L-F Mesterskabet 20

LOLLAND-FALSTER MESTERSKABET 2020

Endelig er der skak igen! De sidste mange måneder har stået i Coronaens og dermed nedlukningens tegn. L-F Mesterskabet er den første lokale turnering efter genåbningen af Danmark, og det har sat sit præg på både afviklingen, der er udskudt en lille måneds tid, og tilmeldingen. 17 deltagere må være bundrekord, uden at jeg har statistisk dækning for den udtalelse. Der er nok stadig mange, der lige holder lidt igen af sikkerhedshensyn, og det er fuldt forståeligt. Men os, der deltog, sprittede, vaskede hænder, holdt afstand, hilste med albuerne og spillede derudover også skak. For de mest fanatiske af os vel nærmest en befrielse at få lov at løfte noget træ igen.


Igen i år er det kun Jens og undertegnede, der deltager fra SLS. Vi spiller i henholdsvis gruppe 2 og gruppe 1. Jens er ratingmæssigt nr. 3 i gruppen, mens jeg indtager en delt bundpropplacering sammen med Claus Schmidt fra Maribo. Sidste jeg indtog den placering i gruppe 1 (2017), endte jeg med at vinde titlen! 😜

Jens er i en meget jævnbyrdig gruppe, hvor alle har chance for at vinde. 2 juniorer og 4 garvede veteraner giver lidt af en dynamitblanding. Så må vi se, om Jens kan gentage sidste års meget flotte resultat.

I gruppe 1 er de 2 forhåndsfavoritter Henning Nielsen fra Maribo og Lars Christensen fra Faxe. De er begge tidligere vindere af mesterskabet - Henning er forsvarende mester. Men de 2 herrer må forvente heftig modstand fra os andre i gruppen.


1. runde - 1. juli 2020

Lige på og hårdt! Det 6. opgør mod den ene af favoritterne, Lars Christensen, og det 5. med hvid! Dette var heller ikke gået Lars' næse forbi. Det plejer pointene heller ikke at gøre!! Faktisk har jeg kun vundet en enkelt gang (LFM 2017), selvom stillingerne har været til væsentligt mere.

At forberede sig mod Lars er praktisk talt umuligt. Hver gang har der været et nyt modsvar på mit klassiske 1. e4. Denne gang var ingen undtagelse, hvor det blev en Caro Kann'er - 1. e4, c6 2. d4, d5. Jeg plejer at spille fremrykningsvarianten, der anses for at være en af hvids skarpeste svarmuligheder, og hvor sort skal holde tungen lige i munden. Således også denne gang: 3. e5, Lf5 4. Sc3, e6 5. g4, Lg6 6. Sge2, c5 7. h4, cxd4 8. Sxd4, h5.


Så langt så godt. Derefter følger en depressiv oplevelse, når man lader Monsteret kigge én over skulderen, for jeg syntes egentlig, jeg spillede meget godt. Heldigvis er Lars jo ikke "et monster", så han spillede heller ikke præcist, så for os nogenlunde almindelige dødelige var det nok egentlig temmelig lige spil, lige indtil Lars lavede en buk, som jeg - som den eneste - ikke så. Både Lars og tilskuerne havde set det😳 - se diagram.

Det kan vi jo lade være en lille opgave. Sort har i diagrammet til højre netop trukket 26. -, Lc5?? Hvad trækker hvid?


Har I også set, jeg bare kan slå tårnet? Det vinder en let officer... I stedet spiller jeg 27. Df3? og Lars giver mig så en ekstra chance ved ikke at fjerne løberen og spille 27. -, Tf8? Denne gang ser jeg gevinsten! 28. b3! Tårnet er fanget, og herfra hjælper uret mig også en hel del, for mit spil er ikke blændende, og det er igen Monsteret, der fortæller mig det, for jeg syntes jo, jeg havde styr på det...


Så jeg vandt altså. Det var jo så allerede halvdelen af min forventede score 😃. Samtidig tabte Henning Nielsen også, så det var ikke favoritternes aften!


- Sigurd.


I gruppe 2 tabte Jens desværre til Willy Saugmann, men det kan han selv fortælle om:


Der er ikke meget at fortælle om mit parti mod Willy Saugmann i første runde. Sigurd beskriver så præcis hændelserne:


"Jens tabte. Desværre".


Efter mit sædvanlige 2. f4. mod siciliansk havde jeg lige spil, måske med en svag fordel. Jeg gik dog i minus i denne stilling i diagrammet til højre, hvor jeg slog med det forkerte tårn. Det rigtige træk er Tfxf7, som bør sikre mindst remis’en, og det kan jeg da sagtens se, nu. 😊


Efter Texf7 bytter sort et sæt tårne af med Td1+, og nu er pointen at det andet hvide tårn bliver stillet tilbage på 1. række, og initiativet skifter til sort.


- Jens


2. runde - 15. juli 2020

En form for topopgør mellem de 2 favoritdræbere - Bent Petersen fra Faxe og eders udsendte. Det er 3. gang i karrieren, vi mødes, og jeg har endnu ikke tabt til Bent. 1½-½ i mit favør giver jo lidt på selvtillidskontoen på forhånd. Mine forberedelser sagde, at det var 95% sikkert, at Bent ville spille 1. d4.


Og således gik det også! Som sædvanlig bliver ikke alt spillet efter Monsterets hoved, men i det store hele har jeg spillet ganske godt og har undervejs (korrekt iflg. Monsteret...) afslået et remistilbud. I diagrammet til venstre har Bent netop tilbudt remis efter 28. Te4=. Det, der afgjorde mit afslag, var, at Michaels oplæg til en af træningsaftenerne pludselig poppede op i mit hoved. Bondestrukturen! Bondeøer! Og her havde jeg 2 "øer", mens Bent havde 3. Altså burde jeg have en fordel i en ellers materielt lige stilling. Det skulle prøves!


Det gik også fremragende, og jeg sendte mange varme tanker i Michaels retning og var allerede i gang med at formulere dette indlæg - dog med en noget anden slutning... Vi kommer i diagrammet til højre ind i partiet efter 41. Kf2. Jeg står tydeligvis tykt til gevinst og har de sidste mange træk spillet på en mat, men Bent er eminent til at finde alle smuthullerne og lige netop de træk, der undgår matten. Efter partiet mente Bent bestemt, at der måtte have været en mat, vi begge havde overset, og det bekræfter det satans Monster da så sandelig også til fulde. Den er her! Mat i 7...

Løsningen får du ved at trykke på diagrammet.


Som det kan ses af turneringstavlen, spillede jeg noget andet 😫. Ikke et dårligt træk, men bare ikke matten. 41. -, Txf3+ 42. Ke1, Shg2+ 43. Kd2, Td3+ 44. Kc1, Se2+ 45. Kc2, Txd1 46. Kxd1, Sxd4 47. b4. På dette tidspunkt i partiet, fortalte Bent efterfølgende, var han sikker på, at gevinsten var hjemme. En noget optimistisk tanke, da Monsteret giver mig omkring + 7.00. Men måske var det alligevel en profetiske tanke, der dukkede op hos Bent, for herfra spillede jeg noget af det værste skak, jeg længe har spillet. Jeg kunne slet ikke styre mine springere, og de røg rundt på brættet i vild galop uden plan og idé bag. For at gøre en lang historie kort, fik Bent en af sine fribønder ned til sidst, og jeg tabte.


Det var én af de aftener, hvor det var MEGET, MEGET svært at falde i søvn 😳.


- Sigurd


3. runde - 29. juli 2020

I gruppe 1 var det for undertegnede tid til endnu et opgør mod Henning Nielsen. Det 13. i karrieren og jeg skulle have hvid. Jeg var 99.9 % sikker på, at vi ville havne i et skotsk parti, så jeg havde forberedt mig ud fra vores seneste opgør, hvor jeg havde hvid. Monsteret havde hjulpet mig med en fiks lille variant, jeg var rimelig sikker på, at Henning ville ryge i.


Og jeg fik ret! 1. e4, e5 2. Sf3, Sc6 3. d4, exd4 4. Sxd4, Sf6 5. Sxc6, bxc6 6. Ld3, d5 7. De2, Be6 8. exd5 (se diagram til højre).  Nyheden som jeg var 99 % sikker på ville blive fulgt af det oplagte slag med bonden, der ville rette Hennings bønder ud, men som I vil se, koster det en bonde for sort. Og ganske rigtigt: 8 -, cxd5 ?! 9. Lb5+, Sd7 10. Lc6, Tb8 11. Lxd5. Foran med en bonde som det var planen. Men nu skal det jo holdes, og Henning har en del spil for bonden.


Det lykkes langt hen ad vejen, indtil jeg i diagramstillingen til venstre spiller det håbløse 23. Kg2?? Planen var at følge efter med f.eks. h3 for at få motioneret Hennings dronning. Men efter Hennings 23. -, Th6 kan jeg godt se det håbløse i trækket. Det koster en del træ at komme ud af den mattrussel, der er sat op, og jeg valgte at opgive.


Og det skulle jeg måske alligevel ikke have gjort iflg. Monsteret. Men nu kan maskinen jo se en del mere end os andre! Men lad os alligevel se lidt på den bedste fortsættelse, der kræver, at man kan se de MEGET specielle træk:

24. h4, Txh4 25. Te1! Det er det første af de lidt specielle træk, jeg i hvert fald ikke fik med i mine analyser. Der spilles jo på matten i bunden på sorts baglinje. 25. -, Dh3+ 26. Kf3, Tf4+!! Faktisk det eneste træk for sort, der vinder sikkert, men hvem pokker ser sådan et træk??? Havde Henning set det?


Men alt i alt et parti, jeg egentlig var meget godt tilfreds med (bortset fra det sidste træk...). Partiet kunne meget passende have haft overskriften: "Operationen lykkedes, men patienten døde"😜


- Sigurd


I mit parti mod Svend Erik i 3. runde havde jeg længe en beskeden fordel. Problematikken bestod i, at Svend Erik havde initiativet, og det betød selvfølgelig, at jeg skulle spille præcist for at bibeholde fordelen. Resultatet af partiet er jo sluppet ud, så den opmærksomme læser kan konkludere, at det ikke lykkedes.


Prøv selv. I det første diagram til højre har sort netop spillet 11. -, Da5, og nu skal hvid spille noget andet end Le2 for stadig at have fordel.


I det andet diagram til venstre er der et træk, som holder balancen for hvid og sandsynliggør remis. Det fandt jeg ikke, selv om det er ret åbenlyst. Måske kan du?


Sigurd har på snedigste vis gemt løsningerne andetsteds på siden.


- Jens


Og ja - det har Sigurd gjort. Klik på diagrammet med opgaven, og I bliver sendt til en side med løsninger. Men vær opmærksom på, at begge løsninger står samme sted, så tryk først, når du er helt klar 😉.


4. runde - 5. august 20205. runde - 19. august 2020Skrevet af:

Sigurd Marthendal

og

Jens Petersen

Kontakt


Formand:

Jens Peter Petersen

Email: formand@slskak.dk

Mobil: 23395503


Kasserer:

Svend Aage hansen

Email: kasserer@slskak.dk

Tlf: 23379967Webmaster:

Sigurd Marthendal

Email: webmaster@slskak.dk

Mobil: 93957963


PR:

Henning Andersen

Email: pr@slskak.dk

Mobil: 61121097

web hit counter

Du er besøgende nr:

Hvor & hvornår


Spilledag:

Tirsdag kl. 19.00

Torsdag: Hjemmekampe i holdturneringen


Sæson:

September til april (inkl.)


Spillested:

Kettinge Fritidscenter

Kettingevej 78

4892 Kettinge