt? Hvis sorts springer er spillet til c4, kan den sorte dronning opretholde bindingen ved at gå til b6 eller a7. Tja, tja, bum-bum. Og se: Den hvide dronning står i slag efter eventuelt Te8xe3! (Lxe3, Dxe3+, og dronningen er dækket af bf4.)


Det ser da lovende ud. Vil Mogensen tro at han kan vinde en bonde på d5? Ja, uden tvivl! Er den sorte stilling ødelagt, hvis han spiller fxe5? Næh, ikke sådan da. Hvis han fravælger dxe5 i første omgang, tør han sku nok heller ikke senere. Og det bliver vistnok noget af det samme alligevel. Så: Avanti popolo!! J


Sort spiller 20.-,e5, og partiet fortsatte: 21. dxe5, fxe5 22. Sxd5, Dc5+, og hvid siger farvel med 23. Le3?? Partiet fortsatte fem træk endnu, før hvid besluttede at det var nok."


Peder giver også sit besyv med:


"Peder mod Svend Aage. Efter at jeg havde vundet en let officer for en bonde, fik jeg desværre placeret en springer på a7. Det kostede mindst 3 træk at få den i spil igen, og imens fik Svend Aage etableret 2 fribønder på d og e linierne. Den ene bonde kostede min springer, den anden kom frem på syvende række. På det tidspunkt havde vi begge dronninger og alle tårne. Svend Aage's ene tårn var dårligt placeret. Jeg fik stirret mig blind på en mulig skak med tårn dækket af bonde, med forvandling til dronning, og gik helt galt i byen. Herefter vandt S.A nemt."

Referat af 7. runde

Henning J og Svend Aage gør klar til kamp.

Selv 7. og sidste runde blev ramt af flere afbud, så det var en noget uskøn afslutning på en turnering, der var særdeles plaget af spillerudskiftninger og afbud. Men færdigspillet blev turneringen.


I gruppe 1 fik Michael det sidste point gratis og vandt dermed gruppen uden at møde ind. Kampen om 2. pladsen stod mellem Henning A. og undertegnede. Jeg var nødt til at vinde og håbe på en bedre korrektion. Jeg har i hele 2017 og igennem 3 interne opgør mod Henning kun fået sølle ½ point. Hvis jeg ikke skulle fortsætte stimen, var jeg simpelthen nødt til at ryste posen, for vi kender efterhånden hinandens åbningsrepetoire alt for godt. Så det gjorde jeg så - som en pludselig indskydelse. Det var dog næppe åbningsændringen, der gjorde udslaget, men det bragte da os begge ud vores komfortzone. Henning burde nok have vundet, men valgte lidt bonderov, der misplacerede hans dronning, og det gav mig en chance i den anden ende af brættet med officersgevinst til følge, og jeg fik min første sejr over Henning i 14 måneder! Korrektionen gav mig derefter 2. pladsen.


Benjamin har med de sorte brikker nedspillet Jon.

I gruppe 2 vandt Henning Jakobsen fra Maribo ikke bare gruppen men også ikke mindre end 270 ratingpoint! Det manglede også bare - så er han deroppe igen, hvor han hører hjemme. I dagens parti mod Svend Aage var han dog temmelig heldig, da Svend Aage overså en afdækkerskak, der kostede ham et tårn i en ellers vundet stilling. Da Henning J. havde under 1200 i rating, var det 1. pladsen u/ 1200 han fik. 1. pladsen o/ 1200 gik til  Peder på korrektion foran Lars. Benjamin fik en flot og fortjent 2. plads u/ 1200, og den kom i hus efter hvad der må karakteriseres som en nedspilning af Jon! Slutstillingen ses på billedet...


- Sigurd


Peder fortæller om sin kamp og får det sidste ord i denne turnering:


"Frank har jeg det åbenbart svært med. Efter et langt lige spil (81 træk), forærede Frank mig 2 bønder uden nogen kompensation. Den sidste del af spillet kunne sikkert havde været vundet hurtigere og mere elegant, men man må jo spille på det, en synes er mest sikkert.


Da jeg tabte 6. runde, var det, som jeg sagde til Svend Aage, nødvendigt at S.A i sidste runde vandt over Henning Jakobsen, hvilket desværre ikke skete. Tillykke til Henning J.


Med tak til alle for en god turnering med alle de genvordigheder der har været."


- Peder

FRA TURNERINGSLEDERNE

I både gruppe 1 og gruppe 2 er henholdsvis 1 og 2 spillere udtrådt.Hvad det betyder, står beskrevet under de respektive turneringsskemaer på DSUs site. Følg linket nedenfor.


I gruppe 1 er Jeppe indtrådt i stedet for Morten, og han spiller de resterende kampe. Præmiemæssigt er Morten og Jeppe udenfor, og partierne, der spilles mod de 2, regnes ikke med i slutstillingen, men de rates.


I gruppe 2 bedes de udsatte partier spillet hurtigst muligt efter afbuddet, da de regnes for remis i rundelægningen, indtil de er spillet. Jo hurtigere partierne bliver spillet, jo mere korrekt bliver rundelægningen.

Det er afbudsgiverens ansvar at få dem spillet. Husk at informere TL Peder.

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 31/10 2017 kl. 19.00

Tirsdag 07/11 2017 kl. 19.00

Tirsdag 14/11 2017 kl. 19.00

Tirsdag 28/11 2017 kl. 19.00

Tirsdag 12/12 2017 kl. 19.00

Tirsdag 09/01 2018 kl. 19.00

Tirsdag 23/01 2018 kl. 19.00

TURNERINGSLEDERE

Peder Skotte (hoveddommer)

Sigurd Marthendal

PRÆMIER

Alt indskud minus EMT-afgift går til præmier, altså sammenlagt 1400 kr. Præmierne bliver naturalier af en art. Hvilke vil åbenbare sig ved sidste runde.


Der vil være præmier til flg:

Gruppe 1:

Nr. 1-3

Gruppe 2:

Nr. 1-2 over 1200 i rating

Nr. 1-2 under 1200 i rating


Præmierne vi i påkommende tilfælde blive fordelt efter korrektionsberegning.

AFBUD

Afbud skal meddeles både turneringsleder Peder Skotte 24 41 19 84 og modstanderen. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Mulige datoer for afbudsrunder:


Tirsdag 02/01 2017 kl. 19.00


En tirsdag i holdskakugerne, hvis ingen af parterne skal spille holdkamp.


Privat aftale - klublokalet kan sikkert lånes på andre dage.


Afbud 1. runde

Franz - spiller mod Finn 2/11

Michael - spiller mod Henning A. 28/11

Sigurd - spiller mod Valerii 21/11


Afbud 2. runde

John - har trukket sig fra turneringen

Jon - spiller mod Svend Aage 5/12

Morten - har trukket sig fra turneringen


Afbud 3. runde

Henning M. - spiller mod Sigurd 5/12

John - har trukket sig fra turneringen

Morten - har trukket sig fra turneringen


Afbud 4. runde

Morten - har trukket sig fra turneringen

Henning M. - spiller mod Michael 2/1


Afbud 5. runde

Jon - spiller mod Peder 2/1

Lars - spiller mod Finn 2/1

Henning A - spiller mod Thor 2/1


Afbud 6. runde

Franz - spiller mod Flemming 16/1

Jon - spiller mod Henning J. 16/1

Thor - kan ikke nå at færdiggøre turneringen.


Afbud 7. runde

Thor - kan ikke nå at færdiggøre turneringen.


ARKIV