Om spillerne

Medlemsliste

Flemming Simonsen, Kettinge

 • mob: 40142989, email: flemmingsimonsen48@gmail.com

   Henning Andersen, Nysted

   • mob: 61121097, email: hea138@mail.tele.dk

   Henning Mogensen, Stubberup

   • tlf: 54871628, mob: 42415428, email: henning.stubberup@gmail.com

   Jan Andersen, Horbelev

   • tlf: 54494229, mob: 24263996, email: jan2407@gmail.com

    Jens Peter Petersen, Toreby

    • mob: 23395503, email: jens.peter.petersen@outlook.dk

     Jon Kristmundsson, Nysted

     • tlf: 54873731, mob: 25180294, email: jonkristmundsson@live.dk

         Kim Nielsen, Nysted

         • tlf: 54872118, email: kimbsc@tdcadsl.dk

         Knud Ole Olsen, Hjelm

         • mob: 51782810

         Lars Møller, Nysted, tlf: 54871353

         • mob: 24274060, email: havnegade7@gmail.com

         Michael Volstrup Nielsen, Sundby

         • mob: 60650528, email: mvnielsen2000@yahoo.dk

         Niels-Peder Skotte, Frejlev

         • tlf: 54873704, mob: 24411984, email: nielspeder53@gmail.com

               Sigurd Marthendal, Nysted

               • mob: 93957963, email: smarthendal@hotmail.com

               Svend Aage Hansen, Holeby

               • tlf: 54606071, mob: 23379967, email: sah@besked.com


               Hvis der sker ændringer i ovenstående data, så kontakt venligst webmaster.

               OBS: Ikke at forveksle med hold-styrkelisten!

               Klubmestre gennem tiderne

               "LANGSOM" SKAK


               03/04 Henning Andersen


               04/05 Sune Jakobsen


               05/06 Sune Jakobsen


               06/07 Sune Jakobsen


               07/08 Sune Jakobsen

                          Henning Andersen

                          John Holst


               08/09 Sigurd Marthendal


               09/10 Sigurd Marthendal


               10/11 Henning Andersen


               11/12 Henning Andersen


               12/13 Jens Peter Petersen


               13/14 Henning Andersen


               14/15 Henning Andersen


               15/16 Henning Mogensen


               16/17 Michael V. Nielsen


               17/18 Gr. 1: Sigurd Marthendal

                         Gr. 2: Svend Aage Hansen


               18/19 Michael V. Nielsen


               19/20 Michael V. Nielsen


               20/21 Michael V. Nielsen

               HURTIGSKAK


               18/19 Michael V. Nielsen


               19/20 Michael V. Nielsen


               20/21 Fru Corona

               LYNSKAK


               18/19 Michael V. Nielsen


               19/20 Fru Corona


               20/21 Fru Corona

               Portrætter af klubbens spillere

               Lidt historie og anekdoter fra og om klubbens spillere. Så ved du, hvem du kan møde i klubben, når du dukker op.

               Henning Mogensen er en af skakkens grand old men. Han lærte at spille skak derhjemme omkring 1950 og startede i den hedengangne Nysted Skakklub i 1967. Det må have været nogenlunde deromkring, Henning blev ansat som lærer på Nysted Skole, hvor han var til sin pension. Eller skal man sige, at han var der til længe efter sin pension, for han blev flittigt brugt som lærervikar længe efter pensionen.


               Skoleskak har han også haft på Nysted Skole.


               Henning startede i SLS, da klubben blev oprettet i 2003. I klubben oplever vi den skarpe Henning - både i replikken og på skakbrættet. Duer finterne ikke rigtig på skakbrættet, kommer munden nogle gange til hjælp, og passer man ikke på, har man pludselig overset noget i talestrømmen. Dette kan Henning A i hvert fald nikke genkendende til.


               Sæsonen 2015/16 har nok været Hennings bedste sæson nogensinde. Her vandt han sit første klubmesterskab ved ubesejret at gå gennem turneringen og undervejs tage samlet 3 point fra klubbens normalt 4 stærkeste spillere.

               Jan Andersens motivation til at lære skakspillets regler lidt nærmere var af hormonel karakter! I 1983 boede han i kollektiv nede i grænselandet med bl.a. 2 tyske piger, der spillede skak og slog Jan. En fremragende motivationsfaktor til at kaste sig over nogle teoribøger og melde sig ind i Tønder Skakklub.


               I 1987 blev Jan ansat på Danmarks eneste skak-efterskole i Tjele, hvor han i 5 år videregav sin skakviden til eleverne og spillede i den tilknyttede skakklub. Her oplevede Jan i 1990 at få skønhedspræmie for årets flotteste parti - et efter hans eget udsagn vanvittigt parti i Budapestergambit. Det skal siges, at Jan i klubben var oppe imod spillere som Peter Heine Nielsen, Mikkel Antonsen, Jørgen Friis Nielsen, Patrick Lyrberg m.fl., så det kan Jan med rette være temmelig stolt over.


               Herefter kom Jan til vores landsdel, hvor han først startede i Vordingborg Skakklub og sidenhen Nykøbing F. Skakklub. I 2007 fik vi i SLS glæde af hans medlemskab.


               Når Jan ikke bruger tid på at brække diverse legemsdele, kan han være et særdeles giftigt bekendtskab ved brættet, hvor han gør sit yderste for at brække modstanderens forsvar op. Her kommer hans evner med fiskestangen ham nok til gode. Han er hamrende tålmodig og får ofte bid.


               Når Jan ikke spiller skak eller fisker, har han en aftale med sin arbejdsplads, der er Guldborgsund Kommunes Sprog- og Integrationscenter.

               Sigurd Marthendal lærte at spille skak af sin 7 år ældre storebror i 7-8 års alderen og spillede jævnligt mod ham, lige indtil den dag, hvor Sigurd vandt en match mod brormand med 6-3. Så gad storebror ikke mere!


               Men vi skal helt hen til 1988, før der sker mere på skakfronten for Sigurd. Her bliver han i en alder af 24 år lokket med i Nykøbing F. Skakklub af en bekendt, og så var Sigurd solgt! Samme år oprettede han skoleskak på Tingsted Skole, hvor han lige var blevet nyansat som lærer. Det blev en ubetinget succes, hvor op imod halvdelen af skolens elever deltog i skakaktiviteter over de næste 15 år. Utallige mesterskaber - både individuelt og hold - regnede ned over den lille landsbyskole. Specielt var "Sigurds piger" landskendte for deres antal, engagement og spillestyrke. Sigurd var også initiativtager til en landsdækkende skaklejr for børn i Gedesby på Sydfalster 4 år i træk fra 1994-97.


               I 1993 tog Sigurd initiativ til oprettelsen af Tingsted Skakklub, som han sad som formand for i ca. 12 år. Klubben var præget af sine mange juniorspillere og kun en håndfuld seniorspillere. Klubben var også i en årrække med i et samarbejde med andre tankesportsgrene, hvor de under Nyk. F. Festuge arrangerede "100 Timers Non-stop Tankesport" i et stort telt med bar og livemusik m.m.


               Men alting har en ende - Sigurd blev træt af at være lærer, Tingsted Skole lukkede, og dermed forsvandt grundlaget for skakken i Tingsted, og klubben lukkede i 2009.


               I 2007 var Sigurd dog flyttet til Kettinge, men han gav lige Tingsted et år mere, inden han dukkede op i SLS. Her startede han meget uhøfligt med at vinde 2 klubmesterskaber på stribe, men så havde de andre luret ham, og så blev der sat en stopper for det pjat! Han har dog været tæt på flere gange, men er hver gang snublet på målstregen lige indtil 2018, hvor titlen kom i hus igen. I maj 2016 blev Sigurd mesterspiller for første gang i sin karriere, og i 2017 havde Sigurd sit nok bedste skakår nogensinde, da han i Maribo vandt "the double" og blev både Klostermester og L-F-mester.


               Sigurd er uddannet skakdommer og tager sammen med Jens og Peder tjansen med turneringerne i klubben. Han står også for denne hjemmeside.

               Svend Aage Hansen lærte helt fra barnsben af at spille skak. Hans far spillede i Majbølle Skakklub, og ofte hændte det, at en af hans skakkompagnoner kom og spillede skak om søndagen. Så skulle der være ro, men børnene måtte gerne kigge på og lære. Så det gjorde Svend Aage, og som 10 årig var han klar til at følge far op i Majbølle Skakklub. Her sved cigarrøgen noget i øjnene, men som det var dengang, måtte man bare vænne sig til det på trods af røde og sviende øjne. Sit første parti husker Svend Aage tydeligt. Han satte én af de voksne skomagermat og fik efterfølgende en røffel af sin far, for det var ikke en måde at spille skak på!


               Majbølle Skakklub lukkede, Svend Aage blev gift, og så har vi den samme historie igen! Så er der ikke tid til skakken. Men Svend Aage fik da i familieårene lært i det mindste den ene af sønnerne at spille skak, og Svend Erik spiller i dag i Maribo Skakklub.


               Først som efterlønner tog Svend Aage tråden op, da han dukkede op i SLS i 2011, og han er stille og roligt blevet en frygtet spiller, der har flere af de store skalpe i klubben i sit bælte.

               Lørdag d. 30. januar 2021 mistede vi pludselig Morten, der gik alt for tidligt bort efter kort tids sygdom. Han blev 52 år. For at ære hans minde vil hans spillerportræt fortsat være at finde her på siden.


               Morten Døring begyndte at spille skak som 10 årig, da hans farfar introducerede ham for det ædle spil. Det syntes Morten var meget spændende, så han bankede på døren til Maribo Skakklub i 1978. Her blev han mødt med åbne arme af en gammel tæppehandler – Christen Haar, som tog ham under sine vinger. Det var dengang skakklubber lugtede af cigaretrøg og pomade.


               Her spillede Morten indtil han fyldte 17 år. Tog det rimeligt alvorligt med skaklejr i Tranum og alt muligt. Herefter gik der piger, øl og fest i den og skakken gled lidt i baggrunden.


               Det var først da Morten flyttede tilbage til Sydhavsøerne i 1996, at han syntes, at han havde tid til skak igen. Morten forsøgte at tage det op omkring årtusindskiftet, men det var for svært med skiftende arbejdstider og små børn, så gensynet med Maribo Skakklub blev meget kort.


               Så opgav Morten den tanke – lige indtil han mødte Henning Andersen på jobbet. Han kan noget med salgstaler og pludselig stod Morten i Sydøstlollands Skakklub.


               I SLS har vi lært Morten at kende som en utrolig hyggelig fyr med en udpræget sans for humor. Han bliver bedre og bedre efterhånden som han får banket rusten fra de mange år væk fra skakken af.


               Hans motto kunne være: "Rokade er stærkt overvurderet!" Men lad os slutte med hans egne ord: " SLS er en klub med en masse dejlige mennesker, og skakilden brænder i mig som aldrig før".

               Jens Peter Petersen er en gammel rotte i skak-faget. Han lærte at spille skak i 1968 af en legekammerat, hvis far tilfældigvis var formand for Stege Skakklub, så vupti - her startede Jens året efter. Her spillede Jens indtil læreruddannelsen kaldte i Vordingborg i 1976, og dermed blev skak-teltpælene også rykket til studiebyen. I 1981-83 fik Ringsted kortvarigt glæde af Jens' tilstedeværelse, inden han i 1983 slog sig ned i Toreby og meldte sig ind i SK 1934, som efter fusion og navneændring blev til den klub, vi i dag kender som Nykøbing Falster Skakklub. I denne klub bestred Jens i en periode kassererposten.


               Dengang 2. HK udgav et kredsblad i papirformat, var Jens en overgang redaktør.


               I 2008 kom Jens til SLS og 2 år efter overtog han formandposten, som han med sit rolige væsen og diplomatiske sans (samt en god portion humor) er som skræddersyet til. Han har om nogen været med til at sætte SLS på det skaklige danmarkskort ved sin initiativrigdom og opfindsomhed hvad angår turneringer og turneringformer. Bl.a. skal det nævnes, at Jens var initiativtager og primusmotor for de forløbig 2 afviklinger af Fuglsang Cup.


               Jens har altid været at finde blandt klubbens stærkeste spillere, men først i 2013 beviste han det endegyldigt ved at vinde klubmesterskabet for første (og indtil nu eneste) gang.


               Jens er uddannet skakdommer og gør et stort arbejde med arrangement af vores interne og eksterne turneringer. I sit civile liv er Jens efterlønner.

               Henning E. Andersen lærte at spille skak som 7-årig hos en nabo og spillede senere skoleskak på Nysted Skole, hvor han havde Henning Mogensen som lærer. (Den respekt, der måske har været engang overfor hans lærer, ser vi dog intet til, når de mødes ved skakbrættet). Da Henning var 14 år gammel var tiden kommet til at prøve kræfter med de voksne i Nysted Skakklub. I 1975 flyttede henning til Nykøbing F. Skakklub, hvor han spillede i 5 år og i en periode besatte kassererposten. I begge klubber opnåede Henning at spille divisionsskak, og han var efterhånden blevet en ganske skrap mesterspiller.


               Så skete det samme for Henning som for så mange andre - der kommer familie, arbejde, politik og alt muligt andet end skak ind over. Heldigvis kom Henning til fornuft efter 24 års fravær fra skakken og troppede op i SLS i 2003, da klubben blev oprettet, og han kom direkte i bestyrelsen og har siddet der siden.


               De sidste par år har Henning gjort væsentligt mere ud af skakken, og det har kunnet mærkes. Han er ved at genvinde fordums spillestyrke, og det ses tydeligt i oversigten over klubmestre gennem tiderne, hvor han står ikke mindre end 6 gange!


               Hennings filosofi er, at ALLE burde lære at spille skak, fordi der er så meget andet at lære gennem skakken end lige nogle spilleregler. Alle livets facetter kan analyseres gennem skak! Om han benytter sig af den filosofi i sit arbejde som områdeleder af Guldborgsund Kommunes kontaktpersonteam, står hen i det uvisse.

               Flemming Simonsen startede til skoleskak så langt tilbage som 1959, men som så mange andre oplever, blev skakken lagt på hylden og først taget frem igen i 2011, da Flemming meget fornuftigt valgte at melde sig ind i SLS.


               Flemming har også forsøgt sig som skak-underviser på både Nysted Skole, Nysted Efterskole, Ungdomsskolen i Lolland og i en SFO i Bagsværd.


               Flemming er en af de personer enhver fritidsforening er stærkt afhængig af. Han stiller altid op, når der er brug for hjælp til arrangementer og tiltag i klubben, og kaffedrikkerne i klubben ville i hvert fald lægge mærke til, hvis Flemming ikke var der. Hver eneste gang er der lavet kaffe og te - også på aftener, hvor Flemming ikke selv skal spille!


               Flemming er en ukuelig fighter. Selvom det ikke er blevet til så mange point igennem årene, hvis vi skal være hudløst ærlige, bliver Flemming ved og ved, FORDI Flemming hygger sig med spillet, og det er vel egentlig det, der er det vigtigste element! Flemming behersker flere sprog, har vi lagt mærke til - jævnligt flyver der et "shit", "scheisse" eller den danske variant igennem spillelokalet, og så ved man, at Flemming har haft et spændende parti, der ikke lige gik hans vej.


               Flemming er efterlønner.

               Kim Nielsen lærte skakspillets regler af sin far, så vidt han husker. Til gengæld ved Kim, at han i 1963  - 7 år gammel -  deltog i juniorskak i Nysted Skakklub om lørdagen i Rosenly hos den senere formand Børge W. Pedersen. Det var den daværende formand Valdemar Sørensen, som fik ham sat i gang. Dengang var der ca. 16 spillere og Kim husker, at Allan Sørensen - formandens søn - blev nr 1 og Kim sluttede som nr 3!


               Så gik der et par år, og så kom Henning Mogensen til Nysted skole, og Kim kom i gang  med skoleskakken. Ved holdmesterskaberne husker Kim, at de et år var 3 hold og kun vinderen gik videre! 1. runde tabtes 5-3, og Mogensen sagde, at nu skulle de bare vinde den næste med 6-2, så gik de videre! De vandt med 4½-3½.😜


               På et tidspunkt startede Kim op i "voksenafdelingen" i Nysted Skakklub, men holdt en pause i 9.-10. klasse! Damerne kaldte! 😁


               Da Kim - med lidt færre hormoner i kroppen - vendte tilbage til skakken, fik han status af 1800+ spiller. Som 23 årig vendte bøtten; Svend Navntofte og Kim spillede/trænede 1-2 gange om ugen, de spillede i klub, deltog i koordinerede turneringer og passede fuldtidsjob - ak ja dengang var der energi til meget!


               I 1981 deltog Kim som nyudklækket mesterspiller i en turnering i Silkeborg og scorede 7/7!! Det gav et kandidatresultat og til næste DM deltog han i kandidatklassen lige under landsholdklassen!!  HOLD DA OP, hvor var de gode!! Kim scorede 1½ point... Han vandt et spil imod Chris Nørregaard, og det var en sand fryd, da han blev gjort opmærksom på, at Chris havde sagt, "nu mangler jeg kun at vinde over ham den tykke fra Nysted - så er jeg klar til næste års landsholdklasse"!


               Det var også i den periode 81-82-83, at Kim slog Bent Larsen og 2 gange Curt Hansen!! - dog kun i simultanskak 😜. Han nåede også  at spille nogle kampe for Nyk. F.'s 2. divisions hold på 7.-8. bræt! (Det var dengang GM Lars Bo Hansen og GM Henrik Danielsen tog sig af de øverste brætter - red.)


               I '91 begyndte Kim at spille bridge og i 93-94 brokkede skakklubben sig over, at han meldte afbud til skak for at spille bridge - så han stoppede i skakklubben! Kim har dog spillet en del lynskak inde på TV2 Spillekrogen, og det gik især hurtig da han fik ADSL.😜


               Så er vi kommet frem til 2019, hvor Kim har fået lyst til at spille skak igen, og nu er han her i SLS. 😊 Kemien er iflg. Kim god, og der er dejlig ro i lokalet. Kim glæder sig til at spille skak igen!

               Michael V. Nielsen lærte skak omkring de 6-8 år, da han begyndte at spille mod sin far og sin 10 år ældre bror. Spillet fængede dog først for alvor i teenageårene, og som ca. 17-årig meldte han sig ind i "Taarnet" - skakklubben i Svendborg. Med udgangspunkt i denne klub prøvede Michael også kræfter med både skoleskak og bestyrelsesarbejde.


               Fra 1990-97 fik Alssund Skakklub i Sønderborg glæde af hans evner - de sidste 2 år som formand for klubben. Derefter gik det hele lidt i stå, da livet bød på andre udfordringer, hvor der ikke var plads til skakken. Det vil sige - lige indtil Michael pludselig i 2015 slog sig ned i nærheden af SLS og lykkeligvis valgte at besøge os.


               Og så var skakpausen alligevel ikke helt uden skak, for Michaels venner planlagde på hans polterabend i 2005, at han skulle spille skak på en café i København mod de besøgende gæster. Besøgstallet i caféen en sådan lørdag morgen var ikke overvældende, og Michael nåede at få lidt medlidenhed med sine venner over den tilsyneladende fuser, da GM Peter Heine Nielsen "tilfældigvis" kom forbi. Så kom der "æg" på brunchbordet!


               I januar 2017 blev Michael for første gang i karrieren mesterspiller, da han vandt SLS Open med imponerende 6½/7. Denne succes fulgte han op på senere på sæsonen ved at vinde klubmesterskabet.


               I det civile liv har Michael skiftet spor fra reklamebranchen og blev i 2017 færdig som maskinmester.

               Niels-Peder Skotte er også en af dem, der har måttet holde skakpause i en periode, men nu igen har kastet sig over denne ædle sportsgren til stor glæde for os andre i SLS.


               Peder startede sin skakkarriere i den hedengangne Holeby Skakklub i 1988, hvor han lærte at spille skak. Her var han i 3 år, indtil Errindlev Skakklub blev oprettet og derefter havde Peder i folden fra 1991-97, hvor klubben måtte dreje nøglen om igen. Derefter var Peder i Nykøbing F. Skakklub en enkelt sæson, inden skakken blev lagt på hylden. I 2012 blev den taget ned fra hylden og støvet af, da efterlønnen meldte sin ankomst, og siden da har Peder spillet hos os.


               Det kan anbefales at have i baghovedet, at Peder er gammel fritidsfisker! Det har mange af Peders modstandere erfaringer med, når de er gået i Peders garn.


               Peder er pensionist og én af klubbens 3 uddannede dommere.

               Faktisk er det lidt af et mirakel, at Lars Møller spiller hos os i dag. Lars gik i børnehave på Den Franske Skole i København under Danmarks besættelse, og de der har lidt historisk viden ved, at den skole blev bombet af de allierede ved en fejl i 1945. 86 børn og 18 voksne omkom, og Lars var den ene af kun 2 i sin klasse, der overlevede!


               Lars lærte at spille skak på en feriekoloni i 1954 og vedligeholdt evnerne derhjemme, når han spillede mod sin bror. Lars blev uddannet som lærer og var lærer 10 år i København, inden han i 1974 flyttede til Frejlev og blev lærer på Hasselø og sidenhen i Nykøbing.


               Det lader til at være symptomatisk for de fleste her i klubben, at der ikke spilles meget skak i de unge år, hvor der står uddannelse og familie på dagsordenen. Lars er ingen undtagelse, for først i 1985 meldte han sig ind i Nysted Skakklub, dengang der blev spillet i formanden Børge Wilckens kælder i "Rosenly". Da Børge døde overtog Lars formandsposten i en periode og forsøgte at køre klubben videre, men medlemmerne faldt fra i stor stil, flere af dem af naturlige årsager, om man så må sige, og Nysted Skakklub lukkede sidst i 90'erne.


               Lars holdt derefter en skakpause indtil han dukkede op i SLS i 2011. Som skakspiller er Lars sej og udholdende, og han er god til at skabe og overskue komplicerede stillinger.

               Jon Kristmundsson er som navnet antyder islænding af oprindelse. Han lærte at spille skak i 1966 af sin fætter, som Jon kalder sin inspirationskilde.


               En anden stor inspirationskilde var det legendariske VM i skak i 1972 mellem Bobby Fischer og Boris Spasskij, der netop fandt sted i Island. Et VM der ofte betegnes som århundredets match og som for Jon gjorde, at han blev meget politisk inspireret, fordi matchen havde masser af utvetydige politiske undertoner midt i Den Kolde Krig.


               Første gang, Jon optrådte i skakklub, var i 1982, hvor han startede i Jerne Skakklub i Esbjerg (hvilket fantastisk navn til en skakklub...). I 1985 var Jon kommet til Plutteøen (Lolland for de ikke dialektkyndige...), hvor han så startede i den hedengangne Nysted Skakklub. Da SLS blev startet i 2003 var Jon med fra dag 1.


               Fra VM-matchen lærte Jon også af Bobby Fischer, at det var en dyd at komme for sent - noget han siden har praktiseret med stor ihærdighed og til tider stort held. Henning M. har ofte været genstand her, og Jon fortæller, at han tit har oplevet HM "beruset af irritation og tavshed" med en god statistik i Jons favør som resultat...


               I skakklubben har vi lært Jon at kende som en særdeles giftig herre på brættet. Han har haft samtlige 1.-holdsspillere ude i tovene og vundet over flere af dem. Derfor er der generelt stor undren over, at Jon som regel "fumler rundt" nede omkring de 13-1400 i rating. Så mange gange har han da heller ikke tabt på en tændt mobiltelefon!!...

               Jons livsmotto er: "Skak er svært!". Og det er vi vist flere, der kan skrive under på.


               Når Jon ikke går (for sent) til skak, har Guldborgsund Kommune glæde af ham som socialrådgiver.

               Knud Ole Olsen e