L-F Mesterskabet 21

LOLLAND-FALSTER MESTERSKABET 2021

Lad os starte med en "copy-paste" fra indledningen til referatet af samme turnering sidste år: "Endelig er der skak igen! De sidste mange måneder har stået i Coronaens og dermed nedlukningens tegn. L-F Mesterskabet er den første lokale turnering efter genåbningen af Danmark, og det har sat sit præg..." Bum! Same shit... 22 deltagere er dog 5 flere end sidste år, og nu er flertallet af deltagerne nok vaccineret. Og så gider vi ikke snakke mere Corona! Vi skal op i gear igen, og det prøver Franz, Jens og undertegnede i hvert fald ved at deltage i hver sin gruppe ved årets L-F Mesterskab.


På trods af et massivt ratingtab over de sidste par år får undertegnede lov til at spille i øverste gruppe om selve titlen som L-F Mester. Det kan jeg så nok takke det der, vi ikke snakker om mere, for. Der er mange højere ratede spillere, der kunne have deltaget, men som måske lige tager den lidt med ro. De 4 af spillerne i gruppen har jeg alle vundet over før, og Nicklas har jeg fået remis mod. Kunststykket er så bare at gentage succeserne i én og samme turnering... hmm.


Jens er landet som højestratet i gruppe 2, og det er altid en utaknemmelig udgangsposition. Men afhængig af graden af rust, tænker jeg, at Jens måske godt kan leve op til favoritværdigheden.


Franz får det svært i monradgruppen som næstlavest ratet, men det er ikke urealistisk for ham at få et par gode skalpe.

1. runde


Det første, der falder en i øjnene ved ankomsten til Maribo Skakklub, er de nylagte fliser hen over græsarealet, endda med fine lamper langs stien. Det bliver dejligt senere på året, når det bliver mørkt og vådt i vejret og jorden.


Det er så også det eneste positive, der er at fortælle fra første runde, bortset fra det faktum, at det var rigtig dejligt at komme i gang med skakken igen. Resultatmæssigt var det sløjt set med SLS-briller.


Jens var rimelig hurtigt færdig mod Jakob Pedersen fra Nykøbing og har kun denne korte kommentar til forløbet: "Der er desværre ikke andet at sige end, at jeg spillede dårligt, og Jakob vandt fortjent. Jeg valgte konsekvent de dårligere træk, og til sidst var det summet så meget op, at jeg ikke kunne gøre modstand".


Jeg selv spillede mod Nicklas Winther-Jørgensen, der jo nu spiller for Næstved (tidligere Maribo), og han bliver jo stille og roligt bedre og bedre. Hans 2017 i rating er ikke for sjov skyld. Jeg hjalp ham da også ved fuldstændig at overse en gaffel, der kostede en kvalitet, og så var resten af partiet spil til ét mål.


Franz har stadig mulighed for at rette lidt op på sine klubkammeraters halvringe indsats i første runde, da hans parti var udsat.

2. runde


Lad os starte med den største succeshistorie: Franz har lagt fra start med 1½ point af 2 mulige og svinger i den grad med SLS' fane. Foreløbig delt 2. plads er ikke den position, vi er vant til at se Franz i. Stærkt gået!


Jens fortæller selv om sit parti:

"I anden runde skulle jeg møde Knud Jacobsen fra Faxe, som jeg før har mødt med gode resultater – set fra min side 😊

Jeg spillede Wienergambit: 1. e4, e5 2.Sc3, Sf6 3. f4, hvilket Knud havde det rigtige svar på. Men det svar må den ærede læser altså selv finde. Så i en periode måtte jeg spille stillingen op fra en presset tilstand til et svagt overtag. Det lykkedes, men jeg har et stykke tid haft overvejelser om at finde en ny yndlingsåbning – Wienergambit er ikke sund, når sort kender den korrekte fortsættelse.


I 10. træk vandt jeg en bonde – Knud siger, det var planen, og Frits siger at det kan da godt være, men…

Senere, i 31. træk, har sort netop slået min løber på e4 (se diagram), og i første omgang stod jeg og kiggede lige ned i afgrunden. Der er dog ét træk, der vinder for hvid. Alle andre træk taber straks.


Kig lidt på det og se, hvorfor tårnet ikke kan slås. Det rigtige træk er Lxd6. Det giver desværre de uligefarvede løbere og derfor remisrisiko, men de sorte bønder på c5 og b4 er prisgivet for den sortfeltede løber, og 8 træk senere var det hele afgjort til min fordel".


Undertegnede selv har ikke den store lyst til dele mine skakmeritter, for der er ikke det store at prale med og ej heller det store læringsmateriale. Jeg mødte Svend Aages søn - Svend Erik, og hvis jeg skulle gøre mig forhåbning om et nogenlunde resultat i gruppen, var han en af dem, jeg helst skulle slå. Men det gjorde jeg ikke. Jeg spiller ganske enkelt uinspireret og laver alle de træk, som min intuition siger mig, jeg ikke skal spille. Jeg er desværre MEGET langt fra fordums tiders niveau, hvor man blev L-F Mester og havde 1981 i rating...

Men nu var det jo også ekstremt varmt og lummert både i lokalet og udenfor, ingen ilt i lokalet, jeg var måske lidt træt, bla bla bla...

3. runde


Så snublede Franz desværre over en Maribo-spiller og blev degraderet fra den delte 2.-plads. Det var et spil i vanlig Franz-stil med fuldt angreb fra starten med samtlige brikker, efterladende kongen til sin egen skæbne. Det er ikke så tit, det går godt...


Jens fortæller om endnu en sejr: "I partiet mod Sonny Sandberg fra Næstved spillede Sonny måske lidt for hurtigt. Jeg vandt en bonde ved overgangen til midtspillet, og derefter var der kun at få pointet helt hjem, og det lykkedes da også. Det var efterfølgende meget tilfredsstillende at konsultere ”Fritz” og finde ud af, at jeg faktisk fandt de bedste eller næstbedste træk gennem hele partiet.

Men Sonny spillede ikke dårligt, og når - hvis - han får lagt det hurtige spil lidt væk og bruger lidt mere tid på at finde bedre udfordringer til sine modstandere, skal han nok få en hel del fremgang.

Det er jo det der med at være ”udspekuleret” 😊 Det kræver, at man spekulerer. Ellers så løber man bare ind i palisaderne og forbløder i den yderste række pigtråd".


Undertegnede var oppe mod favoritten til titlen, Henning Nielsen fra Maribo. Ham har jeg spillet mod mange gange efterhånden og har kun vundet 2. Den står 11-2 i Hennings favør. Vi har altid haft gode og spændende partier, og nogle af dem har endda været temmelig langstrakte. Fælles for alle mine tab er dog, at jeg er kommet fint ud af åbningen og godt ind i midtspillet, men så løber ind i, at Henning ganske enkelt har en bedre forståelse for at stille sine brikker rigtigt, så fordelen stille og roligt tipper over til ham. Dette parti var ingen undtagelse.


Vi er kendte for at ryge ud i skotske partier, hver gang jeg har hvid, så denne gang tænkte jeg, at Henning skulle overraskes lidt: 1. Sf3. Det tror jeg, han blev, for han brugte nok et minuts tid på at vælge sit førstetræk. 1. -, c5 2. g3, Sf6 3. Lg2, Sc6 4. 0-0, d5 5 c4, d4 - hermed havde jeg taget en gammel åbning op, som jeg brugte meget i mine "unge" dage. Det udviklede sig til et parti, hvor jeg angreb i b-linjen, og Henning valgte e-linjen. Med hjælp fra Monsteret fandt jeg ud af, at mit valg sådan set var rigtigt nok - jeg overså bare nogle fordelstræk, og det er så det, man ikke skal imod Henning - tempotab er en dødssynd mod ham. Frem til og med træk 22 var jeg fint med, men fremturede derefter for meget med mit angreb i b-linjen, så jeg overså/undervurderede Hennings tilsvarende i e-linjen. Det kostede partiet 6 træk senere.


Nu står den så 12-2 til Henning, og jeg har lavet lang rokade i turneringsskemaet. Men for at lave lidt psykologisk 1.-hjælp til mig selv, er jeg også nødt til at kigge på, hvilke modstandere jeg har tabt til. De 2 med over 2000 er det vel OK (og forventet) at tabe til, selvom man jo altid håber på mere. Svend Erik var så én af dem, jeg på en bedre dag burde have vundet over, men det er bare ikke sådan lige på det her niveau. Med en forventet score på 1,6 er der jo kun én vej i resten af turneringen...

Skrevet af:

Sigurd Marthendal