SLS Open

SLS Open 2022

Velkommen til den 10. udgave af SLS Open. Dejligt at kunne byde velkommen igen efter at turneringen måtte afbrydes i 2020 og helt aflyses i 2021 pga. Corona. Vi er i år 16 deltagere, hvilket jo er et perfekt antal til vores turnering. Selvfølgelig havde vi da gerne set et højere antal deleligt med 8, og det er lidt langt fra rekorden på 28 fra 2016/17. Men jeg er sikker på, at vi 16 nok skal få nogle hyggelige timer i selskab med de royale brikker og hinanden. Det bliver rimelig overskueligt med to 8-mands grupper, så der er god chance for at planlægge i tilfælde af afbud. I år dejligt med 5 udenbys spillere fra både Maribo, Næstved og Nykøbing F.


Et kig i krystalkuglen må give favoritværdigheden til Henning A. og Sigurd i gruppe 1, men lur mig om ikke, der bliver benspænd undervejs. Og benspændene kan komme fra alle sider. Der bliver ikke nogen "walk overs" i denne gruppe, og jeg kunne godt vove det ene øje ved at forudsige en masse kampskak men alligevel en del remiser. Spændende bliver det også at se, hvordan Matthias Rasmussen fra Maribo klarer sig i dette selskab.


I gruppe 2 bliver det svært at pege på en favorit. Personligt vil jeg nok sætte de bedste odds på Henning Jakobsen fra Maribo, men at sætte sine penge på det, vil ikke være noget, man bliver rig af, for oddsene er ikke høje. Måske er dette turneringen, hvor Jon får genfundet fordums spillestyrke, og så har de andre i gruppen ikke en chance. Klaus Nedergaard er en spiller i fremgang, så måske har han også tænkt sig at blande sig denne gang. Og så er Svend Aage og Peder altid gode garanter for godt spil og overraskende resultater.


God turnering til alle.


- Sigurd

Referat af 1. runde

Så startede sæsonens sidste EMT turnering, SLS Open. 16 deltagere har fundet plads, det er en beskeden tilbagegang, men betyder samtidigt at vi har kunnet oprette to 8-mands grupper. I klubben prøver vi på at veksle mellem de forskellige tilrettelæggelsesformer; Monrad, Schweizer og alle-mod-alle. Alle-mod-alle grupper har den fordel, at man ved, hvem man skal spille mod allerede ved turneringens start. Det er der nogen, der foretrækker. 

 

Det betød bl.a. at jeg havde lejlighed til at kigge tidligere opgør igennem mod min modstander, som var Henning Andersen. Henning har på det seneste brugt ”Pircs åbning”: 1, e4, d6, og den havde jeg så brugt tid på.  

Men det fik jeg ikke noget ud af 😊 Henning spillede Siciliansk, og vi kom ud i Grand-prix angrebet, med et tidligt hvidt f4. 1.e4,c5 2.Sc3, Sc6 3.f4, som er den autoriserede spillemåde i modsætning til f4 i 2. træk. 

Fra partiet er her et par kritiske stillinger, hvor jeg - med hvid - havde kunnet spille bedre, end jeg gjorde: 

 

I denne stilling har jeg givet bonden på e4 for at få truslerne på f7, f.eks.: Dh5 efterfulgt af Dd4. Det er bare ikke nogen god ide, da sort svarer med e6, og De7, hvis hvid slår e6 med løberen. Det kan man jo gøre, da sort ikke kan slå igen med bonden på f7. Derefter er e-linjen meget kritisk for hvid. 

 

Jeg spillede fejlen 12. Dh5?, men Henning så ikke e6-De7 muligheden. Han giver bonden igen ved at spille 12. -, d5 13. Lxd5, Sd6, hvorefter f7 er dækket. 

 

Det rigtige, hvide træk i stillingen er 12. Lxf7, hvorefter hvid vinder materialet tilbage med dronningeskakken på h5. I forhold til partiet kommer sorts konge en tur ud i den friske luft, hvad der havde være meget bedre – for hvid 😊 


I det næste diagram er vi nået til stillingen efter 21. -, Kf8. Det er klart, at hvid må forholde sig til springermanøvren Sf5-e3 eller Sf5-g3. Begge dele er lige ubehagelige. Det er imidlertid også sorts eneste mulighed for at lave rav i den. 

 

Stillingen er samtidigt min sidste chance for at fastholde fordelen. Jeg tør dog ikke udfordre med det korrekte 22. g4, af frygt for svaret h5. Det er der dog ingen grund til at bekymre sig om. Efter trækkene 22. g4, h5 23. f5! står hvid stadig fint. 

 

Trækket g4 var som nævnt det eneste med en chance, og da det blev fravalgt, var de næste 8 træk en lang nedtur for mig, hvor jeg tabte tråden i komplikationerne. 

 

Så partiet endte med gevinst til Henning. Surt nok. 

 

Ved siden af sad Henning Mogensen og spillede sort mod Jan Ambirk. På et tidspunkt endte den ene sorte løber med at blive indespærret og falde for en bonde på kongefløjen. Henning fik imidlertid et fint angreb stablet på benene med et par bønder i truende nærhed af Jan’s konge. 

Det rakte dog ikke til gevinsten, og efter yderligere en tanketorsk måtte Henning M. give fortabt. 

 

Matthias fra Maribo havde sort mod Jan Andersen. Nu er det sådan, hvis man med sort vil spille Hollandsk 1. d4, f5 !? mod Jan Andersen, så skal man vide, hvad man vil gøre mod 2. h3 og de forskellige voldsomheder, der er i Korchnoi-angrebet… Jan har dog været så venlig, at løfte sløret lidt for, hvordan det gik i hans parti og bidraget med flg:


"Mit parti mod Mathias Rasmussen fra Maribo blev en sand miniature. Det er ikke hver dag i  mit skakliv, at jeg får lov til at vinde på den måde. I diagramstillingen efter træk 13 står han - efter at have tabt et tårn - over for enten en mat eller at miste dronningen. Partiet varede blot 10 minutter:

1. d4, f5 2. h3, Sf6 3. g4, fxg4 4. hxg4, Sxg4 5. Dd3, Sf6? 6. Txh7!, d5 7. Txh8, Le6 8. Dg6+, Kd7 9. Lh3, Sc6 10. Lxe6+, Kxe6 11. Sf3, Sb4 12. a3, Sc6 13. Sg5+, opg. (Slutstillingen i diagrammet)".


Og således advaret må den ærede læser imidlertid selv søge løsningen på, hvad man så gør. Indtil man eventuelt har fundet medicinen, vil det herfra blive anbefalet at lade være med at spille Hollandsk mod Jan. 😊 

Matthias var således først færdig tirsdag aften. 


De øvrige partier havde jeg ikke nok tid til at følge med i, så her må vi nøjes med resultaterne: 

Klaus Nedergaard vandt over Lars Møller, Niels-Peder Skotte vandt over Franz Mortensen og Jon Kristmundsson vandt over Flemming Simonsen. 

Sidst færdige var Svend-Aage Hansen, som vandt over Henning Jakobsen. 

Partiet mellem Sigurd Marthendal og Knud-Ole Olsen er udsat til en senere lejlighed. 


- Jens P.

Referat af 2. runde

Fuldt fremmøde - 8 partier - 16 spillere. Sådan! Til gengæld var det en hurtig aften. Ved 9-tiden var det kun undertegnede og Jan, der var tilbage. Alle andre var færdige. Var der fodbold i fjerneren...?


Der skete ikke de store overraskelser. I gruppe 2 lader Peder dog til at have tur i den, og det gik ud over Jon. De 3 øvrige partier i gruppen endte som forventet.


I gruppe 1 skete heller ikke de store overraskelser. Det styrkemæssigt mest jævnbyrdige parti fortæller vinderen Jens om: "I anden runde spillede jeg sort mod Henning Mogensen. Henning veksler mellem forskellige åbninger, så forberedelse er der ikke meget mulighed for. Vi har dog spillet mange partier efterhånden, så jeg var da fortrøstningsfuld.


Sejren kom i hus allerede efter 18 træk. Henning spillede for passivt, startende med at undvige Froms gambit.

Jeg havde selv den udelte glæde at spille et fejlfrit parti, hvor jeg - ifølge ”Fritz” - valgte det bedste eller det næstbedste træk hver gang. Det gjorde Henning så ikke 😊


Partiet kan gennemspilles til højre".


Undertegnede var blevet udfordret af vores formand til at spille hollandsk mod Jan, men jeg havde ikke haft tid til at studere åbningen, så jeg anså det ikke for smart at bevæge mig for meget ind på Jans hjemmebane. Det blev en kongeinder som svar på Jans 1. d4. Jan spillede 4-bonde varianten (d4, c4, e4 og f4), og sorts opgave er her at ødelægge den bondeopstilling med d6 efterfulgt af c5. Hvis det lyder lidt for uoverskueligt, får I lige trækkene her: 1. d4, Sf6 2. c4, g6 3. Sc3, Lg7 4. e4, d6 5. f4, O-O 6. Le3, c5 7. d5, e6 8. Ld3, exd5 9. cxd5.


Jan fik ikke rokeret, og det var nok hovedårsagen til, at det gik galt. Han spillede for meget med bønderne på kongefløjen og mistede centrum: 9. -, Te8 10. h3?, Sxe4 - der røg en bonde - 11. Sxe4, f5 12. Dc2, fxe4 13. Lc4, Dh4+ 14. Kd2, Ld4 - Selvom jeg langt fra spiller de bedste træk hverken her eller senere, står Jan så dårligt, at næsten alt virker for sort. 15. Se2, Sd7 16. g3, Df6 17. Tab1, Sb6 18. g4, Ld7 19. b3, a6 20. Tbf1, Lb5 21. f5, Lxe3+ 22. Kxe3, De5 23. fxg6, hxg6 24. Tf4, Sxd5+ 25. Lxd5+, Dxd5 26. Sc1???, Dd4#. Så fik man lov at slutte af med en hjælpemat i 1.


- Sigurd

Referat af 3. runde

Lars var Corona-ramt, så der manglede lige 2 spillere, men ellers var resten mødt frem. Desværre for kaffedrikkerne var Flemming den anden spiller, der pga. Lars' afbud ikke kom, og det betød lidt overraskende ingen kaffe... Gad vide om det havde indflydelse på nogle af  resultaterne...


I gruppe 1 var der lagt op til både nogle spændende og et enkelt klassisk opgør.

I kategorien spændende hørte Jens/Knud Ole. Knud Ole havde fået blod på tanden ved at vinde over Henning A. (igen), da de spillede 4. runde på forskud for 1 uge siden, så han havde det store smil fremme og masser på selvtillidskontoen. Vi lader Jens berette fra opgøret, som kan ses i sin helhed til højre:


"I 3. runde stod modstanden på Knud Ole, som i det seneste opgør havde vundet over Henning Andersen. Knud Ole er der meget god grund til at have respekt for.

Derudover spiller han sjældent de ”godkendte” åbningstræk, så man gør klogt i at være opmærksom fra træk 1. Knud Ole valgte i partiet at placere sin dronning udsat, og spillede derefter overraskende henholdende, så jeg havde godt spil. Igen havde jeg den meget tilfredsstillende oplevelse at tjekke trækkene op mod computeren, som - selvom den havde forbedringsforslag - viste at jeg faktisk ikke begik nogen fejl."


Undertegnede havde ikke den samme tilfredsstillelse ved gennemgangen af mit parti mod Matthias. Det var en hel del af tiden nogle tamme træk. Der var ikke deciderede fejl før til sidst - bare tamme træk. Hver gang jeg stod til gevinst (iflg. hjemmedatamaten), sørgede jeg meget venligt for at bringe Matthias ind i spillet igen til en lige stilling. Matthias tilbød remis i træk 37 i en objektivt set død remisstilling, men som skakmæssig uforbederlig optimist afslog jeg og ønskede at teste hans slutspilsevner. For én gangs skyld var det et godt valg - jeg plejer oftest at tabe, når jeg afslår remis! Det burde jeg også have gjort her på et tidspunkt, men vi er kun mennesker, og jeg vandt slutspillet efter en lang og sej 80-trækker. Matthias spiller faktisk ret godt. Advarslen hermed givet videre!


Partiet Jan/Jan endte remis efter aftale, så "vores" Jan er tæt på allerede at have fået sine forventede point.


I kategorien klassisk opgør finder vi Henning/Henning - aka lærer og elev - aka Mogensen/Andersen. Det faldt ud til elevens fordel.


I gruppe 2 kører Klaus Nedergaard med klatten med nu 3/3 og alene i spidsen. Han vandt over Peder, og det var samtidig et af de foreløbige topopgør. Samtidig vandt Jon over Svend Aage - også et af topopgørene.


- Sigurd

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 8/2 2022 kl. 19.00

Tirsdag 22/2 2022 kl. 19.00

Tirsdag 1/3 2022 kl. 19.00 - afbudsrunde

Tirsdag 8/3 2022 kl. 19.00

Tirsdag 22/3 2022 kl. 19.00

Tirsdag 29/3 2022 kl. 19.00

Tirsdag 5/4 2022 kl. 19.00

Tirsdag 12/4 2022 kl. 19.00 - afbudsrunde

Tirsdag 19/4 2022 kl. 19.00

PRÆMIER

Der vil være præmier til flg:

Gruppe 1:

Nr. 1-2

Gruppe 2:

Nr. 1-2


Præmierne vil i tilfælde af pointligestilling blive delt.

AFBUD

Afbud skal meddeles både turneringsleder

Sigurd Marthendal 93 95 79 63

og modstanderen senest kl. 17 på spilledagen. Afbud efter dette tidspunkt regnes som udeblivelse, altså som et ratet tabsparti. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Afbud 1. runde

Sigurd - spiller mod Knud Ole tirsdag d. 12/4 kl. 19 i klubben


Afbud 2. runde


Afbud 3. runde

Lars Møller - spiller mod Flemming tirsdag d. 12/4 kl. 19 i klubben


Afbud 4. runde

Henning A. - spiller mod Knud Ole tirsdag d. 1/3 kl. 19 i klubben


Afbud 5. runde

Klaus N. - spiller mod Henning J. tirsdag d. 12/4 kl. 19 i klubben

Jon - spiller mod Franz tirsdag d. 12/4 kl. 19 i klubben

Jan Andersen - spiller mod Henning M. ti. d. 12/4 kl. 19 i klubben


Afbud 6. runde


Afbud 7. runde

Jan Ambirk - taber uden kamp til Henning A.

Henning M. - taber uden kamp til Sigurd

Knud Ole - taber uden kamp til Jan Andersen

TURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal (hoveddommer)

Peder Skotte

ARKIV

Referat af 4. runde

Igen fuldt fremmøde på nær et enkelt forudspillet parti i gr. 1. Denne gang var der kaffe... OG så var der ikke mindst indvielse af vores spritnye brikker. Efter meget corona-lang leveringstid dukkede vores 16 nye, flotte sæt skakbrikker op på formandens dørtærskel, og i dag var de så sat frem til os benovede spillere. Det var en sand fornøjelse (for nogle af os...) at sætte fingrene på helt nye og jomfruelige (ment på en ikke-krænkende måde) brikker.


I gruppe 2 var der i denne runde en tendens til, at pointene ikke blev tildelt helt efter fortjeneste. Svend Aage var foran med officer og et par bønder mod Klaus Nedergaard, men gik så lige i en mat. Klaus indrømmede selv bagefter, at det var tyveri ved højlys dag. Dermed fører Klaus sig frem med den flotte score 4/4.

Franz var stort foran mod Lars, men han syntes heller ikke, han ville være bekendt at tage sejren, så han fik Lars tilbage i spillet i en grad, så Lars vandt. Også lidt af et tyveri.

Til gengæld var Jons sejr over Henning J. og Peders sejr over Flemming reelle nok og blev hevet hjem uden brug af kriminelle metoder.


I gruppe 1 havde Knud Ole og Henning A. spillet på forskud, da Henning er en tur i det svenske i denne uge. Og Knud Ole er i den grad blevet Hennings onde ånd. For 2. gang indenfor kort tid snød Knud Ole Henning i en ellers tabt stilling. Så også her var der kriminelle undertoner, da Knud Ole trak hele pointet i land.

I gruppens bundopgør vandt Matthias over Henning M. Dronningeslutspil er svært, og Hennings konge og dronning blev for adskilte til, at de kunne gøre fælles front mod Matthias' samme.


Jens og Jan A. delte (ikke overraskende), og det var Jens mest glad for, som han fortæller om her:


"Hvid har til venstre netop spillet Dd4 med trussel på a7 og e5. Jeg vælger at dække bonden med Sb5 og ideen, at løberen på e3 falder for Td8, efter det hvide slag på Se5. 

Det er ikke nogen god ide, fordi Tårnet, når det står på e3, trues af både den hvide dronning og springeren efter hvidt Sxe5. 

Efter trækfølgen 17. Dxe5, Te8 18. Dg5 (eneste træk), Txe3 19. Sxd5, har sort tabt en bonde, som det ses i diagrammet til højre. 

 

Den rigtige sorte spillemåde er 16. Sec4, hvorefter slag på a7 medfører tabet af løberen på e3 efter  17. Dxa7, 18. Sb5 som i diagrammet til venstre. 

Efter 17. Sec4 må hvid derfor spille Lf2, og sort har fordel, stadig med trækket Sb5 efterfulgt af Dd3, som i diagrammet nederst til højre. 

Jeg kan godt lide at spille med to aktive springere. Desværre er de lige så udfordrende at håndtere i angrebet, som de er i forsvaret. 

Resultatet blev remis på Jans forslag. Det tog jeg imod, en bonde nede."


Undertegnede havde forberedt mig lidt på Jan Ambirk, da jeg efter et kig i de Marthendalske skak-annaler (absolut med 2 n'er!) til min skræk havde opdaget, at jeg havde tabt vores seneste 2 opgør. Det måtte der gøres noget ved! Det gjorde det også lidt nemmere at forberede mig, da jeg ved skæbnens lune nu skulle have hvid for 5. gang i træk mod ham. Jeg satsede på, at han på mit 1. e4 spillede enten Alekhine varianten (1. -, Sf6) eller Petroff (også af nogle kaldet russisk - 1. -, e5 2. Sf3, Sf6). En af de 2 havde han spillet i de sidste 3 indbyrdes partier. Og Jan valgte den sidstnævnte, som jeg har spillet en del i lynskak på nettet. Her spiller jeg den skarpe variant med springeroffer (3. Sxe5, d6 4. Sxf7, Kxf7), og det går som regel godt med kort betænkningstid, men det tør jeg ikke spille i et EMT parti, fordi det kræver utrolig præcision fra hvids side at fortsætte spillet efter offeret.


Nå, men tilbage til partiet med åbningen, der set i lyset af den nuværende situation i Ukraine egentlig burde boykottes... Jan smuttede ud af teorien allerede i træk 3 med et iflg. hjemmedatamaten dårligt træk: 1. e4, e5 2. Sf3, Sf6 3. Sxe5, Sc6?! Men et træk er jo kun dårligt, hvis modstanderen spiller det bedste svar, og det gjorde jeg så ikke. Og dette var symptomatisk for de første 24 træk i partiet; Jeg stod bedst hele tiden (vandt en bonde i træk 7), enten med fordel eller med klar gevinst, men lavede så ikke lige de bedste træk, der kunne have afgjort partiet nemmere, og så kom Jan lidt ind i kampen igen, indtil han lavede endnu et dårligt træk.


Og sådan gik det frem og tilbage mellem fordel og klar gevinst. Altså som beskrevet indtil stillingen i diagrammet til venstre, hvor Jan netop har spillet 24. -, Le7-c5+?! Hvorfor er det dårligt? Fordi det er unødvendigt og uden plan. Min plan var alligevel at kongen skulle fremad, så derfor forpurrer det ingenting for mig. Et konsolideringstræk som g6 havde været markant bedre. Først herfra tager jeg mig åbenbart sammen og spiller et solidt slutspil uden fejl. Unøjagtigheder javel, men Jan kommer herefter ikke ind i kampen på noget tidspunkt og bliver sat mat i træk 50, hvor de sidste 10 træk har været krampetrækninger.


- Sigurd

Referat af 5. runde

Nu bliver det noget rod! Ikke færre end 3 afbud tikkede ind til dagens runde. Det ene af dem gik ud over Henning Andersen i gruppe 1, da Jan Andersen meldte afbud, og da Henning ikke havde mulighed for at spille afbudsrunde d. 12/4 eller for den sags skyld på andre tidspunkter og rigtig gerne ville spille i dagens runde, måtte der tænkes kreativt. Løsningen blev at bytte rundt på 5. og 6. runde, så Jan skulle møde Henning M. i stedet for, og de 2 kunne godt spille d. 12/4. Derfor ringede undertegnede til alle de andre i gruppe 1, og der var heldigvis fuld opbakning til løsningen - og tak for det!


Derfor spillede gruppe 1 runde 6, mens gruppe 2 spillede 5. runde efter planen. Hvis jeg havde været ligeså kreativ med gruppe 2, kunne de faktisk have spillet 7. runde, hvor de 2 afbudsgivere Jon og Klaus skal mødes, og dermed kunne endnu et parti være blevet afviklet, men det opdagede jeg for sent og magtede ærligt talt ikke at lave om på denne gruppe også.


Nå - men 10 deltagere fik da rørt de nye skakbrikker... I gruppe 2 vandt Svend Aage over Flemming, mens Peder havde store vanskeligheder med Lars. De var ude i et objektivt set lige slutspil med dronning, let officer og 4 bønder hver, men lidt senere havde Lars kun 4 bønder mod Peders 3 bønder + løber, og her valgte Lars at vælte kongen.


I gruppe 1 var der lagt op til 3 på papiret ret jævnbyrdige opgør.

Matthias - Knud Ole kunne blive til hvad som helst, og det blev også et meget lige parti, der endte i et bondeslutspil med uligefarvede løbere. Ofte remis - men det lykkedes Matthias at lukke af for Knud Oles løber, så den ikke kunne hjælpe mod en randbonde.

I partiet Jan Ambirk - Jens kunne nogle med en lidt perfid/humoristisk indstilling påstå, at det mest interessante ville være, om nogen af de 2 fredelige herrer ville vinde, men sådan nogen tanker var der selvfølgelig ingen, der havde. Partiet endte iøvrigt remis...


Og så var der det ratingmæssige topopgør Henning A. - undertegnede. Som notorisk dokumentations- og statistikfreak kan jeg oplyse, at det var 37. gang vi to mødtes. Scoren har jeg ikke lige present, men jeg havde i hvert fald revanche tilgode efter at have brændt en sikker gevinst sidst, vi mødtes.


Partiet blev en Najdorfvariant i Siciliansk, men den kom Henning bedst ud af, og han havde fordel de første 16 træk uden dog decideret at stå til gevinst. Derefter kom jeg ind i kampen, og i stillingen i diagram 1 har jeg længe siddet og overvejet f6, som viser sig at være det korrekte træk, men kunne ikke se fortsættelsen efter gxf6. Fortsættelsen måtte Stockfish hjælpe mig med: 20. f6, gxf6 (20... g6 21. Txb7, Dxb7 22. Dh6 og mat i 1) 21. Dh6, f5 22. Dh5! Trækket jeg ikke så, og som betyder valget mellem mat eller tab af løberen.

Diagram 1


Diagram 2

Nogle gange skal man bare følge sin intuition, men i stedet spillede jeg 20. Dd4?, Te8 21. Tde1, Txe7 22. Txe7, Te8 (diagram 2) 23. Lxd5?? Et godt træk, hvis det ikke lige var for en enkelt overseelse. 23. f6 var igen det vindertræk, jeg ikke ser det fulde potentiale af. 23. -, Dh6+ (og det var så overseelsen) 24. Kb2 Txe7 25. Lxb7 Te8. Stillingen er på ingen måde tabt, og Henning skal jo passe på matten i bunden.


Lidt senere spiller Henning på at fange min løber, men trækket

Diagram 3

33. La6-b7 (diagram 3) er både Henning og jeg enige om er et godt træk, der redder mig ud af klemmen. Men det var kun fordi, vi ikke så: 33. -, Dxc3+ 34. Kxc3, Txa7 35. Lg2, Txa3+ og sort vinder nemt.


Diagram 4

Diagram 4 viser slutstillingen efter 58. Le8-b5, og her valgte Henning at opgive, fordi hans tårn nu er blevet udelukket fra at redde h-bonden, og det ville jeg nok også have gjort i samme stilling. Meeen...


... så kommer efteranalyserne med hjælp fra hjemmedatamaten, og i virkeligheden er stillingen remis ved korrekt spil, da Henning blot skal spille tårnet hen i g-linjen, f.eks. 58. -, Ra2 59. Kg6 Rg2+ 60. Kxh6 Kb6. Tårnet holder nu den hvide konge i et jerngreb foran sin egen bonde og kommer aldrig ud derfra, og den sorte konge holder resten af stillingen.

Så altså igen et parti, hvor begge parter kunne have vundet, og hvor den ene (undertegnede) endte med at være heldig.


- Sigurd

Referat af 6. runde

Og så er vi kommet til 2. halvdel af rodet, hvor gruppe 2 spiller helt normalt, mens gruppe 1 nu spiller runde 5.

Desværre ikke fuldt fremmøde, da Knud Ole meldte afbud meget sent, og iflg. reglerne for turneringen betød det, at han taber partiet mod Henning Mogensen.


Lad os starte med turneringens indtil nu største overraskelse: Flemming vandt i gruppe 2 over Henning Jakobsen fra Maribo, og det var vist Flemmings største skalp til dato! Henning er selv smerteligt klar over sensationen, men super sportsligt giver han Flemming meget ros for godt spil i det flg. bidrag:

"Det var 9 gang, jeg skulle møde Flemming, og jeg havde vundet de første 8, men jeg havde lige haft 2 uger med meget skak og mødte op med 9 tab i rap. Jeg prøvede at overbevise mig selv om, at jeg skulle huske at spille seriøst mod Flemming, selv om jeg var favorit.

Jeg tog det rimeligt seriøst, men Flemming overraskede mig med sit spil. Han plejer jo altid at lave nogle store fejl, og det gjorde han også, men det overraskede mig, at når jeg truede en af hans officerer, så flyttede han ikke officeren, men kom med en trussel mod mig et andet sted.

Det giver en masse truede brikker, men jeg var sikker på, at jeg havde det bedste overblik, og jeg kom da også hurtigt foran med et par bønder og et tårn, og Flemmings stilling blev meget åben.

Jeg havde så 2 muligheder, dels at slå hans andet tårn med min springer, som derefter truede hans Dronning eller sende min Dronning på h4 med skak og true hans løber.

Desværre valgte jeg det første, og Flemming skulle så flytte sin Dronning. Det gjorde han ved at slå min bonde på c7 med skak. Min konge kunne ikke flyttes, og der var mat i en.

Det hjalp lidt på det smertelige nederlag at se Flemmings glæde, da han faldt mig om halsen. Det var rigtig flot spillet af Flemming, og med det spil burde der være yderligere 2 point til ham i hans 2 sidste partier".


Topopgøret mellem Peder og Svend Aage blev en langvarig og spændende affære, hvor Peder ganske vist havde en kvalitet, men det var på bekostning af 2 fribønder, som Peder i det lange løb ikke kunne stoppe. Svend Aages 2 løbere viste sig at udkonkurrere Peders tårn + springer.

I de 2 øvrige partier i gruppe 2 gik sejren til favoritten. Klaus Nedergaard fører nu med 5/5, men han mangler både Henning J. og Jon, så alt kan endnu ske.


I gruppe 1 gik sejrene også til rating-favoritterne. Matthias fik rodet sig ud i noget snavs, hvor hans kongestilling blev løbet over ende af Jan Ambirk.

Sigurd fortsatte med sit plankeværk, da han vandt over Jens. Sigurds brikker stod ganske enkelt positionelt bedre end Jens'. Jens havde nok at gøre med at forsvare, og det blev umuligt til sidst, hvor han kunne vælge mellem tab af springer eller mat. Jens fandt dog en tredje mulighed: Han opgav...

Henning og Jan (2 x Andersen) havde aftenens længstvarende parti. Jan byttede villigt af, indtil det gik op for ham, at det var ham, der var bagud med en bonde, og ikke Henning, der var bagud med en officer. Lidt af en overseelse...


Nu mangler der så 5 udsatte partier, der afvikles om 1 uge, mens sidste runde spilles efter påske. Alt kan stadig ske i begge grupper.


- Sigurd

Referat af afbudsrunde

Så var det tid til at få ført turneringen up-to-date inden afslutningsrunden. 5 afbudspartier blev spillet - 2 partier i gruppe 1 og 3 partier i gruppe 2.


I gruppe 1 måtte Henning M. lide endnu et nederlag, da han tabte til en Jan Andersen, der er ved at finde sin gamle storform frem igen. Sigurd løb Knud Ole over ende i det andet parti i gruppen. Knud Ole kom helt galt ud af åbningsspillet, så Sigurd kunne ofre sig igennem en håbløs sort stilling. Det var lige før, det blev en lille miniature, men Knud Ole lægger sig som bekendt ikke bare ned, fordi han er lidt bagud.

Sigurds sejr betød så samtidig, at han allerede har vundet gruppen inden sidste runde er spillet, da han er 2 point foran nærmeste forfølger.


I gruppe 2 lykkedes det ikke for Flemming at se sin gevinststilling mod Lars, og Lars vandt senere partiet. Samtidig vandt Jon lidt forventeligt over Franz.

Efter sidste rundes nederlag til Flemming, fik Henning J. tanket lidt op på selvtillidskontoen, da han besejrede Klaus og dermed foreløbig er den eneste, der har formået at slå hul i et ellers fint plankeværk. Dermed er der lagt op til et vaskeægte topopgør, når Jon og Klaus mødes i sidste runde.


- Sigurd 

Referat af 7. runde

Afslutningen i gruppe 1 blev en fesen affære, da først Jan Ambirk meldte afbud dagen før, og senere da der indløb sygemeldinger fra Henning M. og Knud Ole kort før turneringsstart. Og da ingen af dem skulle mødes indbyrdes, skulle der dermed kun spilles ét enkelt parti i gruppe 1 - Jens/Matthias.

Det var så til gengæld også det parti, der blev først afsluttet med en sejr til Jens, der dermed fik revanche for deres sidste møde i holdturneringen.


Til gengæld var gruppe 2 fuldtallig. Her var det topopgøret mellem Klaus og Jon, der blev først færdigspillet, og det blev med Klaus som vinder. Han vinder dermed gruppen med 6/7.

Franz vandt over Flemming og kom dermed på tavlen i sidste øjeblik.

I kampen om en delt 2. plads tabte Peder til Henning J. og røg dermed ud af præmierækken.

Tilbage var nu kun, om Svend Aage kunne komme på en delt 2. plads ved at vinde over Lars. Og det kunne han og delte dermed 2. pladsen med Jon.


- Sigurd