Klubmesterskab 2016

Klubmesterskab 2015/16

Så er det 13. klubmesterskab i SLS afsluttet

Vi spillede i én stor gruppe efter Schweizer-systemet, så alle havde en chance.


Samtlige klubbens 20 medlemmer deltog. Det var deltagerrekord. For første gang i mange år havde vi en ny mand i toppen. Godt nok kun med 3 ratingpoint ned til nr. 2, men forandring fryder.


Første runde i en schweizer er altid top mod bund, men hvert år sker der overraskelser. Sidste år tabte Sigurd til Jon, og året før var det Jens, der måtte ned mod Svend Aage, mens Sigurd måtte nøjes med remis mod Henning M.

Referat af 1. runde

Og der kom overraskelser ganske som forventet, men denne gang blev det så ikke med redaktøren som hovedrolleindehaver.


Det blev Svend Aage og Franz, der stod for rundens store overraskelser, da de hver især hev ½ point fra henholdsvis Valerii og Jan. I begge tilfælde var det den højestratede, der tilbød remisen. Svend Aage måtte lige spørge en ekstra gang, hvad det var Valerii sagde, og da det gik op for ham, at det var et remistilbud, røg hans højre hånd over bordet hurtigere end Lucky Luke ville kunne have trukket mod sin egen skygge. Franz spillede absolut ikke efter teoribøgerne i åbningen. Der var hverken rokade eller anden almindelig sund udvikling, men måske var det netop det, der forvirrede Jan i en grad, så han virkelig måtte kæmpe for at holde det ½ point. Nok Franz' bedste parti til dato.


Over resten af linjen blev det til favoritsejre, men slutresultaterne yder slet ikke de lavest ratede nogen form for retfærdighed, for der blev virkelig gået til stålet. Der var ingen nemme kampe, og i de fleste af opgørene blev det hele først afgjort i slutspillet. Uglerne mener f.eks. at Lars var lidt for hurtig til at give op mod Morten, da den ene bonde, han var bagud med, måske ikke betød så meget alligevel. Partiet Thor - Sigurd var det også kun 1 bonde, der skilte parterne, inden det så gik helt galt for Thor i slutspillet. Jon var nok den eneste, der kom galt ud af starthullerne allerede i træk 2 mod Michael. I dronninggambit skal den sorte d-bonde dækkes med en bonde og ikke med Sf6! Se mere om dette emne under menuen "Skakskole - Fejlstøvsugeren", hvor Michael har skrevet noget om det.


Tirsdag d. 16/2 spilledes de 2 hængepartier Henning/Henning og Knud Ole/Flemming. Knud Ole vandt over Flemming, men det er altså en fornøjelse at se, hvordan Flemming alligevel bliver bedre og bedre. Han får stillet brikkerne fornuftigt op og har efterhånden en god fornemmelse af, hvordan et angreb skal sættes ind. Det kniber bare stadig med forsvaret, og Knud Ole er en gammel rotte i faget, man ikke sådan lige løber om hjørner med.


Henning M var i drillehumør, og det gik så ud over Henning A. Henning A fik ellers et godt angreb, der vandt en bonde og ødelagde Mogensens rokade, men fortsættelsen fandt Henning A. desværre ikke, og det hele ebbede ud i en remis.

Referat af 2. runde

Allerede tirsdagen før runden officielt løber af stablen, spillede Valerii og Franz på forskud. Som sædvanlig er der intet som helst teori over spillet, når Franz er involveret, og et eller andet sted er det forfriskende, fordi det tvinger alle os andre ud af komfortzonen og til at tænke selv. Men når det er sagt, er der nok visse grundregler, Franz burde følge noget mere - såsom at få rokeret tidligt, koncentrere angrebet i centrum og bruge tiden bedre. Ikke desto mindre voldte det Valerii noget hovedbrud at hive gevinsten hjem, men rutinen sejrede til sidst.


Og så til den ordinære spilledag. På topbrætterne var der kamp om pointene. Henning A. fik revanche mod Morten. Han kom hurtigt foran med en bonde, holdt fast i forspringet og fik stille og roligt udbygget en positionel fordel. Michael vandt efter et langvarigt parti over Jeppe, og for en gangs skyld var Michael ikke i tidnød. Sigurd stod egentlig meget godt mod John, men smed den positionelle fordel væk med nogle lidt planløse træk og endte med at stå ret presset og nede med en bonde. John havde vist for meget respekt for Sigurds evner til at sno sig og valgte at fremtvinge remis.


Partiet Jon - Henning M. var noget af en herrekamp. På et tidspunkt havde Jon 2 dronninger, men på trods af dette var det den gamle ræv Henning, der kom sejrrigt ud af kampen. De nærmere omstændigheder kendes ikke. Ellers var resten af kampene favoritsejre.


Knud Ole og Jens spiller om 2 dage.


...og det blev en pølseremis mellem Knud Ole og Jens.

Referat af 3. runde

1 uge før tid spilledes det moralske (eller i hvert fald ratingmæssige) topopgør mellem Michael og Sigurd, mens sidste runde i C-rækken løb af stablen. Kort kan man sige, at Michael stadig har en revanche til gode. Sigurd havde de sorte brikker og ødelagde vist eventuelle forberedelser fra Michaels side ved at afvige fra sin ellers faste kongeinder og i stedet spille en tillempet hollandsk åbning. Om ikke andet fik det Michael til at bruge en hulens masse tid, og så kender vi Michael igen. Michael fik ellers kørt noget af en kanon i stilling i h-linien, men i sidste ende skød den med løst krudt og efter en masse afbytninger førte Sigurd et tårnslutspil med en enkelt bonde. Noget der sagtens kunne have endt i en remis, hvis ellers ikke Michael lige var så venlig at forære Sigurd en mat i 1.


Og så til den ordinære spilledag. Der bliver altså ikke givet ved dørene, når "top" møder "bund". I flere af partierne kunne man stort set ikke se forskel på stillingerne et pænt stykke ind i partierne. Men rutinen sejrede dog til sidst. Flemming overså en mat i 1 efter igen at have sat sin modstander (denne gang Finn) under pres. Jeppe og Thor fik også overtaget over henholdsvis Peder og Lars, mens Frank og Franz længe kæmpede indædt mod Jon og Svend Aage på trods af manglende materiale. Franz var den første af de 2, der måtte strække våben, mens Frank stadig kæmpede med 2 officerer i underskud. Til gengæld begyndte Jon at få problemer med tiden, og den plejer jo ikke at være noget problem for Frank. Meeeen - heller ikke her voksede træerne ind i himlen, og Frank endte med at give op.


Kun topkampene Jan - Henning A. og Jens - Henning M. havde svært ved at finde en vinder. Men her er de alle 4 også lige rutinerede, så det kunne gå begge veje. Jens og Henning M. fik etableret en meget lukket stilling, og trækket efter at Jens kunne have brudt igennem (hvis han havde set det) tilbød Henning remis, og Jens tog imod, næsten ligeså hurtigt som Svend Aage mod Valerii i 1. runde - men kun næsten. Henning A. begyndte til sidst at pille bønderne fra Jan, og da den 3. Bonde var ved at ryge, valgte Jan at opgive.

Referat af 4. runde

3 afbud så altså kun 14 spillere i aktion - troede vi, men Frank dukkede ikke op, så ham og farmand tager partiet en anden dag. Valerii - Henning M. havde spillet på forskud med en remis til følge. Dermed er Henning foreløbig ubesejret, og i de første 4 runder har han faktisk vundet 99 ratingpoint.


Altså kun 12 spillere. Der blev gået til stålet over hele linjen, og det var åbenbart de manglende rokaders aften - hele 5 spillere undlod dette ellers sunde træk. Svend Aage og Morten røg ud i noget hidsigt noget, hvor bønderne var kastet ind i midten, og begge konger stod lidt alene midt på baglinjen. Men begge spillere havde åbenbart styr på det, så de endte med at dele pointet.


Topkampen mellem Henning A. og Sigurd blev også uden rokader i en lidt vild variant af Caro-Kann og med samme resultat - remis. John valgte at give op mod Michael i et ellers materialemæssigt lige dronninge/tårn slutspil, men det er jo ikke altid kun det materielle, det handler om. Michael havde fået stillet sine brikker bedst, og John kunne godt se, hvor det bar hen.


Peder vandt over Finn, og Jeppe fik til aller sidst skovlen under Knud Ole, der ellers forsvarede sig fremragende i et tårnslutspil, hvor han manglede en bonde. Sidste parti var Thor - Jens, hvor Thor heller aldrig fik rokeret, men det var åbenbart heller ikke nødvendigt for at få et helt lige og spændende bondeslutspil med nye dronninger på begge sider, der til sidst også endte remis.


Dagens morale må være: Hvis du ikke rokerer, bliver det ikke andet end remis.

Referat af afbudsrunde

Der skulle egentlig være spillet 4 partier, men dagen før blev Jan hasteindlagt med blodforgiftning, så partiet mod Jon må vente. Knud Ole måtte melde afbud pga. arbejde og tilbød, at Valerii kunne få pointet. Men Valerii insisterede på, at de skulle tage en remis! Det er da fairplay, der vil noget!


Tilbage var så familieopgøret Flemming - Frank samt Morten - John. Imens spillede Henning M på forskud i Klosterturneringen mod Asger fra Maribo, mens Jon, Finn, Valerii og Sigurd spillede udfordringsturneringen.


Frank vandt (som nok forventet) over sin far. Morten og John valgte at tage tråden op fra 4. runde med manglende rokader. Jeg begynder efterhånden at tro, at der er flere af vores medlemmer, der slet ikke er klar over denne mulighed. Til gengæld gendrev Morten tesen fra 4. runde om, at manglende rokade kun giver remis, da han fik skovlen under John.


Iøvrigt vandt Jon over Finn og Sigurd fremtvang remis mod Valerii, så der blev byttet pladser på "nøglebrættet". Bagefter udfordrede Frank Jon og Finn udfordrede Valerii, men her blev der ikke byttet pladser. Og Henning vandt i øvrigt ret komfortabelt over Asger.


Jan har det vist nogenlunde, for han blander sig da i debatten om forslagene til delegeretmødet fra sit sygeleje.

Referat af 5. runde

Kun et enkelt afbud fra Michael, så der var næsten fuldt hus.


Det betød, at der kun blev spillet en enkelt topkamp (hvis man kan kalde ½ points forspring for en topkamp). Der var dog ikke meget topkamp over selve kvaliteten af spillet mellem Sigurd og Jeppe. Det var det rene Gøg og Gokke. Jeppe kom bedst fra start og fik presset Sigurd godt og grundigt i hans kongestilling og vandt også en bonde efter en bommert fra Sigurds side. Det kneb dog med at bryde endeligt igennem. Dette blev ikke nemmere, da Jeppe valgte at sætte sit tårn direkte i slag. Idéen var sådan set god nok. Hvis Sigurd slog tårnet, ville han gå mat... hvis det ikke lige var fordi, at tårnet blev slået med en skak! Så burde det parti jo være afgjort, men Sigurd ville åbenbart have et mere lige spil, så han solgte sit eget tårn 2 træk senere! Så var slutspillet lige, og alligevel ikke. Sigurds bønder stod på den rigtige farve i forhold til løberslutspillet, og det gjorde udslaget til sidst. Der var udbredt enighed om, at kampen burde være endt 0-0. Ingen af de 2 herrer fortjente at få point.


Jens var bemærkelsesværdigt hurtigt færdig, da han ikke ville spille videre med en officer i underskud mod Valerii, og så luskede han hjem og så fodbold - eller noget.


Det lykkedes for Peder at hive ½ point fra John, hvilket nok var rundens største overraskelse, og det var endda John, der tilbød.


Henning M. vandt over Thor (igen igen - Thors onde ånd), og Morten og Jan delte pointet.


Svend Aage og Knud Ole var de sidste, der var færdige, og Svend Aage spillede fuldstændig korrekt for at holde remisen med en bonde mindre - lige indtil aller sidst, hvor et forkert kongetræk kostede hele pointet. Der er basis for at øve nogle opgaver fra bronzespringeren.


Der kan stadig ske meget i kampen om klubmesterskabet, men et forsigtigt gæt tyder på, at det tegner sig til en kamp mellem Sigurd, Valerii, Henning M. og Michael/Henning A. Vi bliver klogere efter d. 12/4, hvor både 6. runde og de udsatte partier er spillet.

Referat af 6. runde

Stor opstandelse og affekt ved ankomsten til spillelokalet - eller så stor affekt som flegmatiske skakspillere nu kan geråde i. Halvdelen af bordene og stolene var væk og lokalet havde tydeligt været okkuperet af noget skolevæsen. En opgave for formanden.


Så var det jo held i uheld, at der var et stort mandefald pga. 90 års fødselsdag, børnepasning m.m. Kun 6 partier blev afviklet i klubbens lokaler, mens Michael og Henning M. mødtes privat hos Michael, der havde tjansen med børnene derhjemme.


Som sædvanlig var der ingen hurtige afgørelser. Finn var den første, der vandt, og det gik ud over Franz, der sådan som partiet udviklede sig havde fortjent mere. Jens havde forberedt sig på Jans Blackmar-Diemer (så blev den spillet igen jvnf. referatet af Jans kamp i sidste runde af holdturneringen). Det endte i en remis efter 14 træk men over 2 timers spilletid!


Jeppe fik oprejsning for nederlaget sidste uge, da han vandt over Henning A. Henning kom galt ud af åbningen og led tempotab, der kostede rokaden og siden partiet. Men Jeppe spillede også uhyggelig præcist. Sigurd satte sig foreløbigt i spidsen i jagten på pokalen, da han vandt over Valerii med hvid i en Karo-Cann, hvor det lykkedes at pakke Valerii rimelig meget sammen på kongefløjen, hvor tårn og 2 løbere aldrig rigtig kom i spil.


Knud Ole fik kæmpet sig tilbage efter at have været bagud med 2 bønder mod Morten, og med 1 bonde i underskud tilbød Knud Ole remis, og det accepterede Morten, der også kæmpede mod uret.


Peder var foran med 2 bønder mod Lars på et tidspunkt, men Lars kæmpede sig tilbage til et materialemæssigt lige løber/springer slutspil og 4 bønder på hver side. Efter yderligere afbytninger blev Lars' konge tvunget ud på den ene fløj for at hente en fribonde, og det kostede i sidste ende partiet.


Her følger så et referat fra Michael af "hjemmekampen" mellem Michael og Henning M:


Da Michael skulle passe børn en høj og hellig skakaften accepterede Henning at spille kampen privat, da begge spillere var lidt presset med at finde tid til at afvikle de resterende kampe.


Efter ankomst skulle Henning i bedste Jørgen Clevin-stil liiiige være hyggeonkel for drengene, mens der blev dækket op til kaffe, kage og kampstart.


Om Henning var blevet træt af at puste trolde op af et stykke A4-papir (utroligt!), diskutere skaksituationen eller om turen til ”storbyen” var for overvældende vides ikke, men han kom ikke så godt fra start. Og det blev bestemt heller ikke bedre i midtspillet, hvor Michael fik trykket hans stilling yderligere og fremprovokeret nogle dårlige bønder, samtidig med der blev indledt et farligt angreb på kongefløjen. De dårlige bønder i Hennings stilling tog den gode vært sig efterfølgende pænt af.


Nu er intet så skidt at det ikke er godt for noget. Fordelen ved at komme af med dårlige bønder er, at man får nogle åbne linjer at arbejde i, og lige hvor Michael regnede med, han skulle til at svinge sværdet for sidste gang, fik han sat et angribende tårn på et vigtigt flugtfelt for hans egen konge – der stadig stod i udgangsstillingen. Denne næsten selvmat var Henning ikke sen til at udnytte. Angribende med en løber, springer og fremskudt bonde fik han på egen banehalvdel pillet et tårn fra Michael – et tårn der dækkede en springermat på den anden banehalvdel. Da røgen efter diverse afbytninger havde lettet sig, var Michael nede med en officer for 2-3 bønder, og angrebet var løbet ud i sandet sammen med den tabte officer. Da Henning på let og elegant vis afviste lidt fusk, kunne han efter få træk tage mod Michaels fremstrakte hånd. 1-0 til Henning.

Runde for udsatte partier

Det sidste opsamlingsheat, inden sidste runde. Først brugte Jens og Sigurd lidt tid og kræfter på at finde de manglende borde og reetablere møbleringen af vores lokale efter sidste uges skolemæssige udskejelser.


Derefter var det tid til 5 udsatte partier fra de sidste 3 runder samt topkampen mellem Sigurd og Henning M. Frank kom ret hurtigt bagud mod Svend Aage, og det skal man ikke mod en så erfaren herre. Svend Aage kørte uden problemer sejren i hus. John havde forbavsende store problemer med at få skovlen under Flemming. Som vi har set så mange gange før, kommer Flemming rigtig godt fra start, men på et tidspunkt bliver hans spil som regel for passivt, og så kommer rutinen hans modstandere til hjælp. Men det var først efter 2 timers spil, at John fik overtaget.


Franz viste igen storspil, da han vandt over Lars, og igen var det et fuldstændig uteoretisk spil, som efterhånden er Franz' varemærke, men samtidig også det, der ser ud til at give ham succes rigtig mange gange. Franz spiller oftest meget aggressivt, og denne gang var ingen undtagelse. Lars spiller derimod ofte lidt henholdende og forsvarsorienteret, hvilket også kan være sundt nogle gange, men mod et aggressivt spil risikerer man at blive tromlet ned. Om det var det, der skete, så jeg ikke helt, men så må man jo rette mig.


Jon prøvede at bruge vold i sit forsøg på at bryde igennem Jans stilling, men det gik ikke helt som planlagt, for det hul der blev skabt i Jans kongestilling, var samtidig det hul, Jan senere brugte til et matangreb på Jons kongestilling. Henning A. og Michael nåede ud i et tidnødsdrama, hvor Henning viste sig at have det bedste overblik/nerver, og Michaels stilling faldt helt fra hinanden.


Og så til opgøret om klubmesterskabet mellem Sigurd og Henning M. Statistikken før mødet var absolut i Sigurds favør. 15 interne opgør er det blevet til igennem tiden, og det er endt med 3 remiser og 12 gevinster til Sigurd. Inden opgøret blev der kørt lidt psykisk chikane fra bl.a. formanden, der spurgte ind til, hvor på pokalen, Henning ville have sit navn stående. Det må vi vist lige have op under evt. på generalforsamlingen - kan man lave en undersøgelse af det psykiske spillemiljø i en skakklub?? Nå men Sigurd kom rigtig godt fra start og maste Henning længere og længere tilbage og fik etableret et godt angreb, men det kneb lidt med at fuldføre det. Tiden begyndte også at drille Sigurd, og efter et bondetræk fra Hennings side, overså Sigurd, at der stod et tårn på den række, bonden kom fra, og pludselig stod Sigurd til at miste sit tårn - troede han. Næh - han blev sørme sat mat midt inde på brættet. Der var lang vej hjem til Bækkeskovvej den aften!

Referat af 7. runde

Klubmesterskabet var jo ligesom afgjort, men der var jo stadig en masse sekundære placeringer, rating og ære at spille om. På forhånd havde John meldt afbud af arbejdsmæssige årsager, hvilket gav Franz en score på 50%. For en sjælden gangs skyld var der adskillige partier, der blev forholdsvis hurtigt færdige. Jon vandt over Flemming, Jens vandt over Finn og Lars vandt over Frank. Noget senere vandt Michael over Svend Aage. Knud Ole var bagud med 1 bonde, men til gengæld havde han angrebsfordel, og da det kostede Peder en officer, gad han ikke mere.


I de 3 sidste partier blev der lagt et mere adstadigt tempo for dagen. Jeppe kom foran med en officer, og selvom Morten kæmpede længe, kørte Jeppe den hjem til sidst, hvilket bragte ham op på en delt 2. plads. Thor og Jan endte med at dele (hvorfor er det ikke overraskende?). Henning A. fik stille og roligt pillet bønderne fra Valerii og var til sidst foran med 3, samtidig med at Valeriis dronning var kommet lidt på afveje. Det endte med sejr til Henning, og han kom så med op på den delte 2. plads.


Slut på klubmesterskabet og næsten slut på sæsonen. Et slutresultat de færreste nok havde forventet. Penge sat på Mogensen inden turneringsstart ville have givet rigtig godt. At Henning M. i en alder af 75 vinder klubmesterskabet er en sensation i sig selv og en ratingfremgang på ikke mindre end 251 point på én turnering, er vist en rekord, der ikke bliver slået foreløbig. Bunkebryllup på 2. pladsen med Sigurd, Henning A. og Jeppe er nok knap så overraskende, mens Knud Ole kiler sig ind på 5. pladsen. Værd at bemærke er også, at Franz tager sig af den næsthøjeste ratingfremgang.


Tak for i år.

LINKS

Klubmesterskab 2015

Klubmesterskab 2014

Klubmesterskab 2013

Jens vandt sit første klubmesterskab.

Klubmesterskab 2012

For at få tingene til at gå op, lavede vi en lille ekstra turnering.

Svend Aage suveræn i gruppe 2.