SLS Open 15-16

SLS Open 2015/16

Indledning

22 deltagere er deltagerrekord - hele 4 deltagere mere end sidste års rekord. Men der er plads til mange flere næste år.


I gruppe 1 er det rigtig svært at pege på én favorit. Ratingmæssigt er det jo Michael og Henning A., man skal satse sine penge på, men de skal godt nok i arbejdstøjet for at opfylde deres forventede score. Jens spiller som (næsten) altid solidt, Morten er efter sin lange skakpause nu for alvor kommet i gang, Valerii ved vi spiller fremragende og Sigurd har lige et gevaldigt ratingtab fra sidste sæson, han skal have indhentet. Jan er måske nok lidt rusten efter hans eget udsagn og er lavestratede, men han skal sørme ikke undervurderes! Og så er der "the dark horse", Sonny, som ingen af de andre rigtig kender. Spændende bliver det i hvert fald!


Gruppe 2 er kendetegnet ved et ratingmæssigt stort spring fra top til bund. Også her er det svært at spå om favoritter. Den kommende vinder skal måske findes blandt de 6 højestratede - Finn K., Jeppe, Thor, Henning M., Knud Ole eller Jon, men intet er sikkert, når man ser på, hvem de kan risikere at møde. Henning J. er jo nok den mest erfarne turneringsrotte i hele gruppen, så ham skal man ikke afskrive, og Svend Aage har før vist, at væsentlig stærkere spillere ikke er større, end de kan ligge ned.

Referat af 1. runde

Fuldt fremmøde hvilket i sig selv jo er en rigtig god oplevelse. Dejligt at se så mange mennesker samlet i vores klub.


I gruppe 1 viste Jens, at det at ens modstander er ratingfavorit ikke er noget, der betyder det store. Det gik så ud over Henning A., der nu må klemme balderne sammen for at ramme den forventede score. Michael - Jan var et ratingmæssigt top/bund-opgør, som Michael trak sig ud af som vinder efter et godt set tårnoffer, der fik Jan til at opgive.


I gruppe 2 mødte flere af forhåndsfavoritterne hinanden. Henning M var igen Thors onde ånd, og Jeppe vandt over Finn K. Resten af partierne havde - uden at fornærme nogen - nok den forventelige vinder, selvom rygterne ville vide, at Flemming var meget tæt på at vinde over Finn F.

Referat af 2. runde

Igen fuldt fremmøde. Det er altså lækkert at se så mange spillere på én gang i vores klub. Og snakken gik lystigt, så turneringslederen havde det lidt skidt med at gøre opmærksom på, at klokken var 19.


I gruppe 1 blev der ikke rykket en tomme i stillingen. 4 x remis lyder måske som om, at folk skulle hjem og se landskamp, men det er vist kun Morten og Jan, man kan skyde det i skoene. Sigurd var nede med en bonde, men om det var fodboldkampen, der trak i Jens, eller det var erkendelsen af, at der skulle files godt og grundigt uden sikkerhed for gevinst, der affødte et remistilbud fra Jens, vides ikke. Sigurd var ikke mange millisekunder om at acceptere. Kun partiet Michael/Henning blev spillet helt ud, inden de delte.


Gruppe 2 bød ikke på nogen overraskelser. De fleste af partierne havde den forventede vinder - igen forhåbentlig uden at fornærme nogen. Det lykkedes dog Finn F. at hive et halvt point fra Jon. Kampen mellem Henning M og Knud Ole var nok den eneste kamp, der kunne have gået begge veje. Henning førte med en kvalitet på et tidspunkt, men pludselig lavede Henning en række fejl, der sendte Knud Ole på en rimelig sikker sejrskurs.

Referat af 3. runde

Kun et enkelt afbud i gruppe 1, ellers fuldt hus. Igen gik snakken lystigt, og starten blev lidt forsinket. Måske skal vi fremover starte 19.15 for at få tid til at smalltalke. Men det er vist desværre ikke helt efter reglerne.


I gruppe 1 bliver der godt nok spillet mange remiser. 5 af spillerne har allerede mindst 2 af de resultater på kontoen, og kun 3 spillere har præsteret at vinde et parti. Morten er ved at udvikle sig til turneringens remiskonge, hvilket han ellers kunne have lavet om på i denne runde, da han burde have vundet slutspillet mod Henning A. Men "uglerne" er jo altid så kloge. Kun partiet Michael-Sigurd fandt en vinder. Et spændende parti, hvor Sigurd med de sorte brikker i et kongeindisk forsvar lykkedes med sit stormløb mod hvids kongestilling. Ganske vist vandt Sigurd på tid, men "efterspillet" viste, at han nok havde vundet alligevel.


I gruppe 2 tegner der sig så småt et billede af en Jeppe, der vil revanchere sig for resultatet i Banke Rust. Han mødte Knud Ole, der vist desværre sov lidt på et tidspunkt, hvilket kostede en officer, så nu har Jeppe lagt sig alene i spidsen et helt point foran alle andre. Finn K. måtte af med ½ point til Lars, så nu er der lidt længere vej til toppen for ham. Men der er jo 4 runder endnu, og Jeppe ryger jo nok ind i de fleste af de andre ratingfavoritter, så alt kan ske endnu. Og så skal vi ikke glemme, at Flemming vandt sit parti efter en meget langvarig dyst. Spørgsmålet er, om farmand ikke kan lære sønnike lidt om at bruge tiden.

Referat af 4. runde

Forsinket start - SURPRISE.


I gruppe 1 var Michael til noget eksamen - vistnok i Jylland, så der var kun 3 partier i gang. Sigurd havde bevæbnet sig med lommetørklæder, halspastiller og sprit(til desinfektion), og det kan anbefales. I træk 13 kunne Morten vælge mellem en mat eller at bytte sin dronning for løber+springer. Han valgte det sidste, men fik alligevel et godt modspil med nogle potentielt farlige fribønder. Efter den 2. halspastil var der dog ikke mere at gøre, og Sigurd har dermed lagt rigtig godt fra start. Han mener det vist seriøst med at genvinde den tabte rating. Henning A. vandt over Valerii, og Jan blev presset noget i bund af Sonny, der endte med at lave en gaffel, der kostede Jan dronningen.


Gruppe 2 bød på et par topopgør. Knud Ole vandt over Thor, der ellers var foran med en bonde - jeg siger bare "Banke Rust". De 2 Henninger delte, mens Finn-opgøret endte med sejr til Finn... altså K. Her gik jeres udsendte hjem under dynen, så det sidste parti mellem Jeppe og Jon må I se på resultatsiden.


PS: Det var så Jon, der vandt dette topopgør, og det åbner jo gruppen fuldstændig op igen. 3 spillere på 3 point og en masse andre lige i hælene.

Referat af 5. runde

Forkølelse, travlhed, tømmermænd - årsagene kan være mange, men konsekvensen var at der kun blev spillet seks partier, i resten var der afbud.


Fire partier endte remis, ikke som "pølseremis'er", men efter lang kamp om pointet: Jeppe mod Henning Mogensen, Henning Jakobsen og Niels-Peder, Jan og Henning Andersen og Michael mod Sonny.


Finn og Morten vandt over hhv. Frank og Jens P.

Referat af 6. runde

Så var alle raske igen, tømmermændene var gået væk og travlheden ligeså. Alle havde denne dag prioriteret helt rigtigt, så der var fuldt fremmøde. Som sædvanlig var der en masse praktiske ting, der skulle ordnes og aftales, inden turneringen kunne starte, men det bliver taget med godt humør af de udenbys spillere, der er med.


I gruppe 1 tog Jens og Valerii en forholdsvis hurtig remis, og dermed har Valerii vippet Morten af tronen som den ukronede remiskonge. Henning A. stod ret hurtigt i partiet til tab mod Sonny, men han kæmpede tappert videre og fik også et vist modspil, men forgæves. Det er vist ikke lige Hennings turnering. Jan smed lidt om sig med bønderne mod Sigurd, og det er nok ikke den rigtige strategi for at få skovlen under ham. Der skal gå meget galt for Sigurd nu, hvis han ikke skal gå til tops i turneringen, idet han "blot" behøver 1 point samlet i de 2 kampe, han mangler for at hive sejren hjem udelt. Men selvfølgelig håber Michael, at Sigurd kun får max ½ point, for så kan han blande sig i topstriden. Sonny har også en teoretisk chance for at blande sig. Sikkert er det, at præmierne skal fordeles mellem Sigurd, Michael og Sonny.


I gruppe 2 er det sandsynlige vinderfelt blevet indsnævret efter dagens kampe. Thor og Henning M. er realistisk set ude af spillet om topplaceringerne. Jeppe og Jon ligger rigtig godt, men den udsatte kamp mellem Jon og Knud Ole bliver afgørende for, om Knud Ole blander sig i toppen. Finn K. hænger stadig på, og Henning J. og Peder er også pludselig kandidater. Men med 4 udsatte partier kan meget endnu nå at ske. Jeres udsendte medarbejder fik ikke set så meget af, hvad der skete på brætterne i gruppe 2, men jeg fik dog set, at Franz var nede med en springer mod Finn, men var godt i gang med at jagte Finn rundt på hele brættet med en remis til følge. Godt Franz også kom på tavlen.

Runde for udsatte partier

Finn K. og Thor spillede privat hos Finn i Maribo. Finn var den perfekte vært, der udover kaffe også bød Thor på et helt point. Det kan man da kalde gæstfrihed, der vil noget.


Det var så meningen, at hele 3 partier skulle have været spillet om tirsdagen i klubben, men om eftermiddagen indløb der afbud fra henholdsvis Flemming og Knud Ole, der så pga. tidnøden i forhold til sidste runde desværre måtte tabe deres partier - dog uden at disse rates. Så det var kun Svend Aage og Franz, der fik afviklet deres parti med Svend Aage som vinder. Lidt ærgerligt, at Jon og Knud Ole ikke fik spillet, når de begge havde muligheden for en topplacering. Resultatet betyder, at Jon nu ligger alene i spidsen med 5/6 og dermed kan afgøre det selv i sidste runde mod Svend Aage, som til gengæld selv kan få en topplacering ved at vinde over Jon. Jeppe må læne sig lidt tilbage og håbe på, at Svend Aage vinder, og at han selv gør det samme, for så vinder Jeppe turneringen. Vinderen skal derfor findes mellem disse 3 spillere. Finn K., Henning J. og Peder kan kun gøre sig forhåbninger om de sekundære placeringer.


Breaking news: Det lykkedes Sigurd at vinde over Valerii i deres udsatte parti. Dermed har Sigurd sat sig tungt på 1.-pladsen i gruppe 1 - med hele 1½ point foran Michael inden sidste runde kan han ikke længere indhentes.

Referat af 7. runde

Som Morten udtrykte det lidt i spøg "vemodigt" - ja, den uigenkaldelige afslutning på en god turnering, hvis redaktøren selv skal sige det. Men jeg synes jo også (måske ikke overraskende), at både resultatet (specielt i gruppe 1) var spændende, turneringen var godt ledet og at alt gik op i en højere enhed. Men udover ros til mig selv skal der også lyde en speciel tak til Peder, som fik sin debut (eller snarere re-debut) som turneringsleder, og den indsats kan der ikke gives roser nok for. Alting fungerer bedre, når der løftes i flok. Ligeledes skal der adresseres en stor ros til deltagerne i turneringen, som jo har deres store andel i, at alt forløb gnidningsfrit og uden dramatik på den ufede måde. .


Dramatik havde Sigurd jo så sørget for at fjerne alle tilløb til i gruppe 1, som han allerede havde vundet inden denne sidste runde. Spørgsmålet var udelukkende, hvor stort forspringet skulle være. Det blev stort, da Henning A. desværre heller ikke fik lavet hul i Sigurds plankeværk, der altså vandt med hele 6½/7 og en gevaldig ratingfremgang. Det er 3. år i træk, at Sigurd sætter sig på 1. pladsen i denne turnering. Michael kunne selv afgøre, om han skulle have 2. pladsen, og den ville han åbenbart gerne have, og det gik så ud over Valerii. Sonny fik sig kilet ind på 3. pladsen efter kun at have tabt til Sigurd i første runde. Dejligt igen at se en Nakskovspiller repræsentere sin klub så stærkt. Vi håber på et gensyn til næste år, og tag gerne flere med fra Nakskov.


I gruppe 2 vandt Jon for 4. år i træk! En sjov detalje er, at det er 3. år i træk, at Jon har vundet med 6 point, og det er kun fordi turneringen i 2012 kun var en 5 runders turnering, at det ikke også skete der. En imponerende driftssikkerhed. Jeppe tog sig af 2. pladsen med 5½ point og vandt en hel del af sin tabte rating tilbage. På 3. pladsen fik Finn K. så kilet sig ind. Altså alt i alt ikke de store overraskelser i forhold til forudsigelserne i indledningen. Så var der udlovet en ekstra præmie til bedst placerede spiller under 1300, og den tog Svend Aage sig af - heller ikke her de store overraskelser.


Vi håber allesammen på et gensyn til næste år, hvor vi gerne skulle slå deltagerrekorden endnu engang.

LINKS

SLS Open 2014

SLS Open 2013

Første år hvor en af klubbens egne spillere vinder turneringen.

Jon må i år dele 1. pladsen med Svend Aage.

SLS Open 2012

Jan vinder sidste runde uden kamp.

Gruppe 2 vindes (næsten) suverænt af Jon.

SLS Open 2011

Den første Open vindes af Søren fra Maribo.