Jens' side

Jens' turneringsoplevelser

2018

Faxe Dag EMT

 

27/9 2018:

Jeg deltager i Faxe dags-EMT her i september-oktober. Som enkelte måske ved (!), er jeg gået på efterløn, og har derfor tid til sådan noget en almindelig onsdag eftermiddag.

 

Det er en fin turnering, og jeg synes det virker som om jeg er lidt mere frisk til at spille i dagslys…

 

På forhånd havde jeg planlagt at forsøge at spille solidt – ”safety first” – og ikke tage for mange unødige chancer. Det har forfulgt mig lidt på det sidste; at jeg har taget forkerte beslutninger i forsøget på at spille aggressivt.

 

Det udlæg har givet tre remisser i de første tre runder, og en gevinst i fjerde runde, hvorefter jeg har 2½ point i turneringen efter 4. runde.

 

Det kunne dog have været tre point, hvis jeg havde fundet de rigtige træk i denne stilling (se diagram).

 

Interesserede kan jo forsøge sig inden de kigger på løsningen, som Sigurd nok vil gemme af vejen et andet sted på siden 😊

(Og det har Sigurd så gjort nederst til højre på siden - red.)

 

Jeg kunne ikke finde det. Jeg spillede Lg5 og fik dronningen ind på g7 via h6, men sort snor sig desværre af krogen.

 

Stillingen er stadigvæk vundet, men det hele fes ud i et slutspil, hvor jeg tilbød remis i en bedre stilling, fordi jeg havde en oplevelse af mistet kontrol, og af at mine fordele stille og roligt smuldrede.

 

11/11 2018:

Turneringen sluttede med 4 point for mit vedkommende; en gevinst, en remis og et tab i de sidste 3 runder. Det var en smule over min forventede score, og derfor sådan set ok, men jeg er selv ikke tilfreds med mit spil. Det er for usikkert i stillingsvurderinger fra min side, og så mangler jeg også at kunne se mulighederne, når de faktisk er der.

 

Mit parti i 5. runde mod Aage Hansen er meget symptomatisk. Jeg får fordel efter åbningen, jeg fumler i midtspillet, og står klart til tab. Derefter griber jeg det sidste halmstrå og snyder ham på målstregen. Pointet er godt nok, men der er ingen grund til at være stolt af begivenhederne i øvrigt.

 

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 5

I diagram 1 har hvid lige spillet 0-0, og jeg inspireres helt ukoncentreret til det samme. Det er ikke særlig ”smart”, for Aage svarer selvfølgelig med Sxd5, hvorefter han vinder ”sin” bonde tilbage. Det bedste sorte træk er Sb3.

 

Således sat tilbage spiller jeg på remis. Aage kører korrekt sin konge til dronningefløjen. Efter 33. -,Lf3 tænker jeg stadig at remis’en er inden for rækkevidde ( se diagram 2), men Hvid spiller – selvfølgelig – 34. a5. Det kan sort ikke holde.

Fritz er 2½ minut om at finde trækket, der skal analyseres 13 træk frem, men en menneskelig spiller bør kunne se, at sort ikke kan holde sammen på lortet ☹. Aage spillede det i hvert fald helt uden tøven.

 

Således hensat til afdelingen for fup og fiduser skal jeg enten prøve noget nu, eller opleve hvid spise bonden på a6, træde til side med kongen og køre kandidaten på a5 i mål til dronning.

 

Kan sorts f-bonde nå til forvandligsfeltet, uden hvid kan forhindre det? (Se diagram 3) Det er faktisk ligegyldigt at regne på det nu. Hvid vinder uanset hvad sort ellers gør. Så 37. -, Lxg5. Fast tag i rattet og ”pedal to the metal”…

 

Diagram 4

Hvids ressource består i at spille Lc5, selv om det opgiver bonden på e5. I denne stilling (se diagram 4) bør han endda spille Kb6 først. Han vælger heldigvis 39. Ld1, hvorefter jeg spiller 39. -, d5+. Kongen snolder et tempo op, fordi den ikke gik til b6 før. Nu er trækket imidlertid Kc5, men hvem tænker på det i ærgrelse over ikke at være gået til b6, mens tid var. 😊

 

Så hvid spiller kongen til b6, men nu er det ikke længere det bedste.

 

Få træk senere (se diagram 5) har hvid sin sidste chance for at spille Lc5 – det har længe været det rigtige træk. Men når en mand ikke vil, så vil han ikke… Bonden på e5 er yndlingsbarnet, som udvikler sig til en forkælet møgunge, som bør sættes ud.

 

Og nu indebærer Lc5 også en ofring af løberen på e7 efterfulgt af lige spil. Det er ikke nemt, når man som hvid må føle chokoladen forvandle sig til eddike i munden.

 

Partiet slutter med 43. Lg4+, Lf5. 44. Lxf5+, Kxf5 45. Kxb5, f1D 0-1.

Skrevet af:

Jens Peter Petersen

Løsning på Jens' lille opgave.

 

Hvid skal spille Lh6, som tvinger sort til at spille Kg8, derefter følger hvids e6!, som rømmer feltet e5 til den hvide dronning (Dg7, mat), samtidigt med at løberen på d7 er truet. Tja, tja…bum – bum…hvor svært er dét lige 😊

Hvor & hvornår

 

Spilledag:

Tirsdag kl. 19.00

Torsdag: Hjemmekampe i holdturneringen

 

Sæson:

September til april (inkl.)

 

Spillested:

Kettinge Fritidscenter

Kettingevej 78

4892 Kettinge

Du er besøgende nr:

web hit counter