Klubmesterskab 2020/21

Klubmesterskab 2020/21

Velkommen til klubmesterskabet 2020/21.


Ved tilmeldingsfristens udløb var vi 18 spillere fra ikke mindre end 6 klubber, og det er vist det højeste antal udenbys spillere til dato. Desværre trak én af dem sig dagen før turneringsstart (og efter at Jens havde lagt runden...), så vi går til startblokkene med 17 deltagere og spiller derfor med oversidder. Husk selv at holde øje med, om det er dig, der skal sidde over.


Som vanligt er det kun et medlem af SLS, der kan vinde titlen som klubmester og dermed pokalen, og mon ikke Michael vil gøre alt for at holde fast i pokalen og gå efter 3 på stribe. Men nu er der nok flere, der vil give deres besyv med, og nogle af de udenbys spillere vil højst sandsynligt blande sig på den ene eller anden måde. Særligt Nicklas fra Næstved og Jan fra Vordingborg burde kunne lave tilpas ravage til, at det kan blive rigtig spændende.


Hvem af de lokale, der så trækker det længste strå og kan hjemføre pokalen, er jo altid et emne til debat, og som altid er det svært at spå - specielt om fremtiden. Michael har gode kort på hånden, men har ikke været aktiv siden sidste sæson, Sigurd er absolut ikke i topform, så det er et spørgfsmål, om han får fundet flyttekassen med den nedpakkede spillestyrke frem, inden det bliver alvor. Både Henning A. og M. lader til begge at være i topform, og spillere som Jens og - efter indsatsen i Banke Rust - også Jon kunne også gå hen og være seriøse kandidater.


Time will show!

Referat af 1. runde

Som altid i en schweizerturnering er det top mod bund i den første runde eller to. Og når vi ikke er flere spillere, er det nok egentlig kun første runde, hvor spillestyrken er meget forskellig på de 2 sider af brættet. Og så alligevel måtte der kæmpes længe og indædt på flere brætter.


Franz og Lars tabte dog forholdsvis hurtigt til henholdsvis Henning M. og Jan Ambirk, men herefter gik der temmelig pænt med tid, før de næste favoritter kunne trække sig tilbage med hele pointet.


Jeg tror selv undertegnede var den næste, da jeg vandt med besvær over Frank. Det var faktisk vores første møde i et ordinært EMT-parti, og jeg må gentage mig selv fra aftenen - Frank er sgu begyndt at spille skak! Vi har allesammen fulgt Franks udvikling indenfor skakken, og vi ved, at hans spil de første par år var inspireret af de japanske kamikazepiloter fra 2. Verdenskrig. Ikke noget kønt syn og heller ikke særlig effektivt. Men hold nu op for et fremskridt - manden spillede jo denne gang Siciliansk! Han ofrede også en officer for 2 bønder, og mod en mindre rutineret spiller, havde det offer såmænd nok givet pote. Det var i hvert fald et offer, der sendte mig i tænkeboksen flere gange. Filmen knækkede dog til sidst, da han valgte ikke at slå igen ved en tårnafbytning, fordi han ikke ville have mit andet tårn ned i sin stilling. Bagud med et tårn+ var resten spil til ét mål. Men STOR ros til Frank for en denne gang værdig modstand!


Jens fortæller selv om det næste afsluttede parti:

"I mit parti mod Henning Jakobsen er der lejlighed til at se på nogle instruktive detaljer. Efter et ”uheld” i åbningen står jeg - med de sorte brikker – mildest talt ikke godt, for ikke at sige elendigt. Sorts hvidfeltede løber er ubrugelig, og tårnet på a8 er spærret grundigt inde. Det var trækket a4, der saboterede min Meraner.

Henning vælger at slå springeren, og jeg kunne næsten ikke forstå mit held. Prøv at sammenligne diagrammerne til venstre og til højre og studer ”før og efter” 😊

Det er noget af en forandring. Pludselig er Lc8 helt med, og faktisk en stærk brik. I diagrammet til venstre burde Henning f.eks. spille Tc1, og sorts problemer er uløste.


Lidt senere når vi til denne stilling i diagrammet til venstre. Jeg har lige spillet f6. Min plan er på dette tidspunkt, at hvid skal spille Sg4 for at forsøge at holde på be3. Jeg vil så slå med løberen, og fantasien er trækfølgen: 18. Sg4, Lxg4 19. Dxg4, Dxe3+ 20. Kh1, Dxd4. Kig en gang på diagrammet til højre !

Det var vist meget godt, at det ikke gik sådan 😊 Hvad synes du sort skal gøre efter 21. Sf5!! Det bedste vil være at gå hjem og drikke øl.

Henning spillede ikke Sg4, men Sf3, og dermed fik jeg lov til at spille Dxe3+ og Dxf4 efterfølgende. Så jeg vandt, uden det derfor var særlig rimeligt. En detalje er at sorts dronning er fanget i e-linjen og tabes til Te1, hvis sort slår bf4 med løberen. Det så jeg dog trods alt."


Jon vandt forventeligt over Flemming, men efter en rum tid. I et stykke tid så det ud som om, Nicklas havde undervurderet Knud Ole ganske alvorligt, men den unge mand fandt gevinsten til sidst alligevel. Michael kom næsten i tidnød mod Klaus fra Nykøbing, men også her vandt rutinen. Til sidst havde Henning A. også sine problemer med at få skovlen under Svend Aage, men også her sejrede rutinen.


- Sigurd

Referat af 2. runde

Der er desværre ikke modtaget nogen referater fra denne runde.

Referat af 3. runde

Med 12 spillere til start i 3. runde, blev ekstralokalet taget i brug igen, så vi kunne overholde Corona-restriktionerne. 3 partier i hvert lokale. Personligt synes jeg, det er hamrende kedeligt og en flad fornemmelse, men alternativet er heller ikke særlig sjovt.

Jens og undertegnede skulle møde hinanden og kunne derfor ikke spille i hvert vores lokale for at dømme, men heldigvis trådte altid hjælpsomme Henning Jakobsen til og agerede dommer i lokale 2.


I lokale 1 blev der ikke budt på de store overraskelser. I den ene topkamp vandt undertegnede over Jens, men jeg skulle holde tungen lige i munden, da min konge var lidt alene i den ene ende af brættet. Heldigvis regnede Jens galt i slutspillet, og det kostede en springer for en bonde, men selv uden denne fejl, havde jeg nok kørt pointet hjem med en merbonde...

Og sådan kan man være så hamrende skråsikker, indtil ens modstander får analyseret med hjælp fra Monsteret, og så ser det anderledes ud. Jens fortæller:

"I partiet mellem mig og Sigurd har jeg spillet på angrebet i f-linjen og bevidst ladet sort slå bønderne på dronningefløjen. Temaet er at sorts dronning er væk fra forsvaret. Sort har netop spillet 20. Dxa2 og truer springeren på e3.

Desværre kan jeg ikke få øje på den oplagte fortsættelse, og spiller 21. Sg5 i stillingen til højre, hvorefter hvid taber. Der er imidlertid et langt bedre træk, som passer på springeren samtidig med, at sorts dronning dømmes totalt off-side. 😊

I stillingen slukker hvid lyset med 21. c4!! og Dg5 i næste træk. Ifølge Fritz er sorts bedste mulighed at give dronningen væk med 21. -, Da1".


Den anden topkamp mellem Henning A. og Michael er udsat til 8/12.


Nicklas fik denne gang revanche mod Henning M. og det har han skrevet "lidt" om her:


"I tredje runde skulle jeg møde Henning Mogensen. Det havde jeg det rimelig ambivalent med, da han nedspillede mig fuldstændig i Banke Rust – godt hjulpet på vej af, at jeg vist bare sad og flyttede mine brikker rundt, uden at have nogen tanker eller plan bag – så frygten for at tabe igen var da klart en tanke, jeg havde, men samtidig var der også et ønske om at få revanche. Han er jo som bekendt SLS' bedste skakspiller, eller i hvert fald den eneste, som nogensinde har slået mig i et EMTparti, det kan vel komme ud på det samme.


Henning lagde meget solidt ud med engelsk. 1. c4 c5. Mit modsvar var dog ca. lige så solidt – symmetrisk engelsk 2. Sc3 Sf6 3. e4 d6 4. d3 Sc6 5. Le3 g6 6. h3 Lg7. Symmetrisk engelsk kan spilles på utrolig mange forskellige måder, Hennings opstilling minder meget om Botvinniks måde at stille sig op på i symmetrisk engelsk, altså lige foruden, at den hvid-feltede løber vist skal til g2, hvilket jeg ikke umiddelbart tænkte ville fremkomme her. Typisk en erkendelse man skal lave noget før.


7. Sf3 Ld7 8. Dd2 0-0 9 Lh6? (diagram). Et træk som jeg på ingen måde kunne forstå, men de forhenværende træk lægger vel op til, at Henning ønsker at afbytte min sort-feltede løber, der også sagtens kan blive stærk. Henning har brugt omtrent halvdelen af sine træk på at stille sine bønder på hvide felter, og så lægger han op til afbytning af hans sort-feltede løber, hvilket efterlader ham med en meget dårlig løber, som ikke har særlig meget bevægelighed. Jeg nåede derfor frem til, at kunne jeg havne i et slutspil med en hvid-feltet løber til hver, og måske et sæt tårne eller to til hver, måtte det jo være fordelagtigt for mig. Ikke at det nødvendigvis ville være nok til gevinst, men et meget godt udgangspunkt, samt at min opfattelse af Hennings spil – altså det som jeg har set – var, at slutspil ikke var den del af spillet han var skarpest til.


Altså skulle der byttes brikker af. 9. -, Sd4 10. Sxd4 cxd4 forcerer mere eller mindre afbytning af et sæt springere, ellers efterlades hvid med dobbeltbønder i f-linjen. Der havde dog været et alternativ med fx 10. Lxg7 Sxf3+ 11. gxf3 Kxg7, da hvid måske kan få etableret et angreb på kongefløjen, men på langt sigt kan bønderne nemt blive en svækkelse. Det leder dog op til afvikling af flere brikker.


11. Sd5 Sxd5 12. cxd5. Ikke, at det er forceret, at hvids springer skal hoppe til d5, men alternativerne er ikke ligefrem strålende. Eneste nævneværdige træk er 11. Se2, men her får sort nok rimelig godt spil efter 11…, Lxh6 12. Dxh6 e5. Hvids lette officerer koordinerer slet ikke, der et stykke vej til rokade, angreb på kongefløjen når hvid nok heller ikke, og h-bonden kan formentlig ikke rykkes, da Sg4 efterfulgt af f5, nok ender fatalt for hvid. Imens kommer sort i spil på dronningefløjen meget hurtigt efter træk som a5 og b5. 12. exd5 var en mulighed, som måske kunne have skabt noget ubalance. Men sort er vist rimelig godt med efter 12…, e5, hvor sort får et godt centrum, samt bønder som passer til løberen. Hvid kan dårligt slå en passant, for efter 13. dxe6 Te8 nedsmelter hvid i e-linjen, og rokerer hvid langt, har han ingen brikker som forsvarer kongen.


12…, Lxh6 13 Dxh6 Da5+ 14 Dd2 Dxd2 15 Kxd2 (diagram). Så fik vi også fjernet dronningerne fra brættet, og jeg fik altså det ønskede slutspil. Tårne skal som bekendt besætte de åbne linjer 15…, Tfc8 16 Le2 Tc7 17. Thc1 Tac8 18 Txc7 Txc7 19. Tc1 Txc1 20 Kxc1. Så langt så godt, så fik vi også afbyttet tårnene. Henning er efterladt med en forfærdelig løber, som ikke kommer ham til meget gavn. Dette er dog ikke noget, der bare vinder, men det er bestemt sort, som spiller på gevinst, hvor hvid derimod er afsat til at holde remisen. Dette er helt bestemt muligt, især hvis sort ikke spiller uhyre præcis – det gør jeg nok ikke helt – ellers havde der vel stået GM foran mit navn, eller sådan noget.


Kongen skal naturligvis med frem. 20…, Kg7 21 f4 Kf6 22 g4?? Her smider Henning alle chancer om remis væk, nu får sort lov til uden problemer at vade lige ind i hvids stilling. Et bedre forsøg havde været 22. h4, der slukker sorts drøm om at spille g5, samt at trænge ind i hvids stilling. 22…, g5 23. f5 Ke5 24. Kd2 Kf4 Henning har intet produktivt at stille op, han kan kun vente på, at sort stille og roligt tager hans bønder, hvilket hans næste træk også bærer kraftigt præg af; 25. a3. Efter partiet foreslog Henning 25. b3, som en forbedring, som måske kunne holde remis, men jeg er ikke just overbevist.


25…, La4! fjerner flere felter fra hvids konge og løber. 26. Lf1 Kf3 27. b4 f6! virker måske en smule mærkeligt at skubbe f-bonden frem, men sandheden er, at det nok er rimelig vigtigt. På et tidspunkt skal løberne formentlig byttes på d1, og uden løberen skal sort lige passe ekstra på, hvor langt kongen kommer frem, da hvid i nogen varianter truer ed at få en fribonde, som ikke kan stoppes. Den drøm sætter f6 en stopper for.


28. Le2+ Kf2 29. Ld1 Lxd1 30. Kxd1 Kg3 31. Ke2 b5 32. h4 Kxh4 33. Kf3 Kh3 34. Opgivet. Så gad Henning ikke mere, hvilket vist er rimelig
forståeligt, for der går ikke længe, før sort får en bonde til forvandlingsfeltet, og hvid har ikke det, der ligner modspil.


Jeg havde også revanche til gode, så igen har jeg positiv score, og så kan vi vel godt fjerne ham fra dødslisten, som man jo siger. På tide er det vel også at genoverveje, hvorvidt Henning er SLS' bedste spiller, måske skulle man (læs jeg) have andre kriterier, end mine personlige resultater mod spillerne. Nogle ville måske påstå, at rating er en relevant faktor. I virkeligheden er det nok også rimelig unfair at bruge mine egne resultater, når jeg knap har mødt halvdelen af klubbens spillere. Fremhæves skal topspillere som Michael og Henning A, måske?? Men jeg kan naturligvis være helt overbevist om, at jeg kan banke dem, hvis vi nu skule risikere at møde hinanden. Mon ikke jeg rammer ind i de to i løbet af de sidste tre runder.

Sigurd lagde allerede topopgøret til næste runde aftenen derpå, da han selv havde lagt sig i spidsen efter sejr over Jens, jeg selv placeret som højeste med 2½, da Henning A og Michael ikke får spillet deres parti inden næste runde. Så Sigurd it is, i bund grund må jeg nok erkende, at han må være SLS' bedste spiller – jvnf. min vurdering –vi har jo lige score, altså indtil om en uge, hvor jeg naturligvis har trukket mig sejrrigt ud af partiet".


Som aftenens sidste parti vandt Jan Ambirk med besvær over Jon. Jan var foran med en kvalitet, men Jon forsvarede sig indædt. Til sidst ofrede Jan sig gennem Jons kongestilling, og så faldt Jons stilling sammen.


Da Jens og jeg var færdige, var lokale 2 mennesketomt, så udover resultaterne af de 3 kampe i dette lokale, ved jeg ikke, hvordan de fremkom, men det gjorde den til lejligheden udnævnte reservedommer Henning Jakobsen til gengæld, og han har bidraget med følgende:


"I lokale 2 blev Svend Aage og Franz meget hurtigt færdige.

I mit parti mod Klaus følte jeg, at jeg kom godt fra start, men med kort rokade fra mig og lang rokade fra Klaus. Pludselig fik Klaus et kraftigt angreb mod min kongefløj samtidig med, at jeg med en skak fik sendt Klaus konge ind bag hans 3 bønder. Her fik Klaus så sat sin dronning på forkert felt, så jeg kunne sætte mat på baglinjen.

Som de sidste blev Frank og Flemming færdige, og da var klokken ca. 20:30".


- Sigurd

Referat af 4. runde

Så kunne vi være i et enkelt rum igen med 2 afbud til denne aftens runde. Lidt sjovere - og nemmere...


Klaus vandt rimelig hurtigt over Franz, men derefter var der stille længe på resultatfronten. Frank måtte dog til sidst strække våben mod Henning M., og selvom Frank kæmpede godt, var det nok et forventet resultat. Henning J. blander sig nu - med en sejr over Svend Aage - i toppen med 3 point.


Michael og Jan delte i porten efter et langvarigt parti, men det var ikke så langvarigt som undertegnedes topopgør mod Nicklas. Det var et parti, hvor der blev taget, givet og overset til den store guldmedalje. Den sidste erkendelse primært med hjælp fra Monsteret.


Den første overseelse stod jeg for, og den fremkom efter, at Nicklas havde spillet 9. -, b5? (diagrammet til højre). Det burde være tydeligt for en spiller med min rutine, at der sker noget på diagonalen a8-h1. Jeg burde have spillet 10. e5! hvorefter Nicklas havde været tvunget til at spille springeren retur til g8. Bonden kan ikke slås af hverken springer eller dronning, da der ellers mistes et tårn nede i hjørnet.


Næste overseelse er igen min allerede 2 træk efter, da Nicklas har spillet 11. -, b4 (diagrammet til venstre). Jeg havde ellers kigget på at spille 12. e5, men fandt frem til, at det ikke førte til noget afgørende - jeg havde igen overset truslen mod tårnet i hjørnet...


Så skal vi langt hen i partiet, hvor ingen af os har spillet prangende, og hvor jeg de sidste par træk har solgt grundigt ud af arvesølvet. Jeg er meget tæt på at smide håndklædet i ringen, men vælger alligevel at spille 36. Td2, og jeg bliver øjeblikkelig belønnet for min manglende vilje til at se nederlaget i øjnene, da Nicklas efterfølgende står for partiets 3. store overseelse og spiller 36. -, Lc5??. Planen er selvfølgelig mat i 2 startende med Lb7, men jeg må jo gerne trække hver anden gang, så der hugges til med det MEGET indlysende 37. Td8+ med løbergevinst.


Tårnene blev byttet af, og herfra burde jeg have hevet mindst en remis hjem, men jeg var desværre blevet udfordret på klokken, og det blev afgørende. Jeg havde ikke tid nok til at regne det hele ud, og gik forkert i byen i slutspillet, så mine overskudsbønder blev ædt.


4 timers forgæves kamp. Må simpelthen se at finde den flyttekasse, hvor spillestyrken blev pakket ned...


- Sigurd

Referat af 5. runde

Fuldt fremmøde og tilbage i 2 lokaler.


Undertegnede stod selv for det første resultat i lokale 2. Jeg mangler efterhånden ikke så mange flyttekasser, men den må være der et sted... Jeg så absolut ingenting, og det nød Jan i fulde drag. Mere er der vist ikke at sige om det parti.


Klaus spiller bedre og bedre, og det fik Svend Aage at mærke, da han tabte til ham.


Som aftenens sidste parti sluttede Henning A. med at vinde over Henning J., men det var med møje og besvær. Til sidst var det med unødvendig meget besvær, da han solgte ud af sine 2 merbønder. 


I "hovedlokalet" så jeg jo af gode grunde ikke så meget, men aftenens helt store kæmpeoverraskelse stod Franz for, da han nærmest udraderede Jon. Resultaterne af topopgørene overraskede næppe det store.


Der mangler 2 udsatte partier, og partiet Michael-Henning A. er meget afgørende for tildelingen af førertrøjen. Lige nu har ikke mindre end 5 spillere mulighed for en topplacering, og klubmesteren skal findes mellem Henning A., Michael og Jens.


- Sigurd

Referat af udsat parti mellem Henning A og Michael

Det udsatte parti fra 3. runde mellem undertegnede (Michael) og Henning Andersen var en lille finalekamp, idet Henning med sejr med sort i praksis ville sætte sig på klubmesterskabet. I runden forinden (5. runde) havde jeg taget en hurtig pølseremis i en fordelagtig stilling mod Nicklas. Og Henning havde et par uger i forvejen med sort pillet alle tænder ud af munden på mig i hurtigskak (det blev remis uden jeg på noget tidspunkt var i nærheden af sejr). Denne gang skulle jeg også have hvid, og jeg havde taget læringen fra vores hurtigparti med mig, så der skulle ske noget. Det gjorde der også!!


Det blev et langt og spændende parti på 53 træk. Min (og vist Hennings) umiddelbare fornemmelse, efter jeg havde vundet partiet i et slutspil med en merbonde, var vel egentlig, at Henning aldrig kom ind i spillet, og at partiet reelt blev afgjort af Hennings lidt for optimistiske f7-f5 bondefremstød i 14. træk. Men sandheden er, at Henning bestemt havde sine chancer undervejs. Eksempelvis lavede jeg den første nærmest tabsgivende buk. Og når silikone-monsteret pænt minder mig om det i efteranalysen, kan jeg huske, at jeg på et eller andet tidspunkt, har tabt et hurtigparti ved samme fejl i en lignende stillingstype! Jo, ”coronarusten” bider i det gamle hoved!


Efter Henning havde tabt sin bonde, var det objektivt set slut. Jeg fik flere chancer for at gå langt mere i kødet på ham med aggressivt spil, der involverede ofring af officer eller bønder. Intuitivt mente jeg trækkene ville vinde, men kunne ikke udregne (se) en sikker gevinst på brættet. Så der blev spillet på de forsigtige og sikre tangenter samt merbonden efter at have brugt meget tid på at regne på de vindende, men ikke udførte træk. Med det resultat at partiet kom ud i et langt tårn/løber slutspil, hvor jeg trods merbonden og bedre stilling smed initiativet fra mig. Henning fik flere chancer for at udligne, men heldigvis så er vi begge menneskelige, navnlig når tidnøden bider på os begge. Vi kørte på et tidspunkt begge på tillægstidens livgivende sekunder, før jeg fik lov at køre pointet hjem til sidst.


- Michael

Referat af 6. runde

Pga. Corona-restriktionerne er 6. runde aflyst, og turneringen stoppes. Dette betyder, at resultatet efter 5. runde bliver slutresultatet. Dermed genvinder Michael klubmesterskabet, da han ligger på en delt 1. plads med de 2 udenbys spillere Jan Ambirk og Nicklas.


Øvrige præmietagere er Henning J. og Klaus Nedergaard som de 2 bedste u. 1500 i rating, samt Franz med en imponerende ratingfremgang på 162 point.

6. runde aflyses


Da Corona-restriktionerne løber langt ind i maj måned, aflyses sidste runde af klubmesterskabet.

De spillede partier indberettes.

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 20/10 2020 kl. 19.00

Tirsdag 03/11 2020 kl. 19.00

Tirsdag 17/11 2020 kl. 19.00

Tirsdag 24/11 2020 kl. 19.00

Tirsdag 01/12 2020 kl. 19.00

AFBUD

Afbud skal meddeles både turneringsleder

Sigurd Marthendal 93 95 79 63

og modstanderen senest kl. 17 på spilledagen. Afbud efter dette tidspunkt regnes som udeblivelse, altså som et ratet tabsparti. Det er afbudsgivers ansvar at aftale ny spilledag med modstanderen.


Afbud 1. runde


Afbud 2. runde

Sigurd - spiller mod Jon 16/11


Afbud 3. runde

Henning A. - spiller mod Michael 8/12


Afbud 4. runde

Henning A. - spiller mod Jens 30/11

Jon - spiller mod Lars 8/12


Afbud 5. runde


Afbud 6. rundeTURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal

Jens P. Petersen

ARKIV