DM 2019

DM 2019

Indledning til årets påskeferie blev tilbragt med at spille DM i den skønne  Sydfynske hovedstad, Svendborg, hvor jeg deltog i et af mange skaktilbud hen over påsken. Vanen tro – fristes man efterhånden til at sige – blev årets DM afholdt på Hotel Svendborg, der på flot vis har meldt sig som ”Danmarks Skakhotel”. Ikke alene er der tradition for at finalerne i hold-DM i hurtigskak i pinsen afholdes på hotellet, men DM i klassisk skak er blevet afholdt de seneste 5 af 6 år (så vidt jeg husker) i hotellets flotte rammer. Naturligvis i tæt samarbejde med de to lokale arrangerende skakklubber: Sydøstfyn Skakklub og Tårnet Svendborg. Sidstnævnte klub er i øvrigt den klub jeg startede min ”skakkarriere” i tilbage i midtfirserne.

Ud over gode spillelokaler er hotellet vært ved gratis kaffe, te og chokolade samt isvand under hele turneringen. Så spilleforholdene er bestemt i orden, hvilket over 230 deltagende skakspillere sikkert er enige i.

 

Jeg deltog sammen med min søn Laurits i 1. kort Påske, der blev afviklet med 5 partier over 3 dage. Laurits var næstlavest ratet i sin gruppe, og fik desværre kun ½ point. Undervejs havde han dog en stærk spiller fra Holbæk i store problemer. Men trods at være foran med et tårn uden modstanderen havde skyggen af kompensation, manglede rutinen og koldblodigheden til at køre gevinsten hjem, og han endte med at blive snydt. Og i sidste runde mod en anden ung spiller kunne det såmænd have gået begge veje.

 

Men jeg har nu heller ingen grund til at vinke med fanen. Jeg synes, jeg spillede ualmindeligt ringe igennem det meste af turneringen. Og når alle modstanderne i gruppen har over 1800 i rating, så skal der ikke meget til, før svaghederne i spillet rigtigt bliver udstillet. Måske min opfattelse af mit spil er lidt farvet af, at jeg skulle bruge alle ressourcer på at forsvare mig i 4 ud af 5 partier, hvoraf de 3 var med sort. Og det sidste med hvid var mod en modstander, der havde ofret en bonde for initiativ.

 

Jeg vandt dog første runde med sort, men det var ingenlunde prangende spil, der gjorde udfaldet.


Anden runde med hvid blev ikke meget bedre. Vi tog en remis i en stilling, hvor begge parter havde chancer. Jeg spillede åbningen lidt halvtamt, og mine muligheder var måske en lille smule bedre i slutstillingen. Men jeg skulle til gengæld også finde trækkene lidt hurtigere end modstanderen… 😊

 

Helt galt gik det i 3. runde, hvor jeg med sort spillede helt planløst og kom under voldsomt pres. Da jeg endelig fik chancen for et effektivt modangreb (tror jeg - jeg har ikke analyseret på det), manglede timingen helt. I stedet laver jeg et ”fornuftigt” træk for først derefter at spille modangrebet. Desværre var det så liiiiiiige ét træk for sent, og jeg endte med at komme bagud med to løbere for et tårn + en håbløs stilling i øvrigt. Det blev et nul.

 

I 4. runde kom jeg med hvid fint fra start, og min unge talentfulde modstander følte sig fristet/tvunget til at lave et flot og chancerigt bondeoffer. Offeret/bondefremstødet er tematisk i Benoni, så selvom det ikke lige helt var Benoni, vi spillede, kom offeret ikke helt som en overraskelse, og jeg mente, jeg ville have styr på det. Jeg følte mig i hvert fald tvunget til at tage bonden og skulle derefter bruge det meste af partiet på at holde sammen på min dronningefløj. Det lykkedes på trods af, at jeg undervejs var godt på vej til at kludre i det. Men med hiv og sving fik jeg afværget problemerne og hev pointet hjem. Lidt takket være min modstander, der overspillede sin stilling frem for at erkende at ofringen havde været forgæves og i stedet forsvare sig med kun en bonde nede.

 

Hvis det gik galt i 3. runde var det ingenting imod 5. og sidste runde. Her fik jeg med sort bogstavelig talt sejren proppet ned i halsen grundet et ukorrekt officersoffer fra modstanderen. Ikke desto mindre fik jeg nærmest konsekvent spillet de forkerte træk efterfølgende, og til sidst på piiiiinlig vis smed jeg endda min merofficer væk. Partiet blev remis i en slutspilstilling, hvor jeg måske har de bedste gevinstchancer, da jeg dels har den mest aktive konge, men også lettest ved at etablere en fribonde. Men hjernekræfterne var sluppet op, og jeg var noget vingeskudt efter at have smidt en så klar gevinst væk.

 

Så slutresultatet blev 3 af 5 point – to vundne, to remiser og et tab – og en lille ratingfremgang på ca. 13-14 point. Det rakte til en delt 4. plads, men da jeg havde dårligst korrektion, blev det ikke til præmie. Det er så en lille solstråle på en ellers mørk himmel, at der trods alt hentes rating og ok placering, selv når jeg synes jeg spiller dårligt. 😊

 

Tak til alle arrangerende parter og til modstanderne for nogle spændende partier. Håber der også fremover findes ressourcer til at arrangere DM i Hotel Svendborgs hyggelige omgivelser.

Skrevet af:

Michael Nielsen

Link til:


DM 2019

Kontakt


Formand:

Jens Peter Petersen

Email: formand@slskak.dk

Mobil: 23395503


Kasserer:

Svend Aage hansen

Email: kasserer@slskak.dk

Tlf: 23379967Webmaster:

Sigurd Marthendal

Email: webmaster@slskak.dk

Mobil: 93957963


PR:

Henning Andersen

Email: pr@slskak.dk

Mobil: 61121097

Du er besøgende nr:

web hit counter

Hvor & hvornår


Spilledag:

Tirsdag kl. 19.00

Torsdag: Hjemmekampe i holdturneringen


Sæson:

September til april (inkl.)


Spillested:

Kettinge Fritidscenter

Kettingevej 78

4892 Kettinge