L-F Mesterskabet 19

LOLLAND-FALSTER MESTERSKABET 2019

For 3. år i træk står Maribo Skakklub som arrangør af årets sommerturnering, der har fået status af det åbne Lolland-Falster Mesterskab. Ved dette års L-F Mesterskab deltager 24 spillere fra 5 klubber, nemlig Maribo, Nykøbing F., Præstø, Faxe og så lige Jens og undertegnede fra SLS. Vi repræsenterer klubben i henholdsvis gruppe 2 og gruppe 1. Jens er ratingmæssigt seedet som nr. 3 og jeg selv som nr. 4.


I Jens' gruppe er han selv ikke uden chancer for en god placering. Han skal sandsynligvis slås med de 2 spillere fra Faxe, Bent Petersen og juniorspilleren Knud Jacobsen, forudsat at han vinder over sin evige rival Gert Hansen fra Maribo. I gruppe 1 deltager de sidste 2 års L-F mestre - undertegnede (2017) og Lars Christensen fra Faxe (2018). Desuden Henning Nielsen, som overraskende nok ikke har vundet denne turnering endnu. Men også Jens Mott plejer at være godt spillende.


Nedenfor kommer referaterne i en lidt alternativ rækkefølge, hvilket skyldes udsatte partier og deraf følgende rod i rækkefølgen. Redaktøren håber, det giver mening alligevel.


- Sigurd

2. runde - 19. juni 2019

Så var jeg kommet til min reelt første runde, og jeg startede så lige med den højest ratede - Henning Nielsen fra Maribo. Så er vi ligesom i gang. Men faktisk er det ham, der har revanche til gode, og det er ikke tit, jeg kan sige det. Vores sidste møde var i holdkampen i mesterrækken, hvor jeg vandt. Det forestående parti var vores 12. møde, og jeg har kun vundet 2 gange i alt, så det var vist ikke mig, man skulle satse på hos bookmakerne.


Jeg havde sort, og det blev som forventet en sicilianer. Den får jeg ikke spillet helt efter bogen, og i træk 26 forsvinder der en bonde. Herefter benytter Henning muligheden for at bytte en del af, når lejlighed byder sig. Jeg står dårligere og dårligere, og i diagramstillingen er jeg kommet bagud med 2 bønder og står klart til tab, men jeg vejrer morgenluft, hvis Henning fremturer med sin plan om at spille Sf7. Derfor 59. -, a3. Og Henning fremturer med 60. Sf7 ? Nu har jeg en sandsynlig remis i hånden, som jeg er ret stolt over at have set - specielt når Stockfish også klapper i sine små processorer af begejstring.


Jeg spiller "selvfølgelig" 60. -, Txh7 ! 61. Txh7, a2 62. Th1, Sc3+ 63. Kd3, Sb1 64. Kc2, a1D 65. Txb1. Nu begynder jeg til gengæld at blive lidt irriteret på Hr. Stockfish, for nu fortæller han mig, at jeg nok står i overkanten, hvis jeg spiller Dd4, så det gør jeg selvfølgelig ikke... I stedet skakker jeg Henning rundt, og kan sagtens fremtvinge en remis ved evigskak, men morgenluften er åbenbart steget mig til hovedet, så nu vil jeg vinde.


For at gøre en lang historie kort, ender jeg med at opgive efter 110 udmarvende træk! Henning fik sine tilbageværende brikker til at spille formidabelt sammen, og et sådant rænkespil kunne mine majestæter ikke hamle op med...


- Sigurd


Jens fortæller om sit "arvefjendeopgør" mod Gert Hansen:

"Som sædvanlig fik jeg lavet noget skrækkeligt rod mod Gert Hansen. I åbningen valgte jeg en afbytning, som gav en minusbonde. Meget symptomatisk havde jeg decideret regnet forkert, og opdagede det først nogle træk senere, da jeg gjorde status ☹

Jeg vaklede mellem at opgive eller vente ud fra mottoet ”noget vil vise sig”. Gert spiller hurtigt og intuitivt - og det er han god til. Men i stillingen til højre vælger han det lidt for friske Tc4 ??

Den slår jeg naturligvis med bonden, og derefter opgav Gert rimeligt nok.

Jeg har lavet en del ”bukke” mod Gert Hansen, og nu var det så hans tur. Men helt tilfredsstillende er det ikke. Jeg vil naturligvis hellere vinde et parti, hvor jeg bare spiller godt."


1. runde - 26. juni 2019

Både Jens og jeg havde afbud til den oprindelige 1. runde. Da min arbejdsplads var udnævnt til valgsted, var jeg udkommanderet som praktisk gris til folketingsvalget d. 5/6, hvor spillerunde 1 ellers var planlagt. Jens har sendt denne begrundelse for sit afbud:

"Vi har altid haft en tradition med at samles og drikke øl og råbe ad fjernsynet, når der er valgaften. Ny regering, halvering af Folkepartiet og næsten-udslettelse af Liberal Alliance, jo det var en god aften" 😊


Jens havde afviklet sit udsatte parti først - hvornår ved jeg ikke, men han har sendt dette referat:

"I  første rundes parti mod Finn Kristiansen stod vi længe lige, men efter jeg fik byttet af på g3, så han åbnede f-linjen med det dertil passende hul til kongen på g1, valgte Finn det uheldige Dc4. Dermed fik jeg muligheden for at spille Db6 i diagrammet til højre, hvorefter Finn ikke kan sikre mod et springertræk, der enten giver skak eller truer dronningen. Derfra var det egentlig slut, selv om Finn sprællede en del, kunne han ikke afværge sin skæbne."


Men på ovenstående dato var det tid til undertegnedes udsatte parti mod Claus Schmidt fra Maribo. Vi var sat til at spille i klubbens lille sidelokale, hvor jeg egentlig nyder temmelig meget at spille. Her er nemlig altid en god udsigt til en masse spændende aktivitet på naboengen. Nogle gange er det får, andre gange køer, men denne gang var det en stor flok gæs, der havde slået sig ned. Det var nu ikke fordi, jeg fik set så meget af naturen, for Claus kom hurtigt rigtig skidt fra start og mistede en kvalitet. Lidt senere smed han endnu en kvalitet væk, og så gad han ikke mere. Her havde vi kun spillet knap 1½ time, så det var lidt af et antiklimaks i forhold til maratonpartiet sidste søndag.

Så en kort dag på kontoret og 1 point på kontoen.


- Sigurd

Skrevet af:

Sigurd Marthendal

og

Jens Petersen

3. runde - 3. juli 2019

Så var der L-F Mester-møde. Undertegnede vandt turneringen i 2017 og Lars Christensen fra Faxe vandt sidste år. Det er mig, der har den dårligste indbyrdes statistik. Faktisk har jeg kun vundet én gang, og det var netop ved L-F i 2017. Jeg har stået til gevinst et utal af gange mod Lars - eller utal og utal... det var i dagens opgør 5. gang, vi mødtes, men det føles som et utal af gange. Og når jeg så går i dybden med mine 5 partier, er det faktisk kun en enkelt holdkamp i 2016, som jeg virkelig, som i VIRKELIG, burde have vundet - også helt henne i slutspillet. Det har været symptomatisk i vores indbyrdes partier, at jeg i stort set samtlige er kommet klart bedst fra start, men desværre ikke har formået at udnytte fordelen, så Lars har fået møvet sig tilbage i kampene, sandsynligvis qua en bedre positionel forståelse end mig, er jeg nødt til at erkende. Derfor fornemmelsen af, at jeg burde have haft en bedre statistik, men det er jo som bekendt pointene på tavlen, der tæller.


Dagens opgør var ingen undtagelse fra den kedelige, uretfærdige og helt igennem frustrerende praksis. Jeg fik en tempogevinst allerede efter 10. træk (se diagram). Lars havde lige inden spillet 9. -, Da5, der blev besvaret med 10. Sd4-b3, hvilket tvinger dronningen tilbage til d8. og iflg. Stockfish står jeg med en fordel og mulig gevinstchance på 1,6. Det er jeg godt selv klar over i situationen, men jeg kan ved Gud ikke finde fortsættelsen! Løsningen er såmænd angreb på kongefløjen med enten g4 eller Lh6. Fortsættelsen var i stedet: 11. Sb5, a6 12. S5d4 ? Hvad skulle jeg da have spillet? 12. Df2!


For at gøre en lang historie kort, var det derfra én lang rutchetur nedad, og jeg blev stille og roligt kørt ud af brættet. Der er helt klar rum for forbedring ift. at finde PLANEN!!!


- Sigurd


Jens har afviklet sit udsatte parti fra 3. runde og fortæller om det her:

I 3. runde af LF mesterskabet / Maribo sommer EMT spillede jeg det udsatte parti mod Bent Petersen fra Faxe. Bent er gruppens ratingfavorit, og jeg skulle præstere, hvis jeg ville gøre mig håb om at vinde.


Lidt såret oven på tysklandsturen, hvor jeg godt nok fik 4 / 7, men mod svag modstand, var jeg velmotiveret.

Vi spillede Siciliansk, og jeg valgte den sædvanlige Grand Prix variant med et tidligt f4. Det lykkedes at gennemføre partiet faktisk uden fejl. Måske også uden den store kreativitet / aggression, men på vores niveau handler det jo også om modstanderens fejl 😊


Partiet i sin helhed kan ses her.


I Tyskland tabte jeg 14,5 ratingpoint, og meget morsomt, så er resultatet af de tre vundne partier, at jeg overstiger min forventede score med 0,45 eller - 14,5 ratingpoint 😊

 

Så status er 3 af 3 og gode chancer for at vinde gruppen, samt udbedring af ”den tyske skade”.


- Jens

4. runde - 7. august 2019

I gruppe 1 skulle jeg møde Jens Mott med de sorte brikker. Forberedelserne gik fantastisk godt. Vi havde afleveret ferie-børnebørn samme eftermiddag, så jeg var godt udhvilet... (not!) Klokken 18.47 spurgte min søde kone, om jeg selv havde styr på tiden... Eftersom partiet startede kl. 19 i Maribo, var det klare svar: NEJ! Jeg var taknemmelig for, at politiet ikke havde fotovogne ude...


Vel ankommet til brættet med 10 minutters forsinkelse, uden det ur, jeg havde lovet Michael at tage med, begyndte partiet med en sicilianer. Mere vil jeg egentlig ikke fortælle fra partiet, for det er godt nok længe siden, jeg har spillet så elendigt. Jeg fik sat mig selv under voldsomt pres, mistede en bonde og fik kun reddet mig ud af vanskelighederne ved et fejltræk fra Jens' side, der gav mig en kvalitet og 2 bønder. Men selv med den kæmpefordel lykkedes det mig lige efter at sælge kvaliteten igen og derefter spille fedtspil med resten af brikkerne, så Jens kom først med en dronning.


Nu handler sidste parti om at undgå ratingtab, så det skal vindes! Som kronen på værket glemte jeg mine hjemmesutter, så jeg er sutteløs de næste 14 dage. Møgaften!


- Sigurd



I fjerde runde mod Leif Aaen fik jeg hurtigt sat mig selv under pres. I stillingen i diagram 1 skal sort spille dxe4. I modsat fald åbner hvid e-linjen med det modsatte slag exd5. Jeg spiller Ld7 ?? – på automatpilot på udsigt efter bonden på d4.


Hvid åbner naturligvis e-linjen, hvorefter han har fordel og de næste mange sorte træk er seje forsvarstræk, indtil vi når stillingen i diagram 2, hvor jeg netop har spillet Dd6-f4.

Springeren er ofret, og jeg sætter min lid til skakken på f2, efterfulgt af bonde d4. Det ser lovende ud, selv om jeg ikke kan regne det helt til bunds. Det er nu rigtig nok set, og efter de næste par træk har vi stillingen i diagram 3. Hvid flytter tårnet til f3, og jeg kan slå løberen på e2.


Derefter er sort i fordel og efter lidt bonderov og afbytninger når vi til stillingen i diagram 4. Stillingen er vundet for sort; bønderne på dronningefløjen kan ikke stoppes, selvom det vil tage noget tid at få dem i mål. Leif spiller imidlertid meget hjælpsomt Dd6 – han mente ikke, at den sorte konge kunne nå at stoppe bonden efter Dxd6, exd6 – hvad den jo helt klart kan.


Så nok et point til samlingen i et parti med kun én skønhedsplet i 6.træk. Derfra er ”Fritz” og jeg helt enige om de sorte træk. Hvorimod hvid kunne have fået mere ud af den fordel, han opnåede i åbningen. Men han skal jo også finde de rigtige træk hele tiden.


- Jens

5. runde - 21. august 2019

Sidste runde ved dette års L-F Mesterskab drejede sig for mig kun om ikke at tabe rating. Modstanderen var Willy Saugmann, som er begyndt at spille skak igen. Han spillede i sin tid i Nordfalster og slår nu sine folder i Nyk. F. Skakklub. Willy havde til trods for at være lavest ratet fået 2 fremragende skalpe undervejs. Jeg førte de hvide brikker og havde som sagt klare ambitioner om at vinde for at nå min forventede score.


I vores parti er vi i stillingen til højre kommet ind efter 28. a5, Lb5. Jeg har en merbonde, men der er klar tvivl om dens levedygtighed. Hvis jeg ikke passer på, mister jeg en officer eller en kvalitet. Eller rettere - jeg er overbevist om, at jeg gør det, og at a5 var en fejl. Nu har Stockfish så belært mig om, at stillingen stadig er lige, hvis jeg spiller enten Tfe1 eller Ld4. Pointen er, at sort får lov at slå springeren, men dermed står begge sorts løbere på e-linjen og kan trues af Tfe1. Jeg havde bare stirret mig blind på løberskakken på c5, der ville skaffe sort ud af problemet og vinde springeren. Jeg havde bare ikke set hvids Ld4, der forhindrer skakken... Så altså: Enten 29. Tfe1, Lxe2 30. Ld4! eller 29. Ld4, Lxe2 30. Tfe1. Hvor svært kan det egentlig være???


I stedet valgte jeg at miste kvaliteten og tabte 34 træk senere. Så lige nu er jeg milevidt fra min storform for bare 2 år siden, hvor jeg var faretruende nær de 2000. Nu er jeg krøbet under 1800 og er næsten blevet indhentet (på 20 ratingpoint nær) af min ærede medskribent, der kommer med sin beretning nedenfor.


- Sigurd


Det må siges at være gået min vej i denne turnering 😊 5 af 5 - 100% -  er en sjælden score. Selv har jeg kun gjort det én gang før i løbet af min 50-årige karriere som skakspiller. Ud over at spille hæderligt skal man også have det fornødne held, og det har jeg haft undervejs.


Dette sidste parti var overstået på 13 træk, fordi min modstander valgte at slå en giftig bonde. I det første diagram kan vi se hvordan stillingen opstod efter mit 10. Se4. I første omgang spillede sort dronningen til c7, et udmærket træk, og jeg var overbevist om, at han godt havde set, at man bør lade f-bonden være.


Jeg spillede c3 for endegyldigt at lukke for muligheden af en sort springer på b4 eller d4 og blokere den sorte løberdiagonal fra g7. Især feltet d4 er jo et af de ømme punkter, hvid har i denne variant. Bonden på c5 kan ikke slås, da hvid ikke kan beskytte begge de lette officerer, når Sc6 flyttes.


Til min store glæde vælger sort kort efter at slå f-bonden alligevel og yderligere at placere dronningen på e5 efter afdækker-truslen Sf3-g5. Slutstillingen får lige et diagram også. Sort er færdig og vælger at opgive.


Held? Ja, eller bedre, en heldig hånd i forhold til at give modstanderen en passende mulighed for at begå fejlene. Hvids stilling er fin, også selv om sort ikke slår f-bonden.


Der er nu importeret over et hundrede nye ratingpoint til uddeling i klubben 😊 Så kom frisk til ”Banke Rust” og klubturnering….


- Jens

1

2

3

4